Maminka.czKojenec

Hračky, které rozvíjejí u kojenců a batolat jejich smysly

Najít tu správnou pro malé dítě je někdy tvrdý oříšek. Bude se mu líbit? Vydrží mu? Nerozbije ji? Je bezpečná a neublíží mu? Jaká je nejvhodnější? Poradíme vám, jak a podle čeho vybírat! Připravily: Ivana Ašenbrenerová a Helena Hladíková

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

KOJENEC

Zrak

Zhruba ve druhém měsíci se zlepšuje zraková ostrost. Dítě se postupně učí zaostřovat na objekty v různé vzdálenosti před okem. Kolem 4. Měsíce je dítě schopné poznat fotografii obličeje známé osoby. Výrazy obličeje, které doprovázejí emoční rozpoložení, rozlišuje dítě mnohem dříve. Základní emoce tedy poznává velmi brzy.

Klepněte pro větší obrázek



Od 2-3 měsíců dítě bezpečně rozliší základní barvy, upřednostňuje modrou a červenou. Přestože jsou zpočátku pohyby očí špatně koordinovány, dokáže kojenec zhruba od 8. Týdne sledovat pohyb – nejprve ve směru horizontálním, pak i vertikálním. Vnímat prostor dokáže kojenec zhruba v půl roce.

Víte jakou hračku pořídit v kterém věku?

Sluch

Klepněte pro větší obrázek



Na rozdíl od zraku funguje sluch poměrně dobře už před narozením. Dítě preferuje zvuk lidského hlasu před jinými sluchovými podněty. Už od narození dokáže určit zdroj zvuku, ve 2. měsíci tato schopnost na 1-2 měsíce vyhasíná a pak se znova objevuje. Sluchové vnímání je jednou z podmínek rozvoje řeči.

Hmat

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Fyzický kontakt je důležitý pro všechny savce. Je úplně normální a přirozené chovat své dítě a co nejvíce se s ním mazlit, a je to dobré i pro jeho zdraví. Hmat je v prvních měsících života důležitý prostředkem pro poznávání nových věcí. Po třetím měsíci zkoumá dítě předměty rukama i ústy, proto jsou vhodné hračky, jejichž prostřednictvím poznává třeba tvary, povrch a podobně.

Čich a chuť

 
Klepněte pro větší obrázek
 
 

To, co miminko nevidí, dokáže cítit. Do šesti dnů dokáže nově narozené dítě rozpoznat na tampónu mateřské mléko své vlastní maminky. Silně vyvinuté má také chuťové vnímání, které je spojeno s čichem. Podle nejnovějšího experimentu pila jedna skupina těhotných žen mrkvovou šťávu, zatímco druhá nesměla konzumovat mrkev žádnou. V pozdější době, když začaly jejich děti dostávat pevnou stravu, došlo k tomu, že děti těch matek, které pily mrkvovou šťávu, ji přijímaly ochotněji než děti z druhé skupiny. Když dáte dítěti olíznout něco kyselého, zareaguje grimasou.

Zapojíte se? Mámy, co vyrábí a vyměňují si Montessori hračky a pomůcky

Hračky vhodné do 1 roku:

  • Hrazdičky a závěsné hračky nad postýlku.
  • Chrastítka (lehká a dobře vyvážená) a chrastítka na zápěstí.
  • Pískací hračky, kousátka, dětské zrcátko, měkké hračky z netoxických pracích materiálů, které se dají žužlat.
  • Hračky, na které se dá sahat (podložka na hraní, plyšák).
  • Nafukovací a plyšová zvířátka.
  • Kostky a míče (zhruba od 6. měsíce).
  • Plastové knížky na prohlížení, naslouchání a poznávání barev.
  • Kroužky, hračky na kolečkách, hračky do vody, bubínek.
  • Nejrůznější hračky z kuchyně (lžičky, pokličky, vařečky).

Save

Save

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Kojenec, Hry pro děti, Hračky pro děti, Smysly, Smysl, Základní chuť, Princ William, Výraz obličeje, Fyzický kontakt, Bubínek, Sluchové vnímání, Chrást, Vhodnost, Hráč, Tampon, Emoční rozpoložení, Naslouchání, Batolecí období, Nejrůznější hry, Nejlepší zdroj, Pozornost dítěte, Zraková ostrost, Hračky na Heureka.cz