Maminka.czZdraví

Hrbení může být příznakem Scheuermannovy nemoci! Víme, jak ji poznat

Martina Machová 19.  8.  2017
Mnoho dětí se v určitém věku hrbí, nicméně není hrbení jako hrbení! Někdy může být jediným zjevným příznakem tzv. Scheuermannovy nemoci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Scheuermannova nemoc se u dětí bohužel vyskytuje ve velmi citlivém věku, v předpubertálním období a v pubertě – tedy v době, kdy jim velmi záleží na tom, jak vypadají a jak působí na své okolí.

Až pětkrát častěji onemocněním trpí chlapci než dívky. I přestože se o nemoci příliš nemluví, procento výskytu je u dospívajících poměrně vysoké. Scheuermannova choroba bohužel nelze přehlédnout!

Nemocný se hrbí – přirozené esovité zakřivení páteře je jakoby „přehnané“, v hrudní části páteře je patrný více či méně nápadný „hrb“, který vystupuje při předklonu.

Postižený má zkrácené prsní svaly, což se projevuje mimo jiné tím, že vysrkuje ramena vpřed. Nahrbený postoj těla s lehce propadlým hrudníkem působí ochable, nesportovně a unaveně. Scheuermannova nemoc není životu nebezpečná a naštěstí ji lze správnou terapií korigovat.

„Scheuermann“ není hrbení!

Školními lavicemi podporované a nedostatkem pohybu a pubertou umocněné hrbení má se Scheuermannovou nemocí společný jen vizuální projev.

Zatímco hrbení je naprosto jednoznačně otázkou vadného držení děla, Scheuermannova choroba má příčinu v patologických změnách na páteři, kdy během růstu dochází k deformaci obratlů a meziobratlových plotének.

Rozlišit prosté hrbení, respektive vadné držení těla od „Scheuermanna“ není náročné, schopný odborník jej rozliší během vyšetření v ordinaci, diagnózu pak potvrdí rentgenové snímky. Ty mimo jiné naznačí i rozsah poškození.

Pro dobrou pohodu cvičte s dětmi jógu

8 užitečných faktů o Scheuermannově nemoci

  • Příčina vzniku onemocnění není objasněna.
  • Nemoc postihuje zejména pubertální děti v období ukončování růstu.
  • Čím dříve se onemocnění diagnostikuje a kompenzuje, tím je riziko nevratných změn na páteři menší.
  • V počáteční fázi nemoci necítí pacient žádné obtíže, časem se však dostavují omezení hybnosti a bolesti zad.
  • Pro pokročilou fázi onemocnění je charakteristický menší hrb ve spodní části hrudní páteře, tedy jakoby pod lopatkami.
  • Pacienti se Scheuermannovou nemocí, zvláště ti, u nichž není onemocnění nijak kompenzováno (cvičení, fyzioterapie apod.), mají mnohem vyšší riziko vzniku velmi bolestivého výhřezu meziobratlové ploténky.
  • Nemoc a hlavně její nežádoucí vliv na pohybový aparát lze dobře „dostat pod kontrolu“ pravidelným cvičením pod vedením odborníka. Těžší případy se však nevyhnou dočasnému nošení speciálního korzetu.
  • Pro děti se Scheuermannovou nemocí je velmi vhodným sportem plavání (zvláště na znak). Dále je nutné dbát na dostatek zdravého pohybu, pravidelné rehabilitační cvičení a vhodné pracovní prostředí (stůl, židle) apod.

Video: Novorozenec udělal první krůčky pár minut po porodu

Bolest zad u dětí: Poradíme, jak správně nosit školní batoh
Jak se zbavit bolestí zad v těhotenství? Víme, jaké cviky a polohy vám uleví
Video: Cviky na odstranění akutních i dlouhodobějších bolestí zad

 

 

Témata: Zdraví, Nemoci, Nemoc, korzet, Cvičení, Držení těla, Pokročilá fáze, Plot, Příčina vzniku, Hrudní páteř, Jak, Úkon, Těžký případ, Nemo, Určitý věk, Spodní část, Pohybový aparát, Lopatka, Počáteční fáze, První krůček, Hrudník, Pacient, Židle, Školní lavice, Páteř, Zdraví na Heureka.cz