Maminka.czZdraví

Hrozí vám cestovní trombóza?

redakce 9.  6.  2011
Cestovní trombóza je jedním z rizikových faktorů souvisejících s cestováním na delší vzdálenosti. Tomuto onemocnění lze však účinně předejít. Zjistěte, zda jste ohroženi při cestování na dovolenou trombózou a jaké preventivní kroky učinit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dopravní prostředky všeho druhu, automobily počínaje a letadly konče, otevřely lidem nové možnosti jak v poměrně krátkém časovém horizontu překonat velké vzdálenosti mezi zeměmi či kontinenty. Bohužel to sebou nesou i řadu nepříjemností, mezi něž můžeme zařadit například cestovní trombózu. Toto onemocnění je nejčastěji spojováno s dlouhými cestami letadlem, a to zejména ve stísněných prostorách, v tzv. economy class (někdy se můžeme setkat i s označením „syndrom ekonomické třídy“).

Nejrizikovější jsou lety trvající déle než 5 hodin, kdy člověk po celou dobu sedí v jedné poloze s minimálním pohybem končetin. Tím je vyřazena z činnosti tzv. svalová pumpa, která napomáhá v návratu žilní krve z periferních partií lidského těla zpět do srdce. Poloha lidského těla vsedě navíc přispívá ke zpomalení toku krve v cévách dolních končetin. Krev tedy v žilách stagnuje a má tendenci se srážet a vytvářet tzv. tromby (krevní sraženiny).

Nejčastěji se tak děje v žilách v oblasti lýtka. Takový trombus pak žílu buď částečně, nebo zcela ucpe, což se může projevit bolestivostí, zarudnutím a otokem postižené končetiny. Trombóza však může proběhnout i asymptomaticky, trombus je po čase přirozenými mechanismy rozpuštěn a postižená osoba tak vůbec nemusí zaregistrovat, že došlo k nějakému problému.

Při cestování letadlem se ke dvěma výše zmíněným hlavním vyvolavatelům trombózy přidávají ještě další faktory, a to snížený příjem tekutin a jejich zvýšené ztráty způsobené suchým vzduchem v kabině letadla. Navíc nižší atmosférický tlak přispívá k aktivaci krevní srážlivosti.

Nejzávažnější komplikací trombózy žil dolních končetin je pak plicní embolie, kdy se vzniklý trombus může uvolnit a doputovat krví až do plic. Náchylnost ke vzniku trombózy však není u každého člověka stejná. Nejohroženější jsou obézní osoby s BMI (Body mass index) vyšším než 30 kg/m2, osoby s vysokým vzrůstem (nad 190 cm) a ženy užívající hormonální antikoncepci.

Jako většině zdravotních komplikací, i cestovní trombóze, lze vhodným způsobem předcházet. Doporučuje se, zejména rizikovým skupinám, během cesty přijímat dostatečné množství tekutin (minimálně 1 litr / 5 hodin cesty), s výjimkou kávy a alkoholických nápojů. Vhodné je zařadit krátkou procházku uličkou letadla, klidně i několikrát během letu. Vhodné je i nošení kompresních punčoch.

U velmi rizikových osob, například po prodělaném infarktu či náročné operaci, je dobré plánovanou cestu konzultovat s lékařem a případně zvážit nějakou formu preventivní antikoagulační terapie.

Zdroj: Aires

Témata: Zdraví, Čest, BMI (bod mass index, Snížený příjem, Alkoholický nápoj, Stísněný prostor, Trombóza, Zdraví na Heureka.cz