Maminka.czNovorozenec

Hrtan, nebo hltan?

Ivana Ašenbrenerová 18.  2.  2012
Hrtan, nebo hltan?
Pokud má dítě potíže s polykáním a zarudlým krkem, pak má problém s nosohltanem. Když ho ale přepadne kolem půlnoci štěkavé kašlání, má pro změnu zánět hrtanu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zejména v zimním období bývají ordinace dětských a ORL lékařů doslova plné malých dětí, které trápí kašel, kýchání, červený krk či zánět spojivek. Horní cesty dýchací a obzvlášť nosohltan bývají infekcemi postiženy nejčastěji, a není se čemu divit. Šíří se totiž velmi snadno kapénkovou cestou. Stačí, aby na vaše dítě někdo v jeslích, ve školce nebo třeba během nákupu v supermarketu kýchl či prskl, kapénky se dostanou do dýchacího ústrojí a infekce si to už kvapem štráduje k vám domů.

Zdánlivě nevinné onemocnění

„Pokaždé, když jedeme s dvouletou dcerou nakupovat do nějakého velkého nákupního centra, dostane rýmu a začne kašlat. Má začervenalé hrdlo a často nemůže polykat. Mívá také vysoké horečky,“ říká osmadvacetiletá Helena z Pardubicka. Při nachlazení zduří sliznice nosohltanu a průchod do čelistní dutiny se zúží. Zde se pak začne hromadit sekret a ten se stává živnou půdou pro bakterie.

U kojenců a malých dětí se zánět nosohltanu vyskytuje zřídka, protože ještě nemají plně vyvinuté lebeční dutiny, ale u větších batolat a předškoláků k tomuto onemocnění dochází velmi často, a to následkem infekce v nosohltanu. Ani tuto zdánlivě nevinnou chorobu byste ale neměli podceňovat, protože ze zánětu může vzniknout chronické onemocnění. Ideální je vyhledat přímo odbornou pomoc na ORL. Tam lékař zhodnotí, v jakém stadiu nemoc je, zda jde o virový, či bakteriální původ infekce a zda je nutné nasadit antibiotika (v případě bakteriální infekce se tak zpravidla činí).

Zánět nosohltanu může způsobit více než 200 různých virů - adenoviry, herpesviry či koronaviry. Ty dokážou zejména v zimě způsobit pěknou epidemickou nadílku. Jedná-li se o bakteriální zánět, pak jej většinou způsobují Streptococcus pyrogenes, Haemophilus influenzae a další. Spousta maminek říká, že dítě mělo nejdříve „jen“ virovou infekci, ale pak na tuto základnu bohužel „nasedla“ bakterie.

Vyplázni jazyk a řekni „ááá“

Průběh zánětu nosohltanu bývá mírný, ale může být i dramatičtější.
Obvykle je zasažena sliznice nosohltanu bez postižení mandlí.
V případě, že zánět přejde na nosohltanové mandle, zablokuje se průchod mezi nosem a hltanem a následky mohou být různé - dítě v noci chrápe, dýchá ústy a sliznice tak nemůže plnit svou ochrannou funkci. Infekcím se takový stav velice zamlouvá a příležitost k nákaze si obvykle nenechají moc dlouho ujít.

Nebakteriální zánět nosohltanu se projevuje začervenalým prosáklým krkem, někdy dítě nemůže polykat. Velmi častá je vysoká teplota, která je mnohem vyšší než u nemocných dospělých. Lékař při vyšetření najde i zduřené podčelistní mízní uzliny. Virový původ podporuje také kašlání, zánět spojivek a rýma. Někdy mají děti při zánětu nosohltanu zduřené nejen krční, ale i další uzliny a také prosáklá oční víčka. A některé mívají i červené pupínky po celém těle. A jak vyšetření u lékaře probíhá? Chce-li pediatr zkontrolovat, jak na tom dítě je, určitě zvolí klasickou metodu a vysloví staré známé: „Vyplázni jazyk a řekni,ááá‘!“ Prohlédne si nosohltan, prohmatá mandle, podívá se na oči a změří teplotu. Často také odebere stěr na kultivaci. Pak určí vhodnou léčbu.



Léčba zánětu nosohltanu

  • Pomáhají Priessnitzovy obklady, kloktání, léky na snižování teploty a klid na lůžku. Kromě kapek do nosu používejte také Vincentku.
  • Důležité jsou i tekutiny - horké! Stejně tak pobyt v teple, ale ne v suchém prostředí. Máte-li tedy doma sucho, používejte zvlhčovače.
  • Účinným prostředkem je parní lázeň (jen u větších dětí) - i doma si můžete vyrobit parní stan. Osuškami přikryjete kuchyňský stůl (musí sahat až k zemi) a nádobu s vařící vodou dejte pod stůl. Můžete si vzít i baterku a určitě si užijete spousty zábavy. Ani na okamžik ale nenechávejte dítko pod stolem samotné!

ČTĚTE TAKÉ: Lucie Pernetová: Nevědomost, do čeho jdu, mi těhotenství ulehčila!

Zánět hrtanu - laryngitida

Zvýšený výskyt tohoto onemocnění je v podzimních a zimních měsících. U dětí do tří let je průběh nejzávažnější. Obvykle se zánět projevuje štěkavým kašlem, který děti přepadá zejména v noci, a oslabením schopnosti dýchat a vydechnout. Je-li zúžení hrtanu výrazné, může dojít k promodrávání. Tehdy je nutné zavolat záchranku. Jinak se podávají se léky na suchý kašel. Vy sami zajistěte dostatek studeného a vlhkého vzduchu (použijte zvlhčovače, otevřete okno). Pokud to nejde, otevřete ledničku i mrazničku. Někdy to nestačí, takže se jděte s dítětem ven projít (klidně i o půlnoci).

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Bakteriální zánět, Virový původ, Suchý kašel, Bakteriální původ, ORL lékař, Hrtan, Zvýšený výskyt, Zdraví na Heureka.cz