Maminka.czZdraví

Hruška, jablko, nebo chilli paprička? Zhubněte podle typu postavy

Hana Čermáková 25.  2.  2013
Nastavte si dietu a cvičení podle tvaru svého těla. Zeštíhlovací program vytvořený na míru dokáže s vašimi problematickými partiemi opravdové zázraky!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Máte barokní tvary zadních partií a stehen, zatímco vaše kamarádka se sice může pochlubit celkem štíhlými boky, ale zase si věčně stěžuje na tukový polštář na břiše? Každá z vás je ukázkovým příkladem jiného typu postavy. Zatímco vy jste typická „hruška“, ona spadá do škatulky s označením „jablko“. Že je podle vás taková typologie k ničemu? Jste na omylu. To, kde se vám při tloustnutí nejvíce hromadí tuk, je důležité při stanovování správného postupu při hubnutí.
Ale také vám to pomůže najít novou motivaci: pro každý typ tlouštíků je totiž příznačné bohužel i jiné spektrum onemocnění, jež jsou pro ně nejrizikovější.


Chilli paprička:

Ladné křivky si pořídíte v posilovně

„Chilli papričky“ mívají relativně rovnou postavu. Rozdíly mezi šířkou ramen, pasu a boků nejsou na první pohled příliš výrazné. Ve „štíhlejším období“ mívají dokonce blízko k chlapeckému typu postavy. Když potom přiberou na váze, tukové zásoby se usazují hlavně ve středu těla, což vede ke zvýšení rizika srdečních onemocnění nebo cukrovky.

Papričková dieta

Těmto typům žen prospívají zdravé tuky, které snižují nebezpečí vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Patříte-li k nim, do svého jídelníčku byste měla zařadit alespoň dvakrát do týdne tučnější rybí maso, libové maso, panenský olivový nebo řepkový olej a obden hrst ořechů nebo semínek v přírodní podobě. Sázkou na jistotu jsou i složené sacharidy s vyšším obsahem vlákniny, například ovoce, zelenina a luštěniny.

Zpevnění svalů zabírá!

Co se týče cvičení, vsaďte hlavně na posilování. Pevné svaly totiž přispějí k vyrýsovanějším křivkám a zdůrazní vaši ženskost. Ideální je zajít do posilovny dvakrát týdně a posilovat s těžšími závažími v menších sériích. Posílení vašeho těla tak bude ucelenější. Občas zařaďte i lekci aerobního cvičení, jako je například jogging nebo běh.
Prospějete tím svému srdci a podpoříte svou výdrž.

Jídelníček pro chilli papričku

Snídaně:

  1. Omeleta ze 2 vajec a 1 šálku žampionů, krájené kapie a strouhané mozzarelly
  2. 2 plátky krůtí slaniny
  3. 1 celozrnné bagety se lžičkou kvalitního margarínu

Svačina:

  1. 1 šálku mandlí a rozinek

Oběd:

  1. 1 šálek fazolové polévky
  2. Salát: 2 šálky čerstvého špenátu, 1/3 šálku podušených krájených hub, 1 vejce nakrájené natvrdo, 1 nakrájený plátek krůtí šunky, 1 lžíce nastrouhaného parmazánu, 1 lžíce zálivky vinaigrette

Svačina:

  1. 1 šálku müsli, 3 šálku nízkotučného mléka

Večeře:

  1. 1 grilovaný plátek lososa se lžičkou medu a sójové omáčky, 1 šálku neloupané vařené rýže, 6 grilovaných hlaviček brokolice potřených lžičkou olivového oleje
  2. 1 šálek salátu se 1 šálku slunečnicových semínek a lžičkou italské zálivky

Dezert:

  1. 1 šálek bílého jogurtu
  2. 1 broskev

800 kcal ze sacharidů
700 kcal z tuků
500 kcal z bílkovin


Hruška:

Omezte tuky a kila půjdou dolů

Ženy typu hruška „skladují“ svoje tukové zásoby hlavně v oblasti boků, pozadí a stehen, zatímco horní část těla mají relativně štíhlou. Jakmile začnou ubírat na váze, jako první hubnou v břišních partiích. Obrys jejich těla tak trochu připomíná známou Věstonickou venuši.

Hubnoucí past

Zeštíhlet ve spodní části těla je pro hrušky těžká výzva. Podle některých teorií tuk v partii boků a zadečku původně sloužil jako zásobárna rezervní energie na dobu mateřství a kojení, a tak je mimořádně odolný vůči hubnoucím snahám. Dalším problémem, který často trápí ženy s postavou hrušky, je celulitida. Pomerančová kůže ztěžuje prokrvení, což v konečném efektu vede ke zpomalenému ubývání kil. Ale nezoufejte, rozhodně jsou cesty, jak z toho ven!

Válka proti tuku

Klíčem k hubnutí je snížení příjmu těch „nezdravých“ tuků, mezi které patří především ztužené tuky nacházející se například ve smažených jídlech či sušenkách. Z nich si totiž organismus vytváří tukové zásoby velmi lehce, zatímco skladování přijatých sacharidů a bílkovin stojí vaše tělo víc vydané energie. „Hrušky“ by se měly soustředit na celozrnné pečivo, luštěniny, kuřecí a rybí maso. V jídelníčku samozřejmě nesmí chybět ani ovoce a zelenina.

Posilovací kúra

Bez cvičení to nepůjde. Oblé boky zeštíhlíte hlavně díky aerobním aktivitám, při kterých trénujete spodní část těla – jako je třeba běh nebo jízda na kole. Naordinujte si je třikrát týdně po dobu nejméně třiceti minut a dvakrát je doplňte posilovacím cvičením. V posilovně se zaměřte hlavně na horní část těla. Vyvážíte tak hruškovitý tvar těla s „těžkým spodkem“.

Jídelníček pro hrušku

Snídaně:

  1. 1 balíček ovesné kaše, 1 střední banán, 1 šálku pomerančového džusu

Svačina:

  1. 6 pšeničných krekrů, mozzarella

Oběd:

  1. Sendvič ze dvou krajíčků celozrnného chleba se lžičkou light majonézy, 1 plátek rostbífu, 1 plátek nízkotučného sýra, listový salát a rajče
  2. 5 baby karotek
  3. 10 celerových paliček
  4. 1 šálku hroznového vína

Svačina

  1. 1 šálek bílého jogurtu, 1 jablko

Večeře

  1. Vykostěná grilovaná kuřecí prsa s omáčkou s 1 šálku černých fazolí a
  2. 1 šálku krájených čerstvývh rajčat
  3. 1 šálek zelených fazolek vařených v páře
  4. 1 šálek zelených salátů a 2 lžíce strouhaného nízkotučného sýra se lžící nízkotučného dresinku
  5. 1 celozrnný rohlík

Dezert

  1. 1 čokoládový pudink bez cukru

750 kcal ze sacharidů
370 kcal z bílkovin
370 kcal z tuku



Jablko:

Hlídejte si hlavně příjem sacharidů

Obezitu typu jablko neomylně poznáte podle tuku soustředěného zejména v oblasti břicha. Zároveň se kolem vnitřních orgánů hromadí takzvaný viscerální tuk. Není sice viditelný okem, ale zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob, cukrovky druhého typu a rakoviny prsu. Když s tukovými buňkami zabojujete, výsledky se dostaví velmi rychle. Už pět kilogramů zhubnutých v pase může znamenat zmenšení některých zdravotních rizik o celou polovinu.

Vláknina nade vše

„Jablkům“ vyhovuje mít v jídelníčku víc zdravých tuků a zároveň míň sacharidů, než tomu bylo u „hrušek“. Například mononenasycené tuky obsažené v ořeších a semínkách v přírodní podobě, avokádu a panenském olivovém či řepkovém oleji prospívají srdci a zároveň podporují proces spalování. A když už sacharidy, tak takové, které obsahují vlákninu! Tyto požadavky splňují například luštěniny, obiloviny a celozrnné pečivo, ovoce nebo zelenina. Vláknina je pro „jablka“ klíčová, protože působí jako čistička střev, pomáhá uvolňovat energii pozvolna, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Začněte od středu těla

Ani v případě postav typu „jablko“ nemůže chybět správně namíchaný mix pohybových aktivit. Měly by to být ideálně tři čtyřicetiminutové bloky aerobního cvičení – například plavání, běhu, jízdy na kole nebo třeba míčových her. Přispějete tak k posílení nohou a vybalancování spodní a horní poloviny těla. K vytvarování postavy vám pomůže cvičení, které posiluje mimo jiné i střed těla – například pilates nebo powerjóga. Ideální frekvence je dvakrát týdně. *

Jídelníček pro jablko

Snídaně

  1. 1 míchané vejce s 1 šálku špenátu a 2 lžícemi strouhané mozzarelly, 1 plátek šunky, 1 celozrnný toast se lžičkou kvalitního margarínu

Svačina

  1. 1 jablko a 1 šálek bílého jogurtu

Oběd

  1. Salát: 2 šálky míchané zeleniny, 1 rajčete, vařená kuřecí prsa, 1 vejce natvrdo, 1 avokáda, 1 lžíce nízkotučného sýra feta s dvěma lžícemi italského dresinku a 6 celozrnných krekrů

Svačina

  1. 1 hruška a kousek sýra (korbáčik)

Večeře

  1. 1 grilovaný steak ze svíčkové marinovaný ve směsi ze lžíce sójové omáčky a pomerančového džusu
  2. 1 pečená brambora se lžící light zakysané smetany s pažitkou, 1 hrnku brokolice vařené v páře

Dezert

  1. 1 šálek jogurtu se lžící ovesných vloček a 1 kiwi

600 kcal ze sacharidů
530 kcal z tuků
570 kcal z bílkovin




Jaký typ postavy máte vy?

(Hlasovat můžete v anketě umístěné v pravém sloupci.)

Témata: Zdraví, Časopis Dieta, Pomerančová kůže, PAP, Celozrnný rohlík, Posilovací cvičení, Srdeční onemocnění, Post, Rybí maso, Mozzarella, Tlouštík, Aerobní aktivita, Chilli, Typologie, Hruška, Korba, Omeleta, Celozrnný toast, Pošta, Celulitida, Chilli paprička, Typ, Tloustnutí, Zdraví na Heureka.cz

Video