reklama

Hrušky jsou děti podzimu. Dejte si je na sladko i na slano

Málokteré ovoce je z hlediska využití v kuchyni tak univerzální. Hrušky se totiž perfektně hodí jak do sladkých koláčů, tak k masu nebo sýrům. Vyzkoušejte sami.

Šťavnatý steak s máslovou hruškou

4 porce, příprava: 25 minut

4 hovězí steaky
2 lžíce másla sůl a pepř
2 velké hrušky (ne příliš zralé)
sterilované houby a čerstvé bylinky na ozdobu

na omáčku:
1 lžíce másla
1 šalotka
1 lžička nahrubo nadrceného pepře (černý nebo barevný)
2 dl smetany na vaření

Steaky vyndejte z ledničky a nechte před přípravou ležet nejméně hodinu při pokojové teplotě. Připravte si omáčku: na pánvičce na másle orestujte najemno nakrájenou šalotku dosklovata, přidejte pepř a po chvíli zalijte smetanou a vše nechte asi 20 minut provařit, až ztratí část objemu. Steaky vložte na hodně rozpálenou pánev (nejlépe litinovou) a opečte je zprudka 3–4 minuty z každé strany.

Pokud máte rádi nepříliš propečené steaky, zakryjte je a nechte pár minut „dojít“.
Jestli máte raději propečenější maso, dejte steaky do pekáčku, na každý vložte kousek másla a nechte je dojít v troubě na nízkou teplotu asi 10–15 minut. Mezitím nakrájejte omyté hrušky na plátky a opečte je na másle. Hotové steaky osolte a opepřete a podávejte s plátky hrušek, sterilovanými houbami, bylinkami a přelité pepřovou omáčkou.

Hruškové koláčky s ořechy

25 koláčků (Ø asi 8 cm), příprava: 45 minut

1 vanilkový cukr
1 lžíce krupicového cukru
1 žloutek
250 g polotučného tvarohu
kůra z poloviny citronu
smetana 33% podle potřeby
1 balení listového těsta (ne předem rozváleného)
hladká mouka na vál
2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
1 kg menších hrušek
vejce na potření
hotová čokoládová poleva

Oba cukry a žloutek utřete do pěny. Přidejte tvaroh, najemno nastrouhanou citronovou kůru a náplň zřeďte a zjemněte trochou smetany. Těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 6–7 mm. Z těsta vykrájejte sklenkou koláčky, na každý dejte trochu tvarohové náplně, posypejte ji nasekanými ořechy a nahoru položte vždy polovinu hrušky (zbavené jádřince a ozdobně podélně prokrájené).

Koláčky vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem dále od sebe, volné okraje potřete rozkvedlaným vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Hotové koláčky nechte vychladnout a teprve potom je ozdobte hotovou čokoládovou polevou.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 10/2013

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Vaše vytoužená meta už je tak blízko, že téměř nejste schopná myslet na nic jiného. Pro vaše blízké je velmi těžké s vámi komunikovat,…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama