Maminka.czZdraví

Hubnutí po porodu: Jak dostat bříško do formy?

Simona Procházková 12.  3.  2024
Marně přemýšlíte, kam se po porodu ztratilo vaše ploché a pracně vypracované bříško? Případně bojujete s bolestmi zad nebo inkontinencí či s následky rozestupu břišních svalů? Nic není ztraceno!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Břišní svaly jsou po porodu ochablé a není se čemu divit, dlouho se roztahovaly tlakem rostoucí dělohy. Postupně je potřeba začít je zase posilovat. Vždy se dá něco dělat, nepočítejte ale se zázraky na počkání. „Břicho po porodu není stejné jako před  těhotenstvím, alespoň nějakou dobu. Představa, že budete mít den po porodu ploché břicho je nereálná. Představte si, že je vaše břicho balón, který se pomalu devět měsíců nafukuje, jak roste vaše dítě. Bohužel po porodu nepraskne, ale jen pomalu upouští vzduch. Od okamžiku kdy se miminko narodí, hormony začínají pracovat na tom, aby stáhly dělohu do původní velikosti. Tento proces trvá až osm týdnů,“ vysvětluje MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského domu v Praze 7.

VIDEO:  Lucie Petřek Michalcová: Jak zjistit, kolik mám vážit?

Bříško i jiné partie jsou po porodu zvětšeny mimo jiné také díky nadměrnému množství vody v těle. Jakmile porodíte, tělo začne vodu vylučovat. Uložený tuk v břišních partiích začnete spalovat při péči o novorozence raz dva, přesto ale potrvá několik týdnů, než se objeví výsledky. Horší je to u strií, ty nikdy úplně nezmizí. Obvykle ale vyblednou a stanou se téměř neviditelné. Navíc jim můžete pomoci za použití laseru.

Kdy je vhodné po císařském řezu začít cvičit břicho?

Diastáza neboli rozestup svalů

Kromě roztažení svalů bohužel dojde během těhotenství často i k roztažení vazivového pruhu u přímého břišního svalu do stran, tedy k rozestoupení dvou částí tohoto párového svalu. Než začnete po porodu cvičit, měla byste zjistit, zda u vás k diastáze nedošlo. Pokud totiž s touto diagnózou začnete cvičit „klasické“ cviky na břicho (sklapovačky, sedy lehy, prkna atd.), nejen že se vypouklého bříška nezbavíte, ale jeho stav se bude zhoršovat.

Ptejte se nutriční terapeutky na vše, co vás zajímá o hubnutí


„Pokud se objeví rozestoupení přímých břišních svalů, je potřeba břichu věnovat dvojité úsilí. Diastáza sama o sobě není bolestivá, ale způsobuje problémy a bolesti jiných partií. Může se objevit pupeční kýla, bolest v bedrech, potíže s pánevním dnem (inkontinence) a zvětšující se lordóza páteře. Pomůže správná aktivace příčného břišního svalu,“ říká gynekoložka MUDr. Radka Gregorová.

Zázračná technika Tupler

„Program TuplerTechnique® je účinná metoda k řešení rozestupu břišních svalů. Její autorkou je americká zdravotní sestra a porodní asistentka Julie Tupler, která ji rozvíjí už dvacet let. Cílem je zhojit oslabené vazivo, které spojuje nejzevnější břišní svaly. Hojení vaziva je založené na dvou věcech: umístění do lepší pozice a ochrana oslabené tkáně,“ představuje unikátní metodu Andrea Čechurová, instruktorka fitness a jediná držitelka licence na program TuplerTechnique v Česku www.tuplertechnika.cz. Toho dosáhnete dodržováním čtyř kroků TuplerTechnique® programu:

  • Cviky vsedě a vleže
  • Stahování speciálně vyvinutým rehabilitačním pásem Diastasis Rehab Splint®,
  • Zapojování příčného břišního svalu při všech denních aktivitách i životních funkcích
  • Správné vstávání, sedání a lehání
  • Pokud dodržíte všechny zásady, první výsledky se dostavují zhruba po třech týdnech (celý program trvá 18 týdnů).
Hubnutí po porodu: Šárka zhubla pohybem a pravidelným stravováním
Hubnutí po porodu: Tereza dokázala sama zhubnout skoro polovinu své váhy
Pořiďte si ploché bříško už  za měsíc. Stačí 10 minut denně

Jak zhubnout břicho, stehna a další problémové partie?

Témata: Zdraví, Porod, Po porodu, Jen pro maminku, Časopis Betynka, Bolest, Hubnutí po porodu, Hubnutí, Inkontinence, sval, Zdravotní sestra, Nadměrné množství, Pupeční kýla, Diastasis Rehab Splint®, Rozestup, Česká republika, Lékařský dům, Andrea Čechurová, Lord, Původní velikost, Děloha, Pór, Splín, Greg, Dvojité úsilí, Zdraví na Heureka.cz