Maminka.czRodina a vztahy

Hygge rodičovství: Recept na radostný životní styl podle Dánů. Jdete do toho?

Jana Potužníková 22.  10.  2020
Dánský radostný, pohodou a štěstím protknutý životní styl hygge se stále silněji ozývá i u nás v Čechách. Jak si ho můžete užít vy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už jste o hygge určitě slyšela. Je to způsob života, který se v poslední době hodně lidí snaží „okopírovat“ od Dánů. Je to život plný klidu, radosti z obyčejných maličkostí, z rodiny, vzájemného bytí, je to krása kolem, svíčky, útulno, domov, atmosféra, bezpečí, štěstí.

Časopis Maminka

Hygge jako životnímu stylu – tedy nejen ve výchově – se věnuje i celé aktuální číslo časopisu Maminka, které si můžete koupit na stáncích nebo jednoduše objednat ZDE

Čeština nemá jedno jediné slovo na překlad. Ale je to dobře. Hygge je velmi široký pojem, na kterém Dánové pracovali minimálně poslední desetiletí. Proto všude v jejich domovech hygge „čtete“ a dýcháte plnými doušky. Ale nedopracovali se k tomu jen tak – že šli, nakoupili svíčky, gauče zavalili měkkými dekami a řekli si, že se budou radovat z maličkostí.

Jejich životní styl je hygge celý, od pracovního trhu (když vás z hodiny na hodinu vyhodí, můžete být dál v klidu, stát vám kryje záda – říká se tomu flexikurita) po rodičovské zásady. 

ČTĚTE TAKÉ: Nejen hygge a lagom! Skandinávci vědí, jak vychovávat děti, tady jsou jejich tipy

Všechno v pohodě 

Ano, i stát podporuje hygge, protože podporuje rodiny a štěstí svých obyvatel. Rodičovský příspěvek je po dobu jednoho roku poměrně astronomický (od 2000 britských liber výš) a mohou jej pobírat ženy i muži, jak je třeba. Obecně podporuje rovnoprávnost pohlaví, což minimálně dánským mámám hodně usnadňuje život.

Dánský táta se na výchově, hrách i péči o rodinu podílí prakticky stejným dílem. Přestal předpokládat, že zplodil perfektní dítě, s nímž jeho žena nemá prakticky žádnou práci. A zapojil se, i když i on zpočátku asi řešil, jestli pak ještě bude „dost chlap“. A tak (s nadsázkou řečeno) všichni sedí v krásných bytech a domech, jsou spolu, obklopeni svíčkami, teplem domova, láskou, klidem, protože nemají finanční starosti, a jsou prostě hygge.

Nemáš děti? Jen jedno? Mateřství je citlivé téma. A všichni se stále ptají

Chcete být také? Navzdory tomu, že u nás to je nastavené jinak? Nevadí. Přinést si domů trochu hygge můžete a může to i z vás udělat rodinu pohodářů a lidí, kteří umí žít tady a teď. Právě jako Dánové. 

Žijte tam, kde je vám krásně

„Většina běžných domácností vypadá jako dílo interiérového designéra. Moje kamarádka Bulharka, která v Dánsku žije už mnoho desítek let, mi jednou vysvětlovala: „Víš, Dánové budou šetřit na všem možném včetně jídla. Ale do obýváku si prostě musejí pořídit designový lustr, klidně ve výši jejich měsíčního platu.“

„Proto v krásných kuchyních najdete také luxusní porcelán, který musel stát majlant, ale je pro ně důležitý,“ říká k tomu Denisa Říha Palečková, majitelka Tantra Spa, máma dvou dětí a velká milovnice Dánska, která na severu tráví část každého roku, a dokonce tam i rodila!

Nová Maminka je celá hygge. Na titulce Nikol Štíbrová se synem

„Jako by v Dánsku platilo, že pít čaj z kvalitního porcelánu dává každodenním okamžikům zvláštní radost, hodnotu, plnost. Protože pak je pití čaje hned neobyčejné a je jim jedno, že za čajovou sadu dali tolik, že nepojedou na dovolenou,“ dodává ještě Denisa.

Vy pochopitelně nemusíte utratit rodinné úspory za designovou lampu nebo drahou vlněnou deku na gauč, aby vám doma bylo víc hygge. Ale upřímně, trocha obřadnosti dodané obyčejným každodennostem by možná nebyla k zahození ve většině z našich domácností.

Vždyť kolikrát se aspoň sejdete všichni k jídlu ve stejný čas nebo si ho vezmete ke stolu místo k televizi? Zastavit se, vnímat. Klidně s porcelánem po babičce, aby si ho taky někdo konečně užil.

Na co ho vlastně pořád šetříte? Je pro vás příliš dobrý? Stačí vám obyčejné talíře? Ale no tak… Vy si zasloužíte dobré věci užít, ne se na ně dívat ve vitríně. A děti, když jim dáte důvěru, si poradí se svátečním servisem stejně jako vy.

Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství

Rovnocennost je správně

Když dánští tátové přestali předstírat, že jejich děti se geniálními už rodí a netřeba výchovy, o níž se také dlouho staraly jen dánské mámy, změnila se spousta věcí. Ženám se ulevilo a mohly si trochu vydechnout.

Mužům to přidalo pokory k tomu, co znamená žena a máma v domácnosti. Zapojili se. Do výchovy, péče, her s dětmi. Ne od televize, ale doopravdy. Vyzvedávají děti ze školek, učí se s nimi, když jsou větší, vychovávají i si hrají.

Dokonalý rodič neexistuje. Ve výchově to chce zdravý rozum

„Nouze není ani o dánské učitele a vychovatele – muže. V péči o děti jsou si muži a ženy opravdu rovní,“ vypráví Denisa Říha Palečková. Pokud mohu soudit, i čeští tátové tohle umí. Ne vždycky se jim chce, ale pokud se u vás doma jen trochu objevují náznaky podobného zájmu ze strany vašeho muže, podporujte to, dávejte mu prostor a nejen pro společné hry zkuste být iniciátorkou.

Vím, jak jsou někdy líní něco vymyslet. Třeba by stačilo nachystat jim plán na dobrodružné odpoledne. A když jsme u té školky, vážně si to nemůže zařadit do svého dne i váš muž, nebo se jen bojíte zeptat se a změnit zaběhnuté? Rodiči jste oba a váš ušetřený čas pak může znamenat čas i pro rodinné poklidné trávení času společně. 

I děti vědí, že rovnocennost je správně! Proč nedostali kluci a holky stejně? 

Žijte a užívejte si, zapomeňte na výkon

Nás v Čechách od hygge rodičovství dělí ještě jedna zásadní věc: Pořád jsou pro nás nejdůležitější výkon a výsledky toho, co děláme, ne fakt, abychom si něco užili s těmi nejdražšími.

Neprožíváme, co se děje nyní, těšíme se na výsledky, které nás mnohdy zklamou a vždycky stojí nesmírné síly. V Dánsku není nejdůležitější trávit čas v práci, stresovat se, ale čas strávený s těmi, kteří jsou jim blízcí. Hýčkají si nejen svou rodinu, ale i kamarády.

„Nezapomenou na dobrou kávu s přáteli a vlastnoručně pečené koláče. Setkání nad horkou čokoládou nebo u láhve vína s neodmyslitelnou září svíček je na denním pořádku v zimě i v létě,“ popisuje Denisa Říha Palečková, která také pořádá kurzy pro páry, které chtějí svůj život víc přiklonit k přítomnému okamžiku. 

Rodičovství ve větší pohodě: Jde to! A nic na tom není

Je pravda, že dánské mámy si mohou domluvit flexibilní pracovní dobu, při nemoci dítěte má rodič první den automaticky placené volno, jesličky a školky dotuje stát a i rodičovský příspěvek je velmi štědrý… Ale čekat se změnou atmosféry u vás doma na změnu státního systému asi nebude to pravé.

Spíš si zkuste najít společný čas, zastavit se alespoň o víkendech, nespěchat nutně do zábavních parků nebo za velkými výlety, nehnat se za hezkými fotkami na sociální sítě, které by dokumentovaly, jak si jako rodina dobře žijete (zatímco realita často skřípe) a zaměřit se na to víc si užít doopravdy jeden druhého.

Zkuste se neštvat jako máma za supernaleštěnou domácností se superúspěšným mužem a supernadanými dětmi, které zvládají dvacet superkroužků, ale zvolnit, být, vidět maličkosti a radovat se z nich. Se svými nejbližšími. Třeba obyčejně, třeba zdánlivě nudně.

Ale doopravdy být spolu. Pak i vám bude dánské hygge o mnoho blíž. Potom si hlavně můžete být o mnoho blíž vy všichni doma. 

Fanatické matky: moralizují a dávají nevyžádané rady. Jak na ně reagovat?
Mateřství bez iluzí: Jak zvládnout rutinu? Říkejte si, že to není navždy!
Témata: Děti, Rodina, Rodina a vztahy, Rodičovství, Chování a vztahy, Rodiče, Rodičovský příspěvek, Styl, Dánsko, Domácnost, Interiér, Ušetřený čas, Gauč, Máma, Denní pořádek, Nemoc dítěte, Daň, Pohodář, Měsíční plat, Životní styl, Kroužek, Život plný, Stejný díl, Svíčka, Čeština