Maminka.czPorod

Hypnoporod je podobný sexu. Nejde to, když vás pořád někdo ruší

Tereza Víchová 21.  2.  2020
Upravená, usměvavá, plná energie. Třeba jako vévodkyně Kate, která pár hodin po všech svých porodech předstoupila před veřejnost s uzlíčkem v náručí a vy jste u televize obdivně pronesla: "To snad není možné, že právě rodila!" Její recept je hypnoporod!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Michaela Kalusová hypnoporod „vyučuje“ v kurzech už od roku 2011 a zájem o něj pořád stoupá. Sama s nadsázkou říká, že se kurzy konečně stávají mainstreamovou záležitostí. Není to žádná podivná ezoterická alternativa, nad kterou by měl pragmatik s despektem zvedat obočí a trousit poznámky o „biomatkách“. Co je to tedy hypnoporod a dá se vůbec v těhotenství naučit nebát se porodu?

Zpět ke Kate

Člověk by si řekl, že snad ani nemohla rodit. I když připustíte, že se o ni po porodu určitě postaral vizážista a kadeřník, výraz obličeje prozradil, že se cítí skvěle. Jak je tohle možné po takovém životním výkonu a fyzické dřině? „Kate rodila s pomocí porodních asistentek v porodním centru. Její porody byly nejspíš pohodové a zcela přirozené, bez vnějších zásahů,“ myslí si Michaela Kalusová. „Když mohl mít porod své tempo, necítila se po něm zřejmě nijak zničená ani unavená. Žena, která je na tom dobře emočně, je na tom obvykle dobře i po fyzické stránce.“ Asi na vás po porodu nebude čekat osobní kadeřník, ale jinak platí všechno i pro „obyčejné smrtelnice“. I když některé z nás mohou na porod vzpomínat jako na krásný zážitek jen tak bez předchozího chystání, většině se vyplatí příprava. Třeba ta „hypnoporodní“.

Jak vypadá hypnoporod, kterým rodila Kate? Můžete si ho dopřát i v Česku!

Jde to i bez kurzu?

„Na kurzech vlastně neučíme ženy nic nového, jen ukazujeme, jak se navrátit do toho, co už vědí,“ konstatuje Michaela Kalusová. „Dříve bylo pro ženy přirozené dostat se u porodu do stavu relaxace a uvolnění. To je něco, co umíme, ale pozapomněly jsme to. I společnost podporuje v ženách strach z porodu. Na kurzech učíme jakémusi návratu k tomu, aby se žena cítila bezpečně a nerušily ji vnější vlivy.“ Vezměte si příklad třeba v živočišné říši. Kočky nebo psi u porodu klidně leží, nijak hlasitě se neprojevují, a kdyby se jim „nehýbalo břicho“, ani nepoznáte, že rodí.

„Jsou ženy, které se i u porodu cítí uvolněně, když mají příhodné podmínky, tento stav u nich v průběhu porodu nastává přirozeně,“ dodává lektorka.
Určitě hraje roli i osobnost každé z nás, životní styl, prožívání celého těhotenství, podpora partnera. A také sebevědomí a víra, že psychika dovede s tělem dělat zázraky.

Porod beze strachu a bolesti? Zkuste hypnoporod, pomůže vám s psychikou

HYPNOPOROD

  • Dostupné záznamy ukazují, že za ním stojí porodník Grantly Dick-Read, který v roce 1913 přišel do chatrče za ženou, která chtěla v naprostém klidu rodit.
  • Žena odmítla nabízený chloroform a lékař se divil, že necítí bolest. Žena se ho pak zeptala, jestli by měl porod bolet.
  • Read poté vytvořil teorii syndromu strachu – napětí – bolesti a v roce 1950 napsal knihu Porod beze strachu. Jeho teorie se opírala o tvrzení, že strach vede k napětí a následné bolesti a pokud odstraníme z porodu strach, nebude ani napětí, ani bolest.
  • Následovníkem Reada byl proslulý porodník Michel Odent, který jako první založil v Pithiviers kliniku přirozených porodů a kladl velký důraz na nevyrušování ženy v průběhu porodu.
  • V roce 1987 byl poprvé použit výraz „hypnoporod“ a byla o něm vydána kniha.
  • I studie popisují, že hypnoporod funguje. Podle studie Kate Levettové a Hannah Dahlenové z r. 2016 nezávislé předporodní vzdělávání žen, které zahrnuje relaxace, dýchání, meditace, masáž a akupresuru, výrazně snižuje zásahy při porodu.
  • Další studie z roku 2004 vydaná Britským žurnálem anestezie zjistila, že ženy, které se na porod připravovaly za pomoci hypnózy, měly snížené požadavky na léky proti bolesti a lépe hodnotily pocit bolesti při porodu.

Hypno? Nebojte se

I když je hypnoporod čím dál oblíbenější technikou, možná by na tom mohl být ještě lépe, kdyby se jmenoval jinak. Ženy, které jsou „při zemi“, může třeba už název trochu odradit. A Michaela Kalusová jej uvádí na pravou míru: „Jde o stav, který zažívá každý z nás.

Třeba děti jsou v hypnóze běžně několikrát denně. Je to stav, kdy vnímáme, co se děje kolem, ale nic z toho nás neobtěžuje. Nevěnujeme tomu pozornost,“ říká Michaela Kalusová a jako typickou situaci udává třeba stav těsně předtím, než usneme. „Jde dokonce o krátkodobý stav zvýšené vnímavosti, jen nemáme potřebu se zabývat tím, co se odehrává v okolí. A cítíme se plně ponořené do sebe.“ Hypnoporod je pak souborem technik, kdy se žena naučí dostávat se do stavu uvolnění a setrvávat v něm. To všechno se dá natrénovat. A u porodu už se to pak odehraje na podvědomé úrovni.

Chtěla jsem rodit do vody a být krásná. Vše bylo jinak, říká Kristýna Leichtová

Zbavit se strachu

Určitá míra strachu z porodu je běžný stav. Obvykle se o něm dozvídáme spíš to horší – jak bolí, že se to musí přežít, pro některé ženy je až traumatickým zážitkem. Příprava na hypnoporod vás mimo jiné učí řešit právě strach, který je velkým blokem. Získáte soubor nástrojů a technik, které pomohou se obav zbavit. Nebude vám na to stačit hodina, ale podle Michaely Kalusové se dá mozek „vytrénovat“ i bez předchozí zkušenosti: „Náš mozek totiž funguje tak, aby mohl vyplavovat různé hormony, stačí, abychom si předem různé situace představovaly. Naše podvědomí funguje v obrazech a pocitech,“ popisuje taje příprav Michaela Kalusová: „Všechny strachy, které máme, jsou zakořeněné nejčastěji z dětství. Za pomoci hypnoterapeutických technik je možné se strachu postupně zbavit a jakoby mozek naprogramovat k uvolnění.“ To, co natrénujete v těhotenství, pak u porodu podvědomě funguje samo.

Rodím stylem „hypno“

A jak to vypadá? Podle Michaely Kalusové ženy, které rodí po kurzech hypnoporodu, působí uvolněně a často personál porodnice ani nevěří, že přijely porodit. „Taková žena se neprojevuje běžným způsobem, na který bývají v porodnicích zvyklí. Hodně pracuje s dechem, který jí pomáhá zvládat kontrakce. Veškerou pozornost směruje do svého těla a v průběhu porodu nejde do stažení, ale uvolňuje se,“ vysvětluje Michaela Kalusová.

Ne, že byste během hyponoporodu nevnímala, že je tu lékař a další personál nebo svítí světla. Jste schopná komunikovat. Ale vaše hlavní pozornost je soustředěná jinam. Nepůsobí na vás rušivě, když někdo něco říká, nevěnujete se okolí, cítíte se bezpečně. „Je to vlastně v mnohém podobné sexu,“ přirovnává Michaela Kalusová. „I u něj potřebujete směrovat veškerou pozornost do svého těla, jinak si ho pořádně neužijete. Představte si, že by se vás u sexu někdo na něco pořád ptal.

Hypnoporod jako Kate: Jde to i v Česku? Herečky už se těší!

Bolí to?

Říkat, že hypnoporod nebolí, se nedá. Proto se nikde nedozvíte, zda a jak vás bude porod bolet i po absolvování speciálního kurzu. „S kolegyněmi, které stejně jako já doprovázejí ženy i u porodu, neříkáme ani, že by porod bolet neměl, ani že bolet bude,“ shrnuje své zkušenosti Michaela Kalusová. „Chceme, aby ženy věděly, že to zvládnou a že možností je celá škála. Předáme nástroje, jak s případnou bolestí nebo pocitem nepohodlí pracovat. Celkově nám „naše“ ženy říkají, že porod vnímaly jako snesitelný, věděly co dělat a cítily se dobře.“ Vždy jde o míru, do jaké se dokážete uvolnit. Ale i tak je obecně jako bolestivé vnímáno asi 20 % celého porodu.

Šestinedělí jako bonus

Hypnoporod může mít velký vliv na všechny události poté. Takzvaná poporodní satisfakce, pocit, že se nám to společně skvěle povedlo, má velký dopad nejen na praktické věci typu kojení. „I studie dokazují, že hypnoporodní techniky snižují riziko poporodní deprese,“ říká Michaela Kalusová. „Když se žena cítí dobře, produkuje líbivé hormony, lépe se hojí tělo. Hypnoporodní techniky se dají využít i u vyvolávaného porodu a dokonce i u císařského řezu.“ Porod prožíváme na všech úrovních, nejen té fyzické. A důkazem toho, že i psychika má obrovský význam, je fakt, že se v oblasti hypnoporodních technik začínají školit i zdravotníci, a zájem o ně se zvyšuje nejen ze strany těhotných žen, ale i porodnic. Porodit jako Kate chce zkrátka čím dál víc budoucích maminek i v Česku. Zkusíte to taky?

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

Michaela Kalusová

Předporodní, porodní a poporodní dula, certifikovaná učitelka Hypnoporodu, absolventka studia prenatální a perinatální psychologie s asociací APPPAH (The Association For Prenatal And Perinatal Psychology And Health) a speciálních vizualizačních technik. Její kurz kompletní předporodní přípravy s Hypnoporodem už navštívilo před 1000 párů, www.jemnezrozeni.cz

Témata: Těhotenství, Porod, Porodnice, Sex, Tipy a rady porod, Domácí porod, pořad, Hypnoporod, Chci si rodit po svém, Porodní dům, Česká republika, Absolventka, Kadeřník, Pór, Technika, Plná energie, Dick, Health, Průběh porodu, Despekt, Bolest, Satisfakce, Vaš, Stažení, Porod beze strachu