Maminka.czKam s dětmi

I Cimrman oslavuje Prahu!

redakce 27.  6.  2011
Snílci, vynálezci a vizionáři posílají cimrmanovské předměty v rámci již 3. ročníku Oslav Prahy.Oslavy Prahy se od začátku snaží nebýt jen tak ledajakým festivalem, jakých se v Praze konají desítky. Chtějí sice bavit, ale také představovat osobnosti, na které můžeme být jako Češi právem hrdí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V tom případě ovšem nemohou vynechat osobnost, která dokázala prakticky nemožné: výrazně ovlivnit českou kulturu ve 20. i 21. století – a přitom, jak se zdá, vůbec neexistovat! Ano, máme na mysli Járu Cimrmana, zneuznaného génia, který se stal tak pozoruhodným fenoménem, že si ho všimla i zahraniční média.

Tak tedy v rámci Oslav vznikl projekt „Sbírka odkazů Járy Cimrmana“, který nejen rozvíjí odkaz velikého Járy, ale vzdává též hold jeho tvůrcům Ladislavu Smoljakovi a Zdeňku Svěrákovi.

Všichni snílci, patafyzičtí vynálezci a radostní hračičkové byli vyzváni, aby své vynálezy či cimrmanovské artefakty vkládali na zvláště k tomu zřízenou webovou stránku www.sbirkajara.cz. A že se tam pozoruhodných věcí sešlo – od laskavě humorných až po ty lehce bizarní.

Můžete tak obdivovat například futuristický dětský nočník, hrůzu vzbuzující brýle pro fakíry, superpřesné elektrické počítadlo cvičených blech, stylovou konev pro nóbl zahradníky, Cimrmanův kornoutovač lískových oříšků a mnoho dalších neuvěřitelných věcí.

Letos bude výběr z těchto plodů lidského ducha vystaven ve 2. patře Nové budovy Národního muzea, které během Oslav, tedy 1. a 2. 7., zpřístupňuje řadu svých objektů „za polovic“ a řadí se tak k mnoha institucím, včetně Národní galerie či Muzea hl. města Prahy, které se do slavností zapojí – tím, že své expozice otevřou zdarma nebo se slevou.

Pod širým nebem Oslavy proběhnou na dvou místech: Staroměstské náměstí se v pátek stane dějištěm hudebně-divadelní oslavy 800. narozenin sv. Anežky České a v sobotu přivítá některé z nejlepších českých kapel, které návštěvníky pořádně roztančí.

Na Petříně se v sobotu bude hrát divadlo pro děti, vystoupí tam naši přední písničkáři a mnoho programů je připraveno také na hvězdárně. S celým programem Oslav Prahy se můžete seznámit na stránkách www.oslavyprahy.cz.

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Práh, Staroměstské náměstí, Hvězdář, Národní galerie, Cimrman