Maminka.czZdraví

I kosmetika má svou trvanlivost! Víte, kdy sáhnout po nové?

Jana Knaislová 14.  5.  2015
Kontrolujete průběžně, jak stará je vaše řasenka, rtěnka nebo pleťový krém? Nejen potraviny, ale také kosmetika má danou svou minimální trvanlivost. Sledujte proto pečlivě, co se na obalech vašich produktů píše.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak ale poznáte, že kosmetika není prošlá? Na řadě produktů je přímo uvedeno konkrétní datum výroby či spotřeby. To platí v případě, že je doba minimální trvanlivosti výrobku kratší než 30 měsíců. Jestli je doba delší, uvádějí výrobci nejčastěji na zadní straně obalu symbol nádobky s otevřeným víčkem (má zkratku PAO – Period After Opening) a u něho je vždy uvedená číslice a písmeno M. To znamená, do kolika měsíců od otevření je třeba výrobek spotřebovat. Nejčastěji tyto symboly najdete na parfémech, krémech, odličovacích i tělových přípravcích, pudrech či make-upech. Čísla se mohou u jednotlivých výrobců lišit, v každém případě se vyplatí je na obalech sledovat.

Pamatujte také na to, že nesprávným skladováním či používáním můžete trvanlivost výrobku výrazně zkrátit. Jestliže otevřený krém změní svou typickou konzistenci, je neobvykle cítit nebo třeba rtěnka žlukne a divně zapáchá, je nejvyšší čas se s těmito produkty rozloučit. To samé platí u otevřených parfémů, toaletních i parfemovaných vod – časem totiž mohou změnit uvnitř lahvičky barvu a také vůni – zestárly a určitě už nevoní tak krásně jako při otevření. Raději pryč s nimi. Míváte po nanesení make-upu, pudru nebo třeba lesku na rty vyrážku? I to může mít na svědomí prošlá kosmetika.

Řasenku měňte nejčastěji

Asi nejkratší dobu použitelnosti má řasenka. Od jejího prvního použití se doporučuje ji vyměnit za tři až čtyři měsíce. Jinak si koledujete o podráždění očí a dokonce i o zánět spojivek (pokud ho máte, dekorativní kosmetikou, kterou jste dosud používala, vyhoďte, protože jinak se vám zánět může neustále vracet).

Řada žen se snaží ze svého oblíbeného produktu dostat skutečně maximum, máčejí řasenku v teplé vodě, „pumpují“ kartáčkem, aby se na něj nalepily i ty poslední zbytky barvy. Co na tom, že je řasenka plná bakterií… A často se pak diví, že mají podrážděné oči. Že by to mohlo být právě z řasenky, je ani nenapadne.

A jak je to s dalšími zkrášlujícími produkty?

Make-up

Tak například make-up po otevření spotřebujte do roka. Čím déle je otevřený, tím více v něm může být bakterií, které se na pleti projeví podrážděním nebo vyrážkou.

Oční stíny, tvářenky, pudry

Trvanlivost očních stínů se odvíjí od jejich konzistence. Krémové vydrží kratší dobu, asi jeden rok, pudrové dva, maximálně tři roky, obdobná čísla platí pro krémovou a pudrovou tvářenku a také kompaktní pudr.

Tužka na oči

Tužka na oči má tu výhodu, že se dá pravidelně ořezávat, takže z ní odstraníte i bakterie. Vydrží klidně až tři roky, ale spíše kratší dobu, protože ji rychleji „vymalujete“.

Balzámy a rtěnky

U balzámů na rty počítejte s dobou použitelnosti jeden rok, lesky na rty a rtěnky nejčastěji vydrží dva až tři roky. Pokud má rtěnka vyšší obsah tuků, může rychleji žluknout a kazit se. Raději ji přestaňte používat. Lak na nehty vydrží přibližně dva roky, pokud ho budete skladovat v lednici, tak i déle.

Parfémy a toaletní vody

Parfémy, toaletní a parfemované vody by měly při správném skladování obvykle vydržet až tři roky od prvního použití. Nevystavujte je však přímému slunečnímu záření ani jinému zdroji tepla a klidně i nadále uchovávejte v krabičce nebo na jiném tmavém místě – prodloužíte tak jejich trvanlivost.

Perte štětce

Pokud používáte štětce nebo houbičky na make-up či pudr, určitě je třeba se o ně také pravidelně starat. Štětce perte alespoň jednou za dva měsíce ve vlažné vodě s kapkou jemného šamponu nebo ve speciálním přípravku určeném právě k očistě štětců, houbičkám dopřejte čisticí lázeň mnohem častěji.

Opalovací přípravky

Opalovací přípravky mají sice delší dobu spotřeby, ale jakmile je v létě jednou použijete, snažte se je vypotřebovat a určitě je neschovávejte otevřené na dovolenou za rok, obzvlášť pokud jste je měla v horku na sluníčku. Vysoké teploty nesvědčí žádným přípravkům a krém v otevřené tubě se může po roce zkazit.

 Zásady správné péče o kosmetiku

  • Nikdy nepoužívejte prošlou kosmetiku.
  • Krémy, které nepoužíváte, skladujte přechodně v lednici.
  • Praktičtější jsou krémy s pumpičkou nebo v tubě – nedostanou se totiž do nich tak snadno bakterie. Do krému v kelímku nikdy nesahejte špinavými prsty, nejprve si vždy umyjte ruce, nebo ještě lépe používejte speciální plastovou špachtličku a po použití ji vždy opláchněte.
  • Nevystavujte kosmetiku přímému slunečnímu záření ani ji neskladujte tam, kde na ni svítí třeba žárovka.
  • Půjčila byste kamarádce svůj zubní kartáček? Ne! Tak to nedělejte ani s dekorativní kosmetikou.
  • Jestliže se vám zdá, že třeba krém, rtěnka, nebo parfém změnily svou dosavadní vůni, dále je nepoužívejte a vyhoďte je. Mohou být totiž zkažené.
  • Přípravky udržujte čisté, otírejte víčka čistým suchým ubrouskem. 
Témata: Zdraví, Krása a styl, Kosmetika, Kos, Houbička, Písmeno, Špinavý prst, Žárovka, Tužka, Vít, Koš, Trvanlivost, Použitelnost, Řasenka, Zubní kartáček, Zdraví na Heureka.cz