Maminka.czČasopis Maminka

I naše malé ratolesti už vnímají svět kolem nás. Co přejí děti planetě Zemi? Budete se divit

Vanda Stöckbauerová 29.  6.  2022
Životní prostředí a ekologie nejsou tématem jen pro dospělé. Děti už od útlého věku vnímají svět kolem sebe a někdy umí svými dotazy pořádně překvapit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V dnešní době, kdy se potýkáme s mnoha ekologickými hrozbami, je rozhodně namístě o této problematice s dětmi mluvit, protože bude jejich životy v budoucnu hodně ovlivňovat. Navíc postoje a návyky, které si osvojí v brzkém věku, je pravděpodobně budou provázet po zbytek života. „Nelze přesně říct, kdy je potřeba s dětmi o těchto tématech začít mluvit nebo od jakého věku je to vhodné. Nejefektivnější je, když děti vyrůstají v rodinném prostředí, které aktivně buduje environmentální senzitivitu, nepodporuje konzumní způsob života a vede k ohleduplnosti vůči přírodě, druhým i sobě. To samozřejmě předpokládá, že rodič je o této problematice sám informovaný,“ říká psycholožka Eva Šimotová. Diskuse se může různit podle názorového přesvědčení rodičů (bude odrážet jejich životní styl) a také podle věku dítěte. Jak o tom s dětmi mluvit?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, příroda, Ekologie, planeta, pracovní listy, Na Statku, Maso, Ratolest, Běla, Děti, Země, Eva Šimotová, Kráva, Útlý věk, Honza, Nadační fond Albert, Zub