Maminka.czZdraví

I nemocné dítě potřebuje zábavu. Jak malého maroda zabavit a nezbláznit se?

Lucie Kořistová 18.  2.  2018
S nemocným dítětem šijí všichni čerti. Udržet jej v posteli není vůbec jednoduché.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Zapluj do té postele, ať už tě tady nevidím.“

„Neběhej tady, máš ležet.“
„Přikryj se tou peřinou, ať jsi v teple, už jsem ti to dneska říkala asi desetkrát.“

Vypadá to u vás podobně, když je váš potomek nemocný a musí ležet v posteli? Určitě ano, protože jakmile dětem otrne a nemoc trošku ustoupí, začnou se nudit.

Dokud mají teplotu a cítí na sobě příznaky nemoci, tak skutečně leží a třeba i víc spí, ale s ústupem nemoci už chtějí podnikat něco zajímavého, je to přirozené, mají to ve své povaze. A pokud jsou malé, těžko se jim vysvětluje, že musí ležet, aby se uzdravily.

Poznáte rozdíl mezi chřipkou a virózou či nachlazením? Liší se příznaky i léčba

Dětská nemoc je zátěž i pro rodiče

Nejenom, že má o své dítě přirozené obavy, ale také musí přeorganizovat svůj denní program, požádat v práci o „ošetřovačku“ nebo si zařídit práci z domova. A pak nastává možná ještě složitější situace, kdy rodič musí skloubit péči o svého potomka, čas na jeho zábavu, aby se nenudil a vydržel v posteli, a svou práci, protože osmihodinová pracovní doba nelze nahradit prací v noci. Jak to tedy udělat a nezbláznit se z toho?

Nemocné dítě vyžaduje daleko více pozornosti než dítě zdravé. Navíc je kvůli nemoci plačtivé, víc touží po mazlení a pozornosti maminky. Malé děti také nevydrží u jedné činnosti dlouho, takže zábavu musíte často střídat. Každopádně se připravte na velký nápor na nervy, zejména v případě dlouhodobých nemocí, kdy budete i vy potřebovat víc odpočívat, a to hlavně psychicky.

Proto si domluvte s partnerem, že některý den přijde z práce dříve a vy budete moct odejít. Taková káva či vínko s přáteli nebo hodina ve fitku vám skvěle pročistí hlavu a vy hned zase dokážete nálady svého potomka snášet lépe.

Pokud opravdu musíte během dne pracovat, vyplatí se nastavit si s dítětem střídavý režim. Například se domluvte, že si vždy budete chvilku společně hrát a poté vás nechá vklidu pracovat a bude si hrát samo. Jestli si váš potomek ještě není schopen hrát sám, sáhněte po pohádkách.

Jistě, jsou rodiče, kteří vám budou tvrdit, že malé děti by se neměly dívat na pohádky, a jistě mají kus pravdy, ale někdy práci udělat musíte a nervy máte také jen jedny. V době nemoci není nutné dodržovat všechny pevně stanované výchovné principy a neznamená to, že svého potomka rozmazlíte.

Mohlo by vás zajímat: 6 tipů, jak zabavit nemocné dítě a nezbláznit se

Čtěte si

Knihy mají kouzelnou moc a čím dřív je svému potomkovi ukážete, tím větší dobrodružství mu umožníte. Vy ovlivníte, zda dítě bude čtení bavit, nebo ne. Ukazujte si v knize obrázky, měňte hlasy, rychlost i tón a uvidíte, že vám bude patřit potomkova plná pozornost i několik desítek minut.

Pozorujte ptáčky

My jsme si dali krmítko před okno tak, že můžeme vidět z gauče, jaký ptáček tam přiletí. Když byla dcera naposled nemocná, vydržela se na ptáčky za oknem dívat pěkně dlouho. Navíc věděla, že musí být úplně v klidu, jinak ptáky vyplaší.

Nemáte krmítko? Nevadí. Nalepte na parapet nějakou hlubší misku, nasypte do ní semínka a ptáčci si k vám cestu najdou sami.

Malujte si

Děti si rády malují a ocení, když se této zábavě budete věnovat s nimi. Můžete si kreslit v posteli stejně jako na gauči, důležité je, že dítě bude v klidu. Pokud vyzkoušíte předchozí tip, můžete si společně malovat ptáčky, kteří přiletěli k vám na krmítko.

Jak zabavit nemocné děti, když jim „otrne“?

Přestěhujte mu postel

Možná dítě nechce být v postýlce, protože je v pokoji samo. Přesuňte mu postel k vám. Vůbec nemusíte stěhovat nábytek, jen mu někde udělejte pelíšek. Hlavně pozor na prochladnutí. Ale věřte, že dítě si bude chtít nové místo pořádně užít a nevyleze.

Stejně tak mu můžete různě po bytě stavět bunkry, které vždy uděláte tak, aby v nich dítě bylo v teple. Bude nadšené z nového místa a nevystrčí nos.

Pečte a vařte

Zapojte dítě do přípravy jídel. Nebude sice v posteli, ale bude se vedle vás patlat třeba s těstem na perník a až uvidí první vysledek, bude nadšené a bude chtít pokračovat. Pečení i vaření baví i kluky.

Až bude mít dítě zase chuť k jídlu, přizvěte ho na pomoc k vaření. Nemusí dělat nic složitého, ale bude vám rádo pomáhat.

Učte se společně

Využijte společně stráveného času a naučtě dítě něco nového. Můžete se učit písničku, básničku, ale i barvy, písmena, čísla. Když to uděláte zábavnou formou, jistě dítě zaujmete.

VIDEO: Nečekaná přátelství – kniha pro předškoláky i mladší školáky

Otcovská dovolená 2018 začala platit. Tatínkové mají nárok na sedm dní volna
Víte, co znamená, když se řekne první až sedmá dětská nemoc?
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Nemoc, otcovská dovolená, ptáčci, První výsledek, Dítě zdravý, Ptáče, Čert, Dlouhodobá nemoc, Postel, Plná pozornost, Nečekané přátelství, Kouzelná moc, První vysledek, Krmítko, Pracovní doba, Velké dobrodružství, Mladý školák, Nemocné dítě, Nemocné děti, Malé dítě, Složitá situace, Zdraví na Heureka.cz