I s batoletem kavárenským povalečem

Ještě pár týdnů nebude počasí přát pobytu na hřišti, a když už se doma s dětmi nudíte, všechny hračky jsou ohrané a už nepomohou ani návštěvy kamarádek, je na čase vyrazit do kavárny.
I s batoletem kavárenským povalečem

Přijdete na jiné myšlenky, popovídáte s jinými lidmi a objevíte nové hračky. Ale najít kavárnu, kde jsou s dětskými zákazníky ne smířeni, ale dokonce nadšeni, je někdy potíž. Máte tu svou? Co by v ní podle vás nemělo chybět?

Zatímco nás napadá, že by se v ní především nemělo kouřit (i když některé maminky naopak budou chtít do kuřácké kavárny), Žaneta Lenghardtová dává ze zkušenosti se svou kavárnou Mamas&Papas v Písku na první místo něco jiného. „V dětské kavárně je potřeba hlavně hodně místa, i když jsou děti malého vzrůstu, zaberou velký prostor.“ Nejdůležitější je pak podle ní stejně jako doma bezpečnost. Kolem dětského koutku by měla být ohrádka, je třeba zabezpečit zásuvky, okna, topení a ostré hrany stolů. Kavárna Mamas&Papas obsadila druhé místo v Jihočeském kraji v Rozjezdech, soutěži pro začínající podnikatele. Více o Rozjezdech zde.  

V zimě se do kavárny chodí hlavně kvůli možnosti hraní a kvůli hračkám. Předem prohlédněte, zda jsou vhodné i pro ty nejmenší, zda nemají malé součástky, nejsou rozbité. „Největší hit je samozřejmě trampolína s ochrannou sítí, odrážedla a klouzačka, to většinou doma děti nemají. Pro mimča by neměl chybět bazén s míčky a chodítka.“

Zatímco maminky potěší káva bez kofeinu nebo kávovinové nápoje, děti budou vyžadovat kakao, pitíčka, napěněné mlíčko (dětské laté). Zeptejte se i na brčko, bryndáček, dětské lžičky nebo plastový hrneček. „Párek v rohlíku nebo bavorské vdolečky jsou absolutní hit. Čerstvé džusy, miska s ovocem nebo müsli s mlékem by také nemělo chybět.“  Žaneta prý v některých hernách viděla i postýlky, ale hygiena by je povolit neměla.

V neposlední řadě se podívejte na toalety. Samozřejmě tu musí být přebalovací pult, ani klidného novorozence na umyvadlu nebo poklopu záchodu nepřebalíte (ač si to bezdětné kamarádky myslet budou). Pomohou vám i nočníky, dětská prkénka a stoličky, aby děti mohly samy k umyvadlu. „A tyhle doplňky by neměly chybět ani na pánských toaletách, dnes je spousta statečných tatínků.“ Kromě plenek a vlhčených ubrousků je pak v Mamas&Papas největším luxusem náhradní oblečení. „Občas se hodí, když se dítko v zápalu hraní počůrá a rodiče nemají převlečení. U nás se vždy něco najde.“

Kaváren s dětským koutkem je řada, i když nebudou dokonalé, když budete vědět, na co se připravit, bude návštěva veselá. Do oblíbené pražské Kafe a kakao na rozhraní Nuslí a Vinohrad se třeba dostanete jen po schodech, ale personál s kočárkem rád pomůže. Ve vinohradské Bio Zahrada, známé především pro zdravé jídlo, si s kočárkem raději rezervujte stůl v zadní části. Další tipy na kavárny přátelské k dětem najdete třeba na stránkách www.peknyden.cz. Dokonce i na Facebooku najdete speciální skupiny s doporučeními.
Objevila jste ve svém okolí příjemnou kavárničku, kam s dětmi a kamarádkou chodíte rády? Dejte nám tip!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články