Maminka.czRodina

I v chladném období je v aktivním domě příjemně

Reklama 1.  11.  2010
I v chladném období je v aktivním domě příjemně
Blíží se období chladných měsíců v roce, přesto váš dům může být stále příjemně vyhřátý a plný čerstvého vzduchu a světla.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak to udělat, abychom se doma cítili dobře, mohli si dopřávat krásné výhledy, a přitom spotřebovali na vytápění jen minimum energie? Nechme přírodu, ať to udělá za nás.

Pusťme slunce do našich domovů a využijme teplo i světlo slunečních paprsků. Právě toto dokážou aktivní domy, které maximálně vycházejí vstříc svým obyvatelům.

Jde o stavby nové generace, šetřící energii a životní prostředí, a přitom poskytující příjemné a zdravé vnitřní klima. Podle vědeckých výzkumů je zejména dostatek denního světla nesmírně důležitý pro naši psychickou pohodu, pracovní výkony i fyzické zdraví.

K realizaci aktivního domu je třeba využít souhry architektonického návrhu, optimálně využívajícího podmínky daného prostředí, a moderních technologií vtělených do kvalitních výrobků.

Právě ty nabízí svým zákazníkům i společnost VELUX. Při výběru vhodných oken sledujte hodnotu tepelné prostupnosti, vyjádřenou koeficientem U: čím je menší, tím menší budou i tepelné ztráty.

Společnost VELUX nabízí například okna s nízkoenergetickým trojsklem 65, mající hodnotu Uokna 1,0 W/m2.K, nebo okna s pasivním zasklením 62_65, kde je hodnota Uokna 0,77 W/m2.K. Speciální protihlukové zasklení 62 nabízí Uokna 1,0 W/m2.K a parametr neprůzvučnosti 42 dB.

Díky těmto výrobkům může i váš dům mít velké prosklené plochy, které výborně tepelně izolují a navíc využívají pasivních solárních zisků k prohřátí interiérů. Zde naopak sledujte součinitel prostupu tepelného slunečního záření g, který udává množství sluneční tepelné energie procházející přes zasklení.

Čím je hodnota vyšší, tím více tepla projde přes okenní tabuli. K ochraně soukromí poslouží vnitřní rolety a žaluzie, úniku tepla zabrání předokenní rolety z nabídky VELUX. Systém domácí automatizace, který VELUX také nabízí, umožňuje regulovat větrání a stínění i během nepřítomnosti obyvatel. Po návratu domů tak na majitele čeká interiér v optimální teplotě a plný čerstvého vzduchu.

Větrání bychom neměli podceňovat ani v chladnějším ročním období, kdy se v interiérech hromadí vlhkost, která může vést k nežádoucí kondenzaci par na povrchu oken. Nemáme-li automatický systém větrání, stačí 3-4x denně okna zcela otevřít a krátce vyvětrat, a je-li to možné, využít i příčného, případně komínového provětrávání.

Více informací najdete na www.velux.cz.

Témata: Rodina