Maminka.czDěti a mateřství

I vyražený zub lze zachránit! Víte jak?

Martina Machová 20.  5.  2014
I vyražený zub lze zachránit! Víte jak?
Pokud si váš potomek vyrazí první nebo druhý zoubek, není nic ztraceno! I vyražený zub lze zachránit. Víte jak?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dle statistik prodělá až 10 % českých dětí méně čí více závažný devastující úraz chrupu, nejpostiženější skupinou jsou děti mezi 2 – 3 rokem a dále pak předškoláci a děti mladšího školního věku. Zatímco se s vyraženým prvním zoubkem rozloučíme sice s bolestí, ale vcelku smířlivě, vyražený druhý (trvalý) zoubek představuje vážný problém. Dobrou zprávou však je, že naděje na záchranu vyraženého zoubku je při správném postupu během první pomoci po úrazu vcelku velká.

„Zejména u dětí a mladistvých jsou dobré vyhlídky na úspěšnou replantaci (znovuzasazení) zubů, které byly následkem úrazu tzv. luxovány = vyraženy ze zubního lůžka. Důležité je udržovat vyražené zuby vlhké a neodkladně vyhledat zubního lékaře,“ uvedl zubař Martin Neumann.

8 zásad první pomoci při vyražení zubu

  • S vyraženým zubem manipulujte vždy pouze úchopem za korunku. Jinde se ho snažte nedotýkat!
  • Vyražený zub nedesinfikujte, neotírejte nebo jinak důkladně nečistěte.
  • Zub pouze lehce opláchněte v kalíšku čisté vody (i proud tekoucí vody je nevhodný), vhodný je i fyziologický roztok z lékárny (pokud ho máte doma) nebo mléko.
  • V případě, že dítě spolupracuje a nehrozí vdechnutí zubu, pokuste se zub velmi citlivě vrátit zpátky na jeho místo a lehce zatlačte. Nebo vyzvěte dítě, aby jemně skouslo.
  • Ihned jeďte ke svému zubnímu lékaři (nebo na zubní pohotovost), při transportu je nutné udržet zub na daném místě.
  • Pokud není z jakýchkoliv důvodů možné vložit zub zpět na místo, uchovejte jej v troše mléka nebo v mírně slaném roztoku. Zub musí být během transportu k lékaři ve vlhku.
  • Další možností je požádat dítě, aby zub až do příjezdu k lékaři uchovalo v ústech ve svých slinách. (POZOR, nevhodné u malých dětí, kdy hrozí spolknutí nebo vdechnutí!)
  • Ve všech případech co nejdříve vyhledejte zubního lékaře.

(Zpracováno dle pokynů kliniky a výzkumného centra Mayo Cinic v Arizoně)

Co byste dále měli vědět

V případě, že se vyražený zub nenašel, doporučují mnozí odborníci provedení kontrolního rentgenu hrudníku, aby bylo vyloučeno jeho vdechnutí a následné závažné komplikace. Největší naději na záchranu zubu mají mladí pacienti – děti a dospívající, věkem vyhlídky zhoršují.

Dobrou perspektivu má malý pacient zvláště v případě, že k navrácení zubu do lůžka došlo do 30 až 60 minut od úrazu. „Principem další léčby je správné umístění vyraženého zubu v původním lůžku (replantace) a jeho fixace k sousedním zubům na dobu hojení v řádu týdnů. Při včasném ošetření (tj. do jedné hodiny po úrazu) je naděje na obnovení kotvení zubu v lůžku,“tvrdí zubní lékař Jiří Zeman.

Témata: Děti, Zub, Spolknutí, Jak, Vyražený zub, Výraz, Zach, Zac, Vít, Zubní lékař