Maminka.czPodcasty

Na sex ani pomyšlení, strach se jen zasmát? Inkontinence po porodu se týká třetiny žen. Dá se ale "vycvičit", říká trenérka

Tereza Víchová 28.  12.  2022
Únik moči je nepříjemný intimní problém, o kterém se ženy často stydí i mluvit – natož ho řešit. A u mnoha z nich přetrvává. Některé studie dokonce říkají, že jedna ze tří matek je inkontinentní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Tyhle potíže výrazně ovlivňují psychiku žen a třeba i sexuální život, ženy zažívají nepříjemnosti i bolesti, ovlivněn je tak i partnerský život,” říká kondiční a fitness trenérka a nutriční poradkyně Lucie Luksová. 

Moment, odběhnu si na toaletu. Každých pár minut

„Inkontinence po porodu se rozcvičit dá,” říká rozhodně Lucie Luksová. Pověstné jádro pudla ale tkví především v tom, že ženy s řešením problému otálejí. Roli hrají stud i málo času na sebe v době, kdy je miminko malé a režim se teprve rodí.

„I já jako trenérka obvykle inkontinenci odhalím sama třeba u žen, které ke mně chodí cvičit. Přijdou s něčím jiným, chtějí se třeba dostat do formy – a často odbíhají na toaletu,” popisuje častou zkušenost odbornice.

Inkontinence po porodu se dá řešit za pomoci laseru. Lékařka vysvětlí jak

Dát se dohromady kvůli sobě, miminku i partnerovi

Inkontinence po porodu není nic výjimečného, po porodech je to přirozená záležitost. 

„Svaly se těhotenstvím a porodem rozestoupí a je třeba vše dostat zpět na své místo a do formy. Aby znovu fungovaly celé pánevní dno a pohybový aparát,” upřesňuje Lucie Luksová. „Navíc je třeba počítat s tím, že je tělo zatíženo péčí o dítě. Miminko nosíme, chováme, přebalujeme, nabírá na váze.”

Jednoduše se to potom dá shrnout tak, že „samo od sebe” se nic příliš nespraví.

Cvičila jste už před porodem? To je výhra

Mluvit o tom, že inkontinence odezní, se dá podle Lucie Luksové pouze v případě žen, které byly vždycky zvyklé cvičit. 

„Jsem zastánkyní prevence. Když žena cvičí už v těhotenství – a tím myslím jakoukoliv kontrakci svalů, posilování pánevního dna, ne skákání na trampolíně – a vrátí se k tomu včas po porodu, je zlepšení stavu otázka času. Ostatním doporučuji vyhledat trenéra nebo fyzioterapeuta. Podle míry potíží se pak určí, jak problém řešit,” doplňuje trenérka.

Jaké metody se k "vycvičení potíží s únikem moči" používají? A proč se nestydět a klidně oslovit muže trenéra? Podívejte se na video.

Témata: Podcasty, Porod, Rozhovor, Po porodu, Sex, Bolest, žena, Inkontinence, trenér, trenérka, toaleta, Únik, Nechuť, Moč, Lucie Luksová, Pomyšlení, Realita