Maminka.czDěti a sport

Hurá, jedu! Jak naučit dítě jezdit na inline bruslích? Nezačínejte moc brzy

Simona Procházková 24.  4.  2023
Milujete inline bruslení a už se nemůžete dočkat, až vás ratolest bude moct při projížďkách doprovázet? Kdy je ten správný čas postavit dítě poprvé na kolečka? A má smysl pokoušet se o to sami, nebo je lepším řešením obrátit se alespoň pro začátek na zkušeného instruktora? Poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přirozené zdravé sportování, které by děti rozvíjelo ve všech směrech a bavilo je, by mělo být samozřejmou součástí rodinného života. Bohužel to v dnešní době zdaleka neplatí. 

S nedostatkem aktivit, jako jsou pěší výlety, běhání, jízda na kole nebo třeba šplhání, souvisí i zhoršující se schopnost dětí zvládnout základní pohyby – například hod míčem, kotoul nebo třeba „obyčejné“ skákání přes švihadlo.

VIDEO: Jak vybrat dobré dětské kolo: Kolik by mělo vážit?

Stále častěji se objevují dva extrémy: děti buď nesportují vůbec, nebo se od velmi útlého věku na přání rodičů věnují jednomu konkrétnímu sportu. Kolečkové neboli inline brusle jsou proto příjemným a vhodným kompromisem, jak trávit čas spolu jako rodina a zároveň při tom dělat něco pro své zdraví a kondici. Navíc venku na čerstvém vzduchu.

Kdy obout dítěti první inline brusle?

Spousta rodičů s „drilováním“ svých potomků začíná zbytečně brzy a svou přílišnou horlivostí a zbytečným uspěcháním dokáže někdy pravý opak – potomek se „sekne“, je otrávený, a od sportovních aktivit ho tak rodiče spíše odradí. Určitě je dobře dětem tuto radost z pohybu dopřát. Kdy je ale ten správný čas, abyste je násilně do ničeho nenutili a abyste neublížili vývoji jejich pohybového aparátu?

Ideální doba, kdy je možné začít děti seznamovat s bruslemi a začít s výukou, je v jejich předškolním věku. Je to ovšem hodně individuální a záleží na dítěti samotném. Mělo by být dostatečně fyzicky vyspělé, to znamená mít plně vyvinutý kotník i celý kosterní a kloubní aparát.

Ze začátku raději pod odborným vedením

Sportovní trenéři se shodují na tom, že začínat s inline bruslením by dítě mělo pod dohledem speciálně vyškolených instruktorů. Zejména z důvodu, aby si hned od začátku nevytvořilo špatné návyky. Kurzy určené začátečníkům a dětem se dnes pořádají prakticky v každém větším městě. A co všechno se v kurzu naučí?

Začíná se vždy výukou správného postoje, protože rovnováha je při jízdě na bruslích velmi důležitá. „Jízda na in linech je zábavná a děti ji milují. Základem ovšem je, aby se hned zpočátku naučily správně zastavit a také „chytře“ spadnout. Pády jsou totiž při jízdě na in linech mnohem častější než třeba na kole. Proto také patří k základní výstroji každého jezdce na in linech kromě dobře padnoucí helmy i chrániče kolen, loktů a zápěstí,“ upozorňuje Kristýna Přibylová z profesionálních dětských tělocvičen Monkey’s Gym, které pořádají in line kurzy pro děti od 4 do 10 let.

Postupně se pak malý jezdec naučí odrážení jednou nohou, zatáčení a přešlapování na obě strany, jízdu pozadu i na jedné noze. Nechybí samozřejmě ani výuka všech možností brzdění.

Jak nasadit dítěti správně helmu? Vyvarujte se chyb a podívejte se na video

Každý začátek nemusí být těžký

„Velmi důležité je, aby učení děti bavilo a aby se pohybu na bruslích nebály. U začátečníků používáme vhodné pomůcky, které pomáhají ke snadnějšímu osvojení nových dovedností – například lano, kroužky, tyče. Děti také trénují jízdu mezi kužely, střelbu na bránu a jiné hry. Lektor se začátečníkům věnuje v individuálním režimu dle jejich pokroků, vše ukazuje a vysvětluje. Hlavní je, aby děti bruslení od začátku bavilo,“ říká Kristýna Přibylová.

S rozcvičkou, která je důležitá před každou sportovní aktivitou, prvními krůčky a výukou správného padání se v kurzech začíná na trávě. Děti získají na měkkém povrchu stabilitu, větší jistotu a natrénují si správný postoj. Pak se teprve přechází na rovný tvrdý povrch. 

Inline bruslení: hlavně nezaklánět!

Pokud se do výuky přece jen pustíte vlastními silami, pro první lekce vyberte rovnou travnatou, později asfaltovou plochu. Dítě postavte na brusle a jemně ho přidržujte. Počkejte, až dokáže v klidu stát samo na jednom místě, a poté s ním začněte pomalu chodit. Postupně ho přidržujte čím dál méně, až bude chodit úplně samo. I když se to nezdá, jsou tyto začátky pro prcka dost náročné, tak mu dopřejte odpočinek a nepřehánějte to s délkou tréninku.

První týden stačí půlhodina denně. A hlavně neustále potomka chvalte a povzbuzujte. Základem je naučit ho „hlavnímu zákonu bruslaře“, a to je: nezaklánět se! Váha těla musí být vždy vpředu, aby případně padalo dopředu, tedy na chrániče, a ne na zadek (to opravdu bolí).

Sporty, které děti baví: In-line bruslení je IN!

Víte, jaké vybrat brusle a co je ještě třeba?

První nesmělé krůčky na kolečkových bruslích dětem usnadní kvalitní vybavení, takže je dobré jeho nákupu věnovat pozornost a nepořídit první model, který je třeba zrovna v obchodě ve slevové akci. Kvalitní brusle nepořídíte za nejnižší cenu v supermarketu, vydejte se do specializovaného obchodu se sportovními potřebami, kde vám dokážou kvalifikovaně poradit při výběru typu a velikosti pro vaše děti.

Bota by měla být dostatečně pevná a neměla by dovolit pohyb v kotníku do stran. Ložiska volte ABEC1, jiná už by byla moc rychlá. Pro malé děti jsou vhodné rostoucí brusle. Vyzkoušejte si, jakým způsobem se nastavuje velikost a jak se zajišťuje. Kolečka by měla být klasická gumová, ne umělohmotná.

Stejně důležité jako brusle jsou ochranné prostředky, tedy helma a chrániče kolen, loktů a zápěstí. I ty je potřeba potomkovi pořádně vyzkoušet, aby dobře seděly a zároveň se dítěti líbily, zkrátka aby je rádo nosilo.

Pozor na úrazy! Při inline bruslení jsou časté zlomeniny zápěstí

Správné návyky, které si dítě osvojí během výuky, jsou důležité zejména z hlediska prevence nebezpečných pádů, při kterých hrozí zranění a úrazy. „Nejčastější jsou pády na zápěstí s následnou zlomeninou zápěstí, dále pak pády na zadek končící naraženou nebo naštípnutou kostrčí. Méně závažné jsou pak různé odřeniny a spáleniny po pádu na asfalt. Méně časté, o to ale závažnější mohou být pády na hlavu bez přilby. Většině úrazů jde poměrně dobře předejít správným nácvikem pádů spolu s použitím chráničů. Správné pády učíme na našich kurzech bruslení padáním do trávy tak, abychom odnaučili špatné návyky, eliminovali pády na kostrč a předešli zraněním zápěstí,“ uvádí Stanislav Duben, instruktor kurzů inline bruslení a spolumajitel školy inline bruslení InlineAerobic.cz.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Rodina, Praktické rady, Děti a sport, Sport, Pohyb, Úrazy, Brusle, Jed, Dnešní doba, První brusle, Zac, Velká jistota, Výuka, První model, Bruslení, Správný postoj, Nebezpečný pád, Pád, Základní pohyb, Monkey's Gym, Zábavná forma, Zápěstí, Zdraví na Heureka.cz