Maminka.czKam s dětmi

Inspiraci na vánoční dárky pro děti přinese designový festival mini

Markéta Novák Matějková 15.  11.  2016
Na jaře navštívila naše redakce prodejní festival mini a letos si ho rozhodně nenecháme ujít. Tolik krásných a zajímavých věciček (hraček, oblečení, doplňků) totiž na jednom místě jen tak nenajdete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na úspěšnou premiéru dětského prodejního festivalu mini, jež se odehrála v dubnu, naváže jeho předvánoční edice. Konat se bude 25. - 27. listopadu v pražském Kafkově domě, pár kroků od Staroměstského náměstí. Na třech patrech se představí sedmdesát značek, designérů, módních návrhářů, nakladatelství a firem, jejichž výrobky a sortiment zaujaly ředitelku festivalu originalitou, kvalitou
a výjimečným pojetím a výběrem.

Malá ochutnávka z festivalu mini

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek

Festival pro malé i velké

„Máme radost, že festival zaujal malé i velké návštěvníky. Mnozí vyslovili
přání, že by se měl konat častěji než jednou do roka, především pak na podzim, aby na něm mohli pořídit vánoční dárky. Rozhodly jsme se jim vyhovět,
” říká zakladatelka a ředitelka mini Tereza Bruthansová.

“Je skvělé, že počet vystavovatelů se nejen rozrostl, ale také se jejich výběr značně obměnil, celá polovina z nich je nová. A nezapomínáme ani tentokrát na pestrý doprovodný program pro děti a rodiče.“

Co bude k vidění?

Nábytek, hračky a doplňky představí firma Devoto, a to včetně horké novinky – kolébky Tutu, pod níž je podepsáno designérské duo Roman Vrtiška a Vladimír Žák. „Je věnována mé dceři Grétce, díky níž vznikl a která mi byla inspirací,“ dodává Vrtiška. „A je první vlaštovkou celé kolekce nábytku a doplňků pro
nejmenší děti, již spolu s Devotem chystáme představit na mini v květnu.“

Obchod Vanda Store v Kafkově domě vytvoří elegantní a zároveň něžný pokojík zařízený nábytkem z řady Home značky Stokke. Dále na festivalu svým sortimentem jistě zaujmou obchody jako Nordic Day, Kidtown, Space for Kids anebo Atelier Girafa. Nemůžou zde chybět stálice dětského designérského nebe jako Vitra, Fatra a Lavmi.

A v neposlední řadě Italská firma Kartell, která na mini v české premiéře odprezentuje novou kolekci dětského nábytku a svítidel, již navrhli přední designéři jako Nendo a Philippe Starck a která byla vidět zatím jen
na milánském Týdnu designu.

Půvabným ručně šitým hračkám od Břichopasu a Andrey Tachezy budou sekundovat dřevěné hračky od mladých designérských uskupení Kutulu, Lípa a studentského dua My Dvě.

Tyto hry a hračky pomohou vašim dětem s rozvojem slovní zásoby a výslovností

Čerstvou novinkou bude dřevěná stavebnice Perfo systém, u níž je každý kus číslovaný unikát a která nadchne malé i velké. Na mini opět zazáří Houpací prkno, tentokrát s několika novinkami včetně miniprkna pro panenky.

Pikle z pytle si získá pozornost díky svům Kufříkům-domečkům a Nana Party mílníkovými kartami a novými nástěnnými metry. Nepostradatelné knížky včetně žhavých novinek představí nakladatelství Běžíliška, Meander a Labyrint, které vydává též časopis Raketa, a dětská knihkupectví Pinwheels a cizojazyčně zaměřené Amadito & Friends.

Jak vznikají originální hračky, které vám učarují

Z dětské módy budou na mini zastoupeny např. oblíbené domácí značky TO TO E, Ice Ice Baby, Cuna vlnami, Nadoma a Naven a BeBirdie, které doplní nové značky Shark in the Park a LoowFAT KIDS. Nové kolekce oblečení a doplňků přinese francouzská ikona Petit Bateau.

Ze Slovenska přijede například Moe, specialista na podkolenky a kožené capáčky, a nápadité módní labely Little People by Special Dress a KaiKai.

Zajímavé je, že některé značky, např. Ice Ice Baby, Little people by Special Dress a TO TO E, obohatily své kolekce i o modely pro maminky. Vybrat v ČR stylovou kvalitní dětskou obuv není stále jednoduché. Na mini nabídne obchod Destroy kožené boty španělské značky Camper, brněnské Neobuto předvede výhody stále oblíbenějšího trendu barefoot a nový pražský butik NILAkids přinese boty značky
Kavat a gumáky Bergstein.

Ráj nejen pro malé slečny

Nelze opomenout ani doplňky pro malé i velké slečny - náramky Le Petit Délice, jimž neodolají ani maminky. Herečka a výtvarnice Ester Geislerová a návrhářka Josefína Bakošová v premiéře na mini odhalí svou kolekci kabelek Pepieta, zatímco Dita Pecháčková tam pod svou značkou Dita P. kromě svého porcelánového nádobí a kuchařek uvede kolekci pyžam.

Velký stánek zde bude mít též obchod NILAKids, který kromě hraček a doplňků nabídne dětské oblečení jak od zahraničních značek, především dánské
Mainio, tak i z vlastní české edice, např. oboustranné šaty od návrhářek Lindy Kaplanové a Terezy Ujevićové.

Udržitelnou módu představí kromě NILAkids také kladenská značka Suvi & Matias, která nabízí etické a ekologické oblečení a doplňky ze Skandinávie, Anglie a Francie doplněné vlastní kolekcí v návrhu Anny Hrudkové. Brána k dětem nabídne kromě jiného kolekci oblečení z merino vlny značky Disana.

Rodiče miminek ocení jistě závěsné dekorace Mimimo. Chybět nebudou ani nádherné dětské deky z dílny Veroniky Bratrychové.

Cupcakes a jiné dobroty

O občerstvení a sortiment potravin se postarají stánky šesti vystavovatelů: vyhlášené Lelí’s cupcakes, Bilerbin s džemy a sirupy, Café Letka, Eska, japonské Umami nebo nová značka příkrmů Mami, dej mi.

A opět je samozřejmě mezi autorkami značek a majitelkami obchodů nespočet nesmírně šikovných mladých rodičů, především maminek, jejichž příběhy stojí za pozornost.

Nuda tady nehrozí

Z doprovodného programu stojí za zmínku dílny D.E.S.I.G.N. a D.O.M.E.K., inspirované stejnomennými knihami a vedené Aeroškolou, během nichž děti proniknou do práce designérů a architektů.

„Minule děti vytvořily fantastické objekty, byly jsme překvapeny s jakým zápalem dílnu absolvovaly,“ říká Bruthansová.

„Děti a jejich rodiče také určitě potěší, že na mini vystoupí známý umělec Petr Nikl a že se na festival vrátí divadlo Damúza, a to i se svým vyhlášeným představením pro nejmenší Batosnění. K němu se ještě přidá divadelní soubor Kaká, jenž zahraje například Vánoční příběh.“

Tvůrčí dílnu povedou autoři kreativní krabičky Ani-Muk a výtvarné dílny pak ilustrátorka Nikola Hoření (nakladatelství Meander) a Anna Pleštilová z Bylo nebylo.

Dále mohou návštěvníci proniknout do skládání origami s novou školkou Koi avyzkoušet si tisk na trička s módní značkou Shark in the Park. Školka Duhovka připravila praktické tipy pro maminky, jak doma připravit v duchu Marie Montessori prostředí pro děti do šesti let.

Nebude chybět cvičení jógy, buď ve spojení se zábavnou angličtinou od Little Bubbles, nebo v konceptu “maminky cvičí s dětmi” s Lenkou Gajdoštíkovou (BabYoga). Děti můžou rovněž malovat na keramiku s Vypáleným koťátkem a
vytvářet architektonické kreace z oblíbené stavebnice Kapla z obchodu Kidtown.

Pro rodiče jsme ve spolupráci se Školou mámy připravily hned dva semináře – o homeopatice proti zimním nemocem a o fotografování dětí s fotografkou Nicole Kotrbovou.

Brána k dětem předvede rodičům možnosti zdravého nošení dětí v šátku i nosítku a seznámí je s bezplenkovou komunikační metodou. Na doprovodné programy
doporučujeme rezervace. K dispozici bude i tentokrát vyhlášené dětské kadeřnictví Funny Sassy. Na festivalu bude k dispozici dětský koutek (o víkendu s hlídáním) a klidová zóna určená ke kojení.

Na festival i s kočárkem

Na festival mini se nemusíte obávat dorazit ani s kočárkem. Vzhledem k tomu, že je festival určen těm nejmenším, zařídili parkovací zónu pro kočárky v průjezdu, kde nebudou chybět ani hlídači. V každém patře bude navíc personál festival připraven kočárkům pomoci. Výtah totiž staví v mezipatrech.

O víkendu zde bude navíc k dispozici dětský koutek s profesionálním hlídáním. Já osobně mám nejlepší zkušenost na podobných akcích s nosítkem, ale pokud tuto možnost nemáte nebo nejste tzv. nosící typ, dorazte i s kočárkem. Ať tak nebo tak, výstavu si určitě užijete.

Redakce Maminky nebude na této akci rozhodně chybět, takže se můžete těšit na fotoreportáž. Více informací najdete na www.festivalmini.cz.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Děti, Hry pro děti, Kam s dětmi, Hračky pro děti, Dětské oblečení a dětská obuv, Maminka cestuje, nošení dětí, origami, festival, Josefina Bakošová, Mimimo, People, Le Petit Délice, For KIDS, Děs, Little Bubbles, Francie, NilaKids, Matias, Duhovka, Philipp, Hrudkov, Dětské oblečení, Klidová zóna, Tutu, Hračky na Heureka.cz