Maminka.czPremium

Intimita pro maminky, soukromý a rodinný charakter - to vše je samozřejmostí, říká primář Porodnice Krnov. Proč je porodnice tak oblíbená?

Vanda Stöckbauerová 19.  9.  2022
Porodnici Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov jsme navštívili s naším seriálem Maminka v porodnici. Nejen, že jsme tu měli jedinečnou příležitost vidět plánovaný císařský řez na vlastní oči, zapůsobilo na nás kolik nesporných výhod, zde nastávající maminky mají. V čem všem je porodnice, podle primáře Jozefa Pitoňáka, průkopnická?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klepněte pro větší obrázek

Změnilo se v posledních letech české porodnictví?

Ano, hodně. Péče šla výrazně nahoru, především co se týká kvality a humanizace služeb. 

Čím je krnovská porodnice jedinečná?

Poskytujeme ženám řadu výhod. První je umístění v rámci nemocnice, kde jsme spolu s rehabilitací a neurologií v samostatném pavilonu. To zaručuje pacientkám intimitu, soukromí a rodinný charakter. Máme tu kvalitní zdravotnický personál. Naši lékaři a porodní asistentky mají vysokou kvalifikovanost a zároveň empatii k pacientkám. Dále je to vybavení pracoviště.

Máme šest nadstandardních pokojů, dva samostatné porodní sály, porodnické pomůcky všeho druhu, vanu a bazén k porodům do vody, dva samostatné operační sály, které jsou kompletně moderně vybavené. Spolupracujeme s nutriční terapeutkou, která je schopná vytvořit pro maminky individuální jídelníček na míru. Máme tu svačinový box v rámci porodnického oddělení, kde jsou k dispozici zdarma různé potraviny – jogurty, cereálie, ovoce…

Umožňujeme přítomnost doprovázející osoby při císařském řezu jako bezplatnou službu. Každý pokoj má televizi, vlastní sociální zařízení, bezplatnou Wi-Fi. Naše rehabilitační pracovnice jsou schopné postarat se o ženy v těhotenství, po porodech, císařských řezech i gynekologických operacích. Pomáhají jim v posilování pánevního dna a péči o operační ránu.

Kolik máte porodů za rok?

Poslední roky to bylo kolem 700 porodů. Je to mezi 700 a 800, pro nás optimální číslo.

A jaký je podíl císařských řezů?

Momentálně 25 procent. To je na úrovni celostátního průměru, ale všemi silami pracujeme na jeho snížení. Jde to však pomalu, protože hodně žen po prvních císařských řezech nechce rodit spontánně, i když jim říkáme, že to možné je. Důležitá je spolupráce s obvodními gynekology, protože ti mají na pacientky velký vliv. Když jim během kontroly řeknou, že jsou schopné rodit spontánně a není tam kontraindikace, tak se s nimi pak pracuje snadněji.

Je nutné, aby se u vás maminky s předstihem registrovaly?

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jaké nepsané pravidlo předchází porodu v Krnovské porodnici?

Od jakého týdne těhotenství zde mohou ženy rodit?

Umožňují tamní lékaři ženám spontánní porod koncem pánevním?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Časopis Maminka, Maminka v porodnici, Porodnice, Císařský řez, Premium, Krnov, Krnovská porodnice, Primář, Intimita, Maminka, Porodnice Krnov, Ostrava

Video