Maminka.czKojenec

Intimně o hygieně: Jak se vyhnout kvasinkové infekci

Kamila Stejskalová 9.  8.  2011
Teplo, sluníčko, koupání, to je jenom krátký výčet některých potěšení, která přináší léto. Pro řadu žen je to však období boje s přemnoženými poševními kvasinkami. Chcete, aby vám se vyhnuly?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pravděpodobně i vy jste už alespoň jednou zažila nepříjemný výtok, pocit svědění nebo pálení. Proto byste zvlášť v horkých letních měsících neměla podceňovat hygienu. Nepříjemným obtížím, jež se týkají gynekologických zánětů a podobných problémů, můžeme předejít například používáním přípravků pro intimní hygienu.

Kvasinkové infekce léto milují

Samy o sobě nejsou nebezpečné, ale když se naruší poševní rovnováha, začnou se množit víc, než je zdrávo, a otravná mykóza je na světě. Provází ji svědění a pálení v intimních partiích, bolest při pohlavním styku i při močení a typický tvarohovitý výtok. „Vaginální mykózy jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se ženy setkávají, a kvůli nimž navštěvují ordinaci gynekologa. Podle průzkumů tři ze čtyř pacientek prodělají mykózu alespoň jednou za život, téměř polovina z nich jí trpí opakovaně,“ upozorňuje gynekolog Petr Kolek.

Kvasinkové infekce se na horko doslova těší. Za vznikem různých mykóz, poševních zánětů, vyrážek a plísní v letním období nejčastěji stojí koupání v bazénech a přírodních koupalištích, mokré plavky, těsné a přilnavé oblečení, teplé a vlhké počasí či nadměrné pocení. Ke zhoršení stavu prostředí ženské vagíny přispívá taktéž konzumace sladkostí, stres, únava nebo intenzivní sexuální život. Svůj vliv má i období. Pozorby si ženy měly dát v době menstruace nebo v těhotenství.

Dbejte o sebe

Důležitost intimní hygieny častokrát předčí i klasickou celkovou očistu, protože pohlavní orgány jsou mnohem citlivější než ostatní části těla. Naštěstí je náš trh poměrně dobře zásoben různými přípravky určenými pro intimní ženskou hygienu. Jedná se především o mýdla, emulze či gely, které zabraňují infekcím a zánětům, udržují a obnovují přirozené vaginální prostředí a eliminují vznik výtoků. „Důležité je používat takové přípravky, které jsou k tomu určeny. Každá žena si totiž nemusí uvědomit tuto okolnost a může použít přípravek, jehož pH je zásadité.

Pokud by k tomu došlo, pH prostředí se vychýlí v neprospěch obvyklého kyselého pH a může být usnadněn vznik nepříjemné nemoci, protože dojde k přemnožení bakterií nebo kvasinek na úkor v pochvě běžně přítomných laktobacilů a vzniku zánětu. Proto je třeba vědět, že běžná mýdla jsou zásaditá a navíc parfémovaná, což může dráždit,“ poznamenává Petr Kolek. Mějte po ruce speciální přípravky I přes přísné dodržování intimní hygieny může každou ženu nějaká ta mykóza postihnout. Spouští ji například užívání antibiotik, cukrovka, těhotenství, hormonální léčba, poranění sliznice pochvy, špatné oblečení, příliš sladké jídlo nebo také stres, jak už bylo výše řečeno.

Kupříkladu antibiotika ničí bakterie, a to nejen patogenní, ale i ty, jež jsou součástí přirozeného osídlení pochvy a střev. V takto oslabeném prostředí pak kvasinkám, které jsou všudypřítomné, naprosto nic nebrání v jejich přemnožení. Ve všech těchto případech vám přijdou vhod speciální čípky, jež se zavádějí do pochvy. S jejich používáním bývá spojen zvýšený výtok, takže se doporučuje používat je raději na noc. Navíc se v tuto denní dobu, kdy jsme v klidu, svědivý pocit doprovázející mykózy stupňuje. Vliv na jeho zintenzivnění má rovněž teplo pod peřinou.

Vyzkoušet můžete nehormonální poševní čípky. Používají se nejen při svědění či pálení pochvy v důsledku poškození či odření poševní sliznice například pohlavním stykem, infekcí, plísněmi či herpetickými viry, při ztenčení sliznice po menopauze, v době kojení a při užívání nízkodávkované hormonální antikoncepce, ale také ke zlepšení přirozené vlhkosti, elasticity a odolnosti vaginální sliznice. Poševní čípky obsahují kyselinu hyaluronovou, která je běžnou a přirozenou součástí každého lidského organismu a základním stavebním kamenem kůže a sliznic.

Nebuďte narušená

Pokud dojde k narušení přirozeného vaginálního pH při takových aktivitách, jako je koupání v bazénu či ve vaně, pohlavní styk a podobně, je nezbytné okamžitě navrátit potřebnou rovnováhu. Existují skvěle fungující vaginální krémy, které udržují neutrální pH v pochvě, napomáhají růstu přirozené laktobacilové flóry a navracejí tak poševní rovnováhu. Zeptejte se v lékárně nebo svého ošetřujícího gynekologa na nejvhodnější preparát. Jako kojící, případně těhotná byste měla o svou poševní mikroflóru dbát. Nebojte se proto sáhnout po přípravcích vhodných k potlačení a eliminaci obtíží. Při opakovaných vaginálních mykózách pomáhá rovněž podpůrná léčba enzymovými léky

Pravidla pro zdravé tělo:

Koupání

Sprchujte se chladnější vodou. Pozor na vlhké ručníky, mycí žínky a houby – jsou dobrým útočištěm pro kvasinky. Nepoužívejte tekutá parfémovaná mýdla, ideální jsou speciální pěny a sprchové gely určené výhradně pro intimní hygienu. Velkým obloukem se vyhněte především koupání ve vodě, která nepůsobí důvěryhodně už na první pohled. Kromě vody zelené se vyvarujte i koupání v rybníce nebo jezeře, jehož břehy jsou znečištěny odpadky.

Odradit by vás určitě měly i olejové nebo jiné chemické skvrny na vodní hladině. Největším rizikem je koupání v chlorované vodě. Vysoký obsah chloru ve vodě totiž narušuje přirozené pH pochvy. Po koupání by se měla žena vždy osprchovat pokud možno nejlépe čistou pitnou vodou. Případně použijte poševní výplach na bázi čisticích přírodních výtažků, který umožňuje omytí, po němž zůstává velmi příjemný pocit svěžesti a čistoty. Má zklidňující účinky a snižuje překrvení i při chorobných stavech. Je volně prodejný a seženete ho v lékárnách.

„Lékaři vaginální výplachy většinou nedoporučují, protože při hodně častém používání mohou narušit přirozenou vaginální mikroflóru. Ale pokud jej použijete jako první pomoc při začínajících problémech, pro intimní hygienu na konci menstruace nebo jako oplach na zklidnění hráze po porodu, mohu ho jedině doporučit,“ doplňuje MUDr. Kolek

Stop mokrým plavkám

Schnoucí plavky přispívají k zapařování, pocení, mění přirozené pH v pochvě a mohou také způsobit podchlazení pánve. Mokré plavky rovněž svědčí kvasinkám, které mykózu způsobují, proto se po koupání vždy převlékněte.

Dýchejte

V létě zapomeňte na nošení úzkých džínů, které mohou způsobit podráždění a opruzení kůže na místech, kde dochází k vzájemnému tření (okolí stehen a třísel). Nošení neprodyšných a příliš těsných kalhot narušuje prostředí v intimních partiích. Typicky rizikové jsou například punčocháče, totéž platí pro spodní prádlo, například tolik oblíbená tanga vyvolávají u odborníků značnou nelibost. Při jejich každodenním nošení se snáze přenášejí bakterie, které následně způsobují nepříjemné záněty, někdy se může objevit i bolest při močení. Proto pokud se jich nechcete vzdát, pečlivě dodržujte intimní hygienu.

Neslaďte a nemlsejte

Sacharidy a jejich nadbytečná konzumace vedou ke vzniku kvasinkových infekcí. V letních měsících proto příliš nemlsejte. Mohlo by se vám to vymstít.

Po sexu se sprchujte

Po každém sexuálním styku se osprchujte, ale pochvu vodou nevyplachujte. Máte-li potřebu, použijte originální vaginální výplach, pitná voda má neutrální pH, a proto k tomuto účelu není vhodná. Pokud léčba volně prodejnými antimykotiky nezabírá, potíže ani po třech dnech neustávají, a naopak se přidávají bolesti při močení a pohlavním styku, bolesti břicha či horečky, rozhodně na nic nečekejte a navštivte svého lékaře!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, Poševní sliznice, Vaginální mykóza, Pitná voda, Špatné oblečení, Časté používání, Sladké jídlo, Podpůrná léčba, Kvas, Zdravé tělo, Petr Kolek, Jak, Herpetický vir