Maminka.czJen pro maminku

Intimní problémy narušují psychiku

redakce 4.  7.  2011
Léto je spojeno se spoustou radovánek, nicméně ty bývají vykompenzovány různými obtížemi. Otlačeniny, tření kůže o mokré plavky, opruzeniny, nadměrné pocení nebo vlhko v oblasti rodidel. Gynekologické obtíže vás často staví do sociální izolace, narušují jim partnerské vztahy a ve svých důsledcích vedou k sexuální abstinenci…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Používání parfémů, aviváží nebo navoněných ultratenkých vložek, které narušují přirozené slizniční bariéry pochvy, vedou ke vzniku nejrůznějších subjektivních potíží. K tomu se přidává čím dál vyšší pracovní vytížení, stres a nervozita, které oslabují imunitu a zvyšují náchylnost organismu k infekcím. Není divu, že nás při první příležitosti zaskočí mykózy, záněty a vaginální infekce.

Klín nás začne pálit, svědit nebo bolet, obtěžují nás nepříjemné výtoky. Začneme se zabývat jen svými potížemi a nejsme schopny se soustředit v práci, ani relaxovat. Gynekologické potíže nám mohou zkazit dovolenou a omezit běžný život. Ocitáme se v „začarovaném kruhu“ – zdravotní problémy v intimních partiích vyvolávají negativní emoce. Hněv, strach, úzkost či deprese přinášejí problémy v osobním a zejména sexuálním životě.

99 % sexuálních problémů souvisí s vagínou

„Z gynekologických potíží se může vyvinout problém v sexuálním prožívání ženy. Ten pak přetrvává i po odeznění a léčbě příčiny, a často se velmi těžko odstraňuje,“ říká primářka psychiatrického oddělení v Ústí nad Labem MUDr. Staňková.

Mezi nejčastější gynekologická onemocnění patří kvasinkové a bakteriální infekce, ale lékařskou pomoc vyhledá jen deset procent žen – mnohdy proto, že se za své potíže stydí a nechtějí o nich mluvit. Jak říká MUDr. Zdenka Staňková, hlavními důvody bývá podcenění situace, nebo přílišná úzkost: „Obecně je úzkost dobrým podkladem pro zvýšené sebepozorování a katastrofické myšlenky. Některé obzvlášť citlivé ženy přijdou za gynekologem kvůli výtokům z pochvy, a přestože vyšetření žádný zdravotní problém nepotvrdí, začnou se víc pozorovat. Mohou dokonce trpět poruchami spánku a emocí, což jen podporuje jejich obavy, které pak dominují nad vším ostatním. Tyto pacientky navštěvují další specialisty. Myslím, že za tím je spíše strach z nějakého vážného onemocnění.“

Gynekologická onemocnění a psychika

Něco jiného jsou předoperační úzkosti spojené s gynekologickými zákroky, které v sobě často skrývají obavy ze ztráty ženskosti, změn osobnosti a vztahů: „Tyto obavy mohou vyvolat různé psychické reakce, například pokles sebeúcty, sebepodceňování a pocity méněcennosti,“ vysvětluje MUDr. Staňková a dodává, že je velice důležité, aby žena získala pocit kontroly sama nad sebou. Velké psychické problémy přináší sterilita. Provází ji typická triáda: deprese – hněv – pocity viny. Následků je pak celá řada, mimo jiné úzkostná porucha, chronický stres i poruchy příjmu potravy: „Sterilita ovlivňuje také partnerský vztah, proto se doporučuje jak individuální, tak partnerská psychoterapie,“ vysvětluje MUDr. Staňková.

Gynekologické problémy všeho druhu, ať se jedná o záněty, myomy, mykózy, cysty či dokonce maligní nádory, provázejí v různé intenzitě psychické problémy - na druhou stranu se dlouhodobá psychická zátěž, přetrvávající neshody s partnerem či konflikty v rodině stávají spolu spouštěči těchto onemocnění.

Psychogenní příčiny gynekologických potíží

Zejména u žen se sklonem k úzkostem a depresím se často objevují gynekologické bolesti bez zjevné organické příčiny a bez patologických mikrobiologických nálezů. Například vulvodynie, projevující se jako chronický pocit pálení

, svědění a bolest v intimních partiích, často souvisí s úzkostnou poruchou a psycho sexuálními traumaty. Také chronická bolest v malé pánvi jde nejčastěji ruku v ruce s psychickými problémy, ale také se závislostmi, sexuální dysfunkcí či pohlavním zneužíváním. „Pánevní bolest bez zjevné příčiny, která trvá déle než půl roku, se nazývá psychogenní pelipatie,“ vysvětluje primářka a doplňuje, že bolest se objevuje v souvislosti s emočními konflikty nebo závažnými psychosociálními problémy. které výrazně ovlivňují chování ženy: „To se pak odráží v jejích vztazích.“ Důležitá je podpora a pozornost ze strany lékaře i nejbližších osob.

Jak neztratit chuť na sex

V případě prvních příznaků jakýchkoli změn v intimních partiích neoddalujte návštěvu odborníka. Nezapomeňte, že pravidelné gynekologické prohlídky, vhodná tělová kosmetika, kvalitní prádlo a zdravý styl života je nejlepší prevencí gynekologických potíží i předpoklad zdravého sexuálního života.

„Přestože sex působí ženám rozkoš a požitek, mnohem důležitější než brilantní sexuální život je pocit, že jsou milovány a mají vedle sebe citově spolehlivého, pozorného a ohleduplného partnera, se kterým si mohou v případě intimních potíží bez obav a beze studu promluvit,“ zdůrazňuje MUDr. Zdenka Staňková.

Pozor na sezónní gynekologické problémy

Ať už cestujete po své vlasti nebo jedete poznávat exotické země, neměla byste zapomenout ani na intimní lékárničku. V ní by neměl chybět přípravek pro intimní hygienu, který zajistí každodenní ochranu proti tvorbě zánětů a účinnou prevenci proti podráždění a (díky přírodní bázi se si s tělem dobře rozumí Intimaid bez parfemace).

Pokud se, zejména v zahraničí kde nemáte normální přístup k doktorovi, vyskytnou problémy, je dobré mít s sebou preparát s laktobacilem (např. Fermalac, který obsahuje mléčné mikroorganismy a díky tomu zabraňuje množení škodlivých mikrobů). Jako doplněk intimní hygieny dobře funguje výplach, který zajistí správné PH v pochvě (zmírnit nepříjemné příznaky pomůže např. Aflovag).

Pokud jste příznaky podcenila a již se u vás projevila kvasinková infekce, není lepší volby, než použít antimykotika, která jsou účinná 100% proti všem kvasinkám a jsou volně prodejná. I obyčejná menstruace vás může pěkně potrápit – nervozita a podrážděnost letní pohodě moc nepřidá.

Témata: Jen pro maminku, Úzkostná porucha, Porucha spánku, Vaginální infekce, První příležitost, Psychická zátěž, Problém, Pohlavní zneužívání, Intimní problém, Kvasinková infekce

Video