Maminka.czBatole

Mami, mě tam pálí!

Monika Tomsová 10.  3.  2017
Vaše princezna si zatím dělá z písku bábovičky, jednou ale bude chtít mít svoje děti. Zpozorněte tedy, kdykoli za vámi přijde s tím, že se jí špatně čurá nebo ji bolí bříško. Zdraví má jen jedno, tak nic nepodceňte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stěžuje-li si vaše malá slečna na potíže, které ji trápí „tam dole“, nemávejte nad tím rukou, že to samo přejde.

Stejně jako jakákoli jiná část těla, i pohlavní orgány se mohou špatně vyvíjet nebo se „porouchat“. Raději překonat rozpaky a stud a s děvčátkem pro jistotu navštívit odborníka než si za x let vyčítat, že vaše dcera nemůže otěhotnět nebo donosit dítě.

Přesně k takovým důsledkům neléčený zánět či jiné gynekologické problémy vedou.

Synechia vulvae: Srostlé intimní partie děvčátek

Pomoc vyhledejte, když…

…trápí dcerku výtok

Překvapí vás různou barvou (od žluté přes bílou až po zelenou, někdy v něm může být i příměs krve) i konzistencí (řídkou, vodovou až po hustou jako tvaroh).
Doprovázet ho může svědění, pálení či zarudlá kůže. Často je příznakem nějakého zánětu. Prevence?

Dbejte na to, aby dcerka nosila každý den čisté, bavlněné kalhotky, které víc „větrají“ než ty z umělých materiálů. Zapomeňte na džíny a elasťáky, naopak kupte šaty, sukně a co nejvolnější kalhoty. Důležité je pečlivé každodenní mytí pohlavních orgánů pod tekoucí vodou, přitom používejte mýdlo dětské nebo to, které je určené pro intimní hygienu.

Naučte dcerku, že se má po každém vyčurání osušit toaletním papírem (stačí přitisknout) a jak se správně utírat po kakání i mytí (vždy směrem od rodidel k zadečku, nikdy obráceně).

…krvácí

Na kalhotkách nebo toaletním papíře jste našla rezavé či rudé skvrny. Na nic nečekejte a utíkejte s malou k doktorovi! Jakékoli krvácení z intimních partií u děvčátek je známkou zdravotního problému.

Výjimkou jsou stopy krve v plínkách novorozených holčiček, které se mohou objevit v důsledku klesající hladiny hormonů po porodu. Není se třeba kvůli tomu znepokojovat, tento stav obvykle do šesti týdnů sám od sebe odezní. U starších slečen se zjišťuje, odkud krev pochází (může téct z močové trubice, konečníku).

Je jako kluk: hraje fotbal, pere se, panenkami pohrdá

Nejčastější příčinou krvácení z rodidel bývá úraz. Stačí uklouznout ve vaně a rozkročmo dopadnout na její hranu, podobně „trefit“ konstrukci prolézačky nebo místo na sedlo omylem nasednout na rám kola. Takové nehody se zásadně stávají ve chvílích, kdy si odběhnete pro hrníček s kávou nebo si odskočíte na záchod.

Dítě toho využije a na vlastní pěst se pustí do dobrodružství, která jsou mu bez dozoru zapovězena. Zjistit, co se během vaší minutkové nepřítomnosti semlelo, abyste to mohla tlumočit lékaři, je pak úkol pro poručíka Colomba.

…experimentuje

Jak vaše dáma roste, zajímá se o své pohlavní orgány. Součástí takového objevování (obyčejně u holčiček předškolního věku) bývá někdy i strkání věcí do pochvy. Gynekologové by vám mohli o „dolování“ nejrůznějších figurek, kostiček, sponek, kuliček atd. z dětských vagin vyprávět.

O tom, co dělají jejich ratolesti, nemají maminky kolikrát ani tušení. Holčičky své experimenty provádějí tajně, jelikož si myslí, že činí něco špatného. Většinou se jimi nechlubí, a to ani tehdy, když jim věci ve vagině uvíznou a nedokážou je z ní samy vyndat. Cizí těleso v pochvě, jak se lékařsky tento problém nazývá, se pak postará o infekci s výtokem. Může se objevit i krvácení.

Dá se takovému stavu předejít? Tomu, aby dcerka objevovala svou sexualitu, nezabráníte. Je to přirozený vývoj. Nesnažte se ji od toho odrazovat, nepeskujte ji ani z toho nedělejte tabu.

Vymyslete jí takový program, aby se z nudy nezaobírala svými intimními partiemi.
A když za vámi přece jenom přijde, že si někam něco strčila? Zbystřete a chtějte vědět, co to bylo a kam.

…se objeví synechie

Jedná se o slepení nebo také srůst zevních rodidel. Objevuje se u holčiček do pěti let v důsledku nedostatečné hygieny. Vlivem nečistot a mázku se mohou tenké protilehlé sliznice poševního vchodu slepit. Pokud se s nimi nebude nic dál dělat, za nějakou dobu k sobě pevně přirostou.

Zatímco první varianta si vyžádá pouze nenásilným tahem oddálení a rozlepení spojených sliznic, v druhé přichází ke slovu chirurgický zákrok. Takové stavy vůbec nenastanou, když genitál dcerušky budete pečlivě mýt.

To je krásná zpráva. Tomáš Klus bude trojnásobným tátou

Prohlídka nebolí

Orosilo se vám čelo potem při představě, že by měla holčička projít stejnou gynekologickou prohlídkou, jakou obvykle u doktora absolvujete vy? Nebojte, vyšetření u malých děvčátek probíhá jinak. Především se jím zabývá odborník z oblasti dětské gynekologie, který by měl malou slečnu uklidnit a postarat o to, aby se návštěva u něj nestala do budoucna její noční můrou.

Promluví si s ní, ale i s vámi o tom, co ji trápí, Zjistí, jaké choroby sužovaly či sužují vaši rodinu. Dcerku by měl také zvážit, změřit, podívat se, jestli se její pohlavní orgány vyvíjejí tak, jak mají. Poté následuje prohlídka pochvy a děložního čípku pomocí vaginoskopu - trubičky, která se zavádí přirozeným otvorem v panenské bláně.

Dojít by mělo i na vyšetření pohmatem, při němž lékař využívá obě ruce. Žádný z uvedených postupů nebolí a čím méně se jich děvčátko bude bát, tím lépe je bude snášet.

Proto nedělejte z návštěvy lékaře drama, o kterém ví už i vaše tetička z desátého kolena, místo toho raději holčičku připravte na to, co se v ordinaci bude dít. Snažte se ji zbavit strachu.

Úžasné! Podívejte se, jak se mění uspořádání orgánů v těle ženy během těhotenství
GALERIE: Skvělé dětské schovávačky, které vás pobaví
Chcete mít šťastné dítě? Nepřehánějte to s kroužky

 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Srůst, Mýdlo, Partie, Toaletní papír, Neléčený zánět, Chirurgický zákrok, Cizí těleso, Umělý materiál, Poševní vchod, Objevování, Šťastné dítě, Zarudlá kůže, Panenka, Děvčátko, Intimní partie, Kostice, Slečna, Plínka, Sedlo, Malá slečna, Přirozený vývoj, Slepení