Maminka.czVýživa a stravování

Itálie večer: Děti milují pizzu

Jana Chmelíková 7.  7.  2014
Pravá italská pizza je křupavá, voňavá, z tenkého těsta, potřená skvělým rajčatovým sugem a pak už záleží na chuti každého, jakou si dá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těsto se vyrábí ze speciálního pizza kvásku a neapolské hladké mouky, která kromě označení 00 nese i název antimo caputo. Těsto se vyrábí ručně a jeho příprava trvá bezmála den, nic prý nelze uspěchat.

Dalším styčným bodem pravé neapolské pizzy, na kterou má Jan Albrecht jako jeden z mála u nás certifikaci, jsou rajčata San Marzano, která jsou hodně nasládlá. Do suga díky jejich chuťovým vlastnostem už není potřeba nic přidávat, sterilovaná rajčata prostě stačí nadrtit rukama. A vršek? Nejlepší je prý klasika: mozzarella bufala (nebo aspoň ta z nepasterizovaného mléka) a bazalka. Vršek už jen lehce osolíte mořskou solí a polijete olivovým olejem. Pak se pizza jen přendá do pece roztopené na více než 400 °C a peče se zhruba 90 vteřin.

Jak na pizzu doma?

Pokud se rozhodnete udělat si pizzu doma, zkuste náš recept a dodržujte všechny body postupu. Jedině tak dosáhnete optimálního výsledku.

Domácí pizza - základní těsto

1 ks, 20 minut + kynutí

Potřebujeme:3 hrnky vysokolepkové italské mouky + na vál, špetka cukru, 1 lžičky sušeného droždí, 2–3 lžíce olivového oleje; těsto připravte den předem.

Díky pomalému kynutí (v chladu, třeba v ledničce) se uvolní lepek a rozvinou se naplno jeho chuťové vlastnosti. Mouku smíchejte s cukrem a sušeným droždím, udělejte důlek a do něj nalijte kapku oleje. Začněte přilévat vlažnou vodu (celkem asi třetinu hrnku) a rukama zadělejte těsto. To propracujte, nesnažte se ho ale udělat hedvábné jako třeba na buchty, bylo by příliš lepivé. Mísu vytřete olejem, těsto do ní uložte (a potřete i povrch), zakryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v chladu kynout.

Troubu zapněte na maximum a nechte v ní nahřát i plech. Těsto propracujte, rozdělte na poloviny a z každé na pomoučněném válu vytvarujte pizzu. Přeneste ji na pečicí papír, potřete sugem, poklaďte oblíbenými surovinami, přetáhněte na rozpálený plech a dejte péct dokřupava. Lepší než v pravé pizzerii kvůli nízké teplotě nejspíš (bohužel) nebude. Pokud se totiž těsto zespodu nedostane na rozpálený podklad, začne se spíš vařit. Chutná pak nakysle a okraje nejsou tak křupavé.

Přesto se domácí pizzy nemusíte vzdát, třeba s dětmi je její příprava docela legrace.

Napoletana

2 porce příprava: 5 minut kvalitní sterilovaná rajčata na sugo 1 buvolí mozzarella, natrhaná na kousky čerstvá bazalka olivový olej a sůl

Quattro formaggi

2 porce příprava: 5 minut základní těsto na domácí pizzu 100 g ricotty 1 buvolí mozzarella, natrhaná 100 g rozdrobené gorgonzoly 70 g strouhaného parmazánu čerstvá šalvěj olivový olej

Capricciosa

2 porce příprava: 5 minut základní těsto na domácí pizzu 2 naběračky suga 150 g vepřové šunky 1 skleničky nakládaných artyčoků 1 mozzarella, nakrájená na plátky 2 hrsti černých oliv 2 hrsti žampionů, na plátky

Tonno e cipolla

2 porce příprava: 5 minut základní těsto na domácí pizzu 2 naběračky suga 1 konzerva tuňáka v oleji 1 větší cibule hrst nakládaných velkých kaparů olivový olej a sůl

Spinaci

2 porce příprava: 5 minut základní těsto na domácí pizzu 2 naběračky suga spařený listový špenát 2 vejce 6 beraních rohů olivový olej a sůl


Co jste nevěděli o pizze

  • Její historie sahá hluboko do starověku - obloženou pečenou plackou se podle historických podkladů krmili už staří Římané.
  • První opravdickou pizzerii otevřel už před více než 125 lety v italské Neapoli pekař jménem Raffaele Esposito. Teprve potom se tento rychlý a skvělý pokrm rozšíří opravdu masově.
  • Italští přistěhovalci přivezli pizzu spolu se špagetami také za oceán. V USA se díky nim stala jedním z nejoblíbenějších fastfoodových jídel současnosti; 94 % procent Američanů konzumuje pizzu pravidelně a v USA dokonce mají měsíc věnovaný pizze - říjen.
  • V 50. letech 20. století přišli ve Spojených státech bratři jménem Celentano s první oficiálně prodávanou mraženou pizzou.
  • V současné době patří pizza k nejoblíbenějším jídlům doslova od Austrálie po Kanadu, na celém světě se jí spotřebuje za rok více než 30 miliard kusů.
  • Také u nás je italská pizza velkým hitem: čeští zákazníci si za rok dopřejí na 31 milionů kusů pizzy s různou oblohou. A jak zjistila rozvozová společnost Damejidlo.cz, nejobjednávanější je u nás Capricciosa, v závěsu hned za ní se drží pizza sýrová. Například v USA je jasným favoritem pizza Pepperoni.
  • Každý region Itálie má svou oblíbenou pizzu. Ligurie na ni přidává hlavně ančovičky nebo sardinky, v Římě si kromě klasické pizzy se sugo podkladem oblíbili také bílou smetanovou s rozmarýnem a dalšími bylinkami, Neapol nedá dopustit na klasiku s buvolí mozzarellou a bazalkou a módní metropole Miláno prý zase přišla jako první s nápadem na přehnutou Calzone s náplní.

(Recept vyšel v časopise F.O.O.D 6/2014)

Témata: Děti, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Itálie, Capri, Listový špenát, Základní těsto, Věc, Neapol, Mozzarella, Říman, Vršek, Velký hit, Ital