[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Těsto se vyrábí ze speciálního pizza kvásku a neapolské hladké mouky, která kromě označení 00 nese i název antimo caputo. Těsto se vyrábí ručně a jeho příprava trvá bezmála den, nic prý nelze uspěchat.
Dalším styčným bodem pravé neapolské pizzy, na kterou má Jan Albrecht jako jeden z mála u nás certifikaci, jsou rajčata San Marzano, která jsou hodně nasládlá. Do suga díky jejich chuťovým vlastnostem už není potřeba nic přidávat, sterilovaná rajčata prostě stačí nadrtit rukama. A vršek? Nejlepší je prý klasika: mozzarella bufala (nebo aspoň ta z nepasterizovaného mléka) a bazalka. Vršek už jen lehce osolíte mořskou solí a polijete olivovým olejem. Pak se pizza jen přendá do pece roztopené na více než 400 °C a peče se zhruba 90 vteřin.
Pokud se rozhodnete udělat si pizzu doma, zkuste náš recept a dodržujte všechny body postupu. Jedině tak dosáhnete optimálního výsledku.
Domácí pizza - základní těsto
1 ks, 20 minut + kynutí
Potřebujeme:3 hrnky vysokolepkové italské mouky + na vál, špetka cukru, 1 lžičky sušeného droždí, 2–3 lžíce olivového oleje; těsto připravte den předem.
Díky pomalému kynutí (v chladu, třeba v ledničce) se uvolní lepek a rozvinou se naplno jeho chuťové vlastnosti. Mouku smíchejte s cukrem a sušeným droždím, udělejte důlek a do něj nalijte kapku oleje. Začněte přilévat vlažnou vodu (celkem asi třetinu hrnku) a rukama zadělejte těsto. To propracujte, nesnažte se ho ale udělat hedvábné jako třeba na buchty, bylo by příliš lepivé. Mísu vytřete olejem, těsto do ní uložte (a potřete i povrch), zakryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v chladu kynout.
Troubu zapněte na maximum a nechte v ní nahřát i plech. Těsto propracujte, rozdělte na poloviny a z každé na pomoučněném válu vytvarujte pizzu. Přeneste ji na pečicí papír, potřete sugem, poklaďte oblíbenými surovinami, přetáhněte na rozpálený plech a dejte péct dokřupava. Lepší než v pravé pizzerii kvůli nízké teplotě nejspíš (bohužel) nebude. Pokud se totiž těsto zespodu nedostane na rozpálený podklad, začne se spíš vařit. Chutná pak nakysle a okraje nejsou tak křupavé.
Přesto se domácí pizzy nemusíte vzdát, třeba s dětmi je její příprava docela legrace.
2 porce příprava: 5 minut kvalitní sterilovaná rajčata na sugo 1 buvolí mozzarella, natrhaná na kousky čerstvá bazalka olivový olej a sůl
2 porce příprava: 5 minut základní těsto na domácí pizzu 100 g ricotty 1 buvolí mozzarella, natrhaná 100 g rozdrobené gorgonzoly 70 g strouhaného parmazánu čerstvá šalvěj olivový olej
2 porce příprava: 5 minut základní těsto na domácí pizzu 2 naběračky suga 150 g vepřové šunky 1 skleničky nakládaných artyčoků 1 mozzarella, nakrájená na plátky 2 hrsti černých oliv 2 hrsti žampionů, na plátky
2 porce příprava: 5 minut základní těsto na domácí pizzu 2 naběračky suga 1 konzerva tuňáka v oleji 1 větší cibule hrst nakládaných velkých kaparů olivový olej a sůl
2 porce příprava: 5 minut základní těsto na domácí pizzu 2 naběračky suga spařený listový špenát 2 vejce 6 beraních rohů olivový olej a sůl
Co jste nevěděli o pizze
(Recept vyšel v časopise F.O.O.D 6/2014)