reklama

Italské letní obědy

Pokud se v létě zrovna nechystáte do Itálie, vytvořte si její atmosféru aspoň doma u prostřeného stolu.

Šafránové rizoto s parmazánem

4 porce, 45 minut

700 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 80 g másla + 120 g másla, na dokončení, 2–3 šalotky, špetka šafránu, 400 g kulatozrnné rýže, 150 ml bílého vína, 150 g parmazánu, sůl, bazalka na ozdobu 

Vývar přiveďte k varu a nechte probublávat. V hluboké pánvi zpěňte na másle nakrájenou šalotku a do tuku vmíchejte i šafrán. Přidejte rýži a nechte ji směsí krásně obalit. Podlijte vínem, promíchejte a nechte ho odpařit. Přidávejte vždy naběračku vývaru, počkejte, až rýže pojme skoro všechnu tekutinu, a přidejte další. Když je rýže al dente, odstavte pánev z plotny, vmíchejte studené máslo a nastrouhaný parmazán (kousek si nechte na hobliny na ozdobu). Nakonec rizoto dosolte a ozdobte lístky čerstvé bazalky.

Klepněte pro větší obrázek

Rizoto s bílým a zeleným chřestem

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: Chřestový krém: asi 10 stonků bílého chřestu, 50 g másla, 2–3 šalotky, 350 ml zeleninového vývaru; Rizoto: 80 g másla + 120 g másla na dokončení, 2 šalotky, 400 g kulatozrnné rýže, 150 ml bílého vína, 700 ml zeleninového vývaru, 8–10 stonků zeleného chřestu, sůl

Připravte si chřestový krém. Bílý chřest oškrábejte a odřízněte spodní dřevnaté části. Zbytek nakrájejte. Na másle zpěňte jemně nakrájenou šalotku a kousky chřestu. Zalijte vývarem těsně nad výšku chřestu a uvařte doměkka. Rozmixujte na hladký krém a dosolte.

Základ na rizoto je stejný jako u šafránového, jen spolu s naběračkou vývaru přidávejte i trochu chřestového krému a vynechte šafrán. Zelený chřest zbavte dřevnatých částí dole a nakrájejte na malé kousky. Když je rýže těsně před dokončením, vmíchejte zelený chřest, stačí mu asi 2 minutky. Poté stáhněte z plotny, vmíchejte studené máslo a nastrouhaný parmazán a podávejte. 

Klepněte pro větší obrázek

Gnocchi s ricottou a vlašskými ořechy 

4 porce, 5 minut

Potřebujeme: 4 porce bramborových gnocchi, 2 kelímky (350 g) čerstvé ricotty, 3–4 lžíce olivového oleje, 4 hrsti vlašských ořechů, sůl a čerstvě mletý pepř, parmazán na posypání

Ricottu vybírejte opravdu čerstvou. U vlašských ořechů zase dbejte na to, aby nebyly hořké a nezůstaly mezi nimi zbytky skořápek.

Ricottu v misce důkladně promíchejte s olivovým olejem. Asi dvě třetiny ořechů rozdrťte najemno v hmoždíři nebo mlýnku na ořechy a vmíchejte je do ricottové směsi. Potom ji dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a promíchejte s ještě horkými noky. Podávejte je v hlubokém talíři posypané strouhaným parmazánem a ořechy.

Klepněte pro větší obrázek

Gnocchi alla sorrentina

4 porce, 15 minut

Potřebujeme: 4 porce bramborových gnocchi, 450 ml rajčatové passaty, 3–4 lžíce olivového oleje, čerstvá bazalka, 2 mozzarelly v nálevu, parmazán na posypání

Gril zapněte na nejvyšší stupeň, pokud troubu s grilem nemáte, zapněte ji na horní pečení na co nejvyšší výkon. V pánvi ohřejte passatu, vmíchejte do ní olivový olej a trochu jemně nasekané bazalky a nakonec i uvařené gnocchi. Ty přendejte do zapékacích misek, položte na ně na kousky nakrájenou mozzarellu a dejte na pár minut zapéct. Podávejte posypané parmazánem a ozdobené bazalkou.

Klepněte pro větší obrázek 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Aktivita, které jste věnovala většinu volného času, nedopadla podle vašich představ. Není divu, že se cítíte jako spráskaný pes a vaše…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama