Maminka.czVýživa a stravování

Italské letní obědy

Helena Hladíková 10.  7.  2015
Pokud se v létě zrovna nechystáte do Itálie, vytvořte si její atmosféru aspoň doma u prostřeného stolu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Šafránové rizoto s parmazánem

4 porce, 45 minut

700 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 80 g másla + 120 g másla, na dokončení, 2–3 šalotky, špetka šafránu, 400 g kulatozrnné rýže, 150 ml bílého vína, 150 g parmazánu, sůl, bazalka na ozdobu 

Vývar přiveďte k varu a nechte probublávat. V hluboké pánvi zpěňte na másle nakrájenou šalotku a do tuku vmíchejte i šafrán. Přidejte rýži a nechte ji směsí krásně obalit. Podlijte vínem, promíchejte a nechte ho odpařit. Přidávejte vždy naběračku vývaru, počkejte, až rýže pojme skoro všechnu tekutinu, a přidejte další. Když je rýže al dente, odstavte pánev z plotny, vmíchejte studené máslo a nastrouhaný parmazán (kousek si nechte na hobliny na ozdobu). Nakonec rizoto dosolte a ozdobte lístky čerstvé bazalky.

Klepněte pro větší obrázek

Rizoto s bílým a zeleným chřestem

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: Chřestový krém: asi 10 stonků bílého chřestu, 50 g másla, 2–3 šalotky, 350 ml zeleninového vývaru; Rizoto: 80 g másla + 120 g másla na dokončení, 2 šalotky, 400 g kulatozrnné rýže, 150 ml bílého vína, 700 ml zeleninového vývaru, 8–10 stonků zeleného chřestu, sůl

Připravte si chřestový krém. Bílý chřest oškrábejte a odřízněte spodní dřevnaté části. Zbytek nakrájejte. Na másle zpěňte jemně nakrájenou šalotku a kousky chřestu. Zalijte vývarem těsně nad výšku chřestu a uvařte doměkka. Rozmixujte na hladký krém a dosolte.

Základ na rizoto je stejný jako u šafránového, jen spolu s naběračkou vývaru přidávejte i trochu chřestového krému a vynechte šafrán. Zelený chřest zbavte dřevnatých částí dole a nakrájejte na malé kousky. Když je rýže těsně před dokončením, vmíchejte zelený chřest, stačí mu asi 2 minutky. Poté stáhněte z plotny, vmíchejte studené máslo a nastrouhaný parmazán a podávejte. 

Klepněte pro větší obrázek

Gnocchi s ricottou a vlašskými ořechy 

4 porce, 5 minut

Potřebujeme: 4 porce bramborových gnocchi, 2 kelímky (350 g) čerstvé ricotty, 3–4 lžíce olivového oleje, 4 hrsti vlašských ořechů, sůl a čerstvě mletý pepř, parmazán na posypání

Ricottu vybírejte opravdu čerstvou. U vlašských ořechů zase dbejte na to, aby nebyly hořké a nezůstaly mezi nimi zbytky skořápek.

Ricottu v misce důkladně promíchejte s olivovým olejem. Asi dvě třetiny ořechů rozdrťte najemno v hmoždíři nebo mlýnku na ořechy a vmíchejte je do ricottové směsi. Potom ji dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a promíchejte s ještě horkými noky. Podávejte je v hlubokém talíři posypané strouhaným parmazánem a ořechy.

Klepněte pro větší obrázek

Gnocchi alla sorrentina

4 porce, 15 minut

Potřebujeme: 4 porce bramborových gnocchi, 450 ml rajčatové passaty, 3–4 lžíce olivového oleje, čerstvá bazalka, 2 mozzarelly v nálevu, parmazán na posypání

Gril zapněte na nejvyšší stupeň, pokud troubu s grilem nemáte, zapněte ji na horní pečení na co nejvyšší výkon. V pánvi ohřejte passatu, vmíchejte do ní olivový olej a trochu jemně nasekané bazalky a nakonec i uvařené gnocchi. Ty přendejte do zapékacích misek, položte na ně na kousky nakrájenou mozzarellu a dejte na pár minut zapéct. Podávejte posypané parmazánem a ozdobené bazalkou.

Klepněte pro větší obrázek 
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., oběd, Nejvyšší výkon, Nejvyšší stupeň, Rizoto, Let, Nok, Hmoždíř, Hladký krém, Ital