Maminka.czChování a vztahy

Jak a proč je důležité v zimě dobíjet „baterky”? Zkuste si pustit světlo do domu i duše

Lucie Königová 19.  1.  2017
Vzpomínám si, jak jsem byla minulý rok v Thajsku a pozorovala lidi kolem sebe. Byli mnohem víc přátelští, veselí a otevření, než jsme zvyklí u nás. Došlo mi proč. V Thajsku je celoročně teplo. Stačí vám žabky a krátké šortky s tričkem, víc nic. Domy obvykle nemají okna, nepotřebují žádné topení ani další vrstvy oblečení. Došlo mi, že otevřenost jejich srdcí je podpořená i tím, jak mají stále otevřené své domy a jsou většinu času venku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zimní období má v našich klimatických podmínkách své zákonitosti. Venku je brzy tma. Teplota bývá nízká až mrazivá a sluníčka obvykle málo. Vyhledáváme tak teplo pod mnoha vrstvami oblečení, zavíráme se do svých bytů a domů, nudíme se, z dlouhé chvíle máme větší potřebu jíst, dívat se na televizi a doslova zimu přečkávat. To je ale škoda. Není lepší zimu využít k příjemnému dobití baterek?

Jak nepodlehnout pochmurnému počasí a využít zimní období ke svému prospěchu?

Světlo do domu i do duše

Dejte si kvalitní a případně i silnější žárovky, aby se Váš domov víc rozsvítil. Prodávají se úsporné žárovky s velkou svítivostí. Nešetřete světlem. Taky miluji svíčky a jejich světlo. Mívám jich doma zapálených i šest najednou. Při nich se mi krásně medituje, povídá s rodinou, poslouchá hudba nebo audioknížky. Pokud zasvítí sluníčko, tak ho maximálně využijte.

Pro dobrou pohodu cvičte s dětmi jógu

Jděte k oknu nebo ideálně přímo ven a nasajte ho do sebe s velkou intenzitou. Projděte se v čase oběda venku, kdy je nejvíc světla a nabijte se jím. Zimní příroda má také svoji specifickou energii.

Jak spí a je zklidněná tak působí příjemným klidem a pohodou na naši psychiku. Bílá barva sněhu rozsvítí i večer. Vnímejte a pusťte světlo očima do duše.

Teplo do domu i do duše

Venku si teplo moc neužijeme, ale když si obléknete kvalitní oblečení, tak Vás teplo neopustí ani v mrazivém počasí. Vyplatí se zainvestovat do kvalitních, hřejivých materiálů. Tělu dělá dobře teplá vana, nahřátá sauna, hřejivá deka a schoulení se s teplým čajem.

Napustím si ráda vanu s vonným olejem, dám si svíčky, poslouchám hudbu nebo si pustím film na počítači a relaxuji. V létě by mě nenapadlo se vyvalovat ve vaně a dívat se na film. V zimě si to naopak nesmírně užívám. Prohřejete tělo a zahřejete svoji duši. Dobíjím tam duševní baterky. Jsem víc napojená na sebe. Mívám i větší chuť ke kreativitě.

Žena kojila dítě mamince, která byla v nemocnici, ale sklidila pobouření

Já osobně píšu nebo upravuji fotky, píši myšlenky. Každý máme svůj směr kreativity, který právě v zimě můžeme víc rozvíjet. Malovat, vyrábět korálky, péct, šít, cokoliv vás napadne, že byste chtěli vyzkoušet - hlavně tvořit. Každý potřebujeme tvořit ve svém životě. Tak si najděte vaši tvůrčí činnost a věnujte se jí.

Lásku do svého života

Láskyplně se věnujte sobě a dostatečně nasyťte sama sebe. Kvalitními knížkami, pohádkami s dětmi, pohodovými a inspirativním filmy, povídáním s blízkými při svíčkách. Partnerské večery u vínka. Rodinné stolní hry. Společné vaření.

 

Můžete poslouchat audioknížky. Je potřeba nakrmit duši tím, co potřebuje. Klidem, láskou a pohodou. Vším, co vám dělá dobře.

 

Na zimu se neukládáme k zimnímu spánku jako příroda. Přeci jen máme své povinnosti. Určitě však respektujte své tělo, které potřebuje obvykle trochu zpomalit a zastavit se.

Jarní únava je často z toho, že v zimě dostatečně nezregenerujeme, nedobijeme baterky a jarní „bum” nás brzy vyčerpá. Užívejte zimní měsíce k příjemné regeneraci.

Můžete se také věnovat sebevzdělávání, konkrétně 5 týdenní cestě, jak uspět jako rodič v mém online programu. Doporučuji se začíst se do mé knížky (NE)Gramotný rodič - Jak uspět jako rodič, nebo na sobě přijďte osobně zapracovat a společně se mnou a dalšími sdílet na mých seminářích. Více na www.lucie-konigova.cz.

Jak zvládnout roli samoživitelky a nesesypat se z toho?
Jsem nevyspalá! Jak se bránit únavě z nedostatku spánku?
Témata: Rodina, Chování a vztahy, Krása a styl, Váš domov, Mrazivé počasí, Svět, Čas oběda, Půst, Sauna, Tvůrčí činnost, Jarní únava, Bílá barva, Duše, DŮL, Svíčka, Vrstva oblečení, Teplý čaj, Dom, Lucie Königová, Teplá vana, Zimní období, Světlo, Jak