Maminka.czDěti a sport

Trampolíny děti zbožňují. Na co dávat pozor a jak zabránit úrazům a zraněním?

Simona Procházková 25.  6.  2022
Venkovní trampolíny se v posledních letech staly obrovským hitem a po vlastní na zahradu touží snad každé dítě. Jde o bezva zábavu a super pohybovou aktivitu, ovšem jen za dodržení určitých bezpečnostních pravidel. Poradíme, jak vybrat správně, a hlavně, na co dbát, aby nedošlo k nepříjemným nehodám a zraněním.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Skákání na trampolíně milují děti i mnozí dospělí. Odrazit se od pružné podložky a nechat se vynést do vzduchu – trampolína je skvělá zábava přinášející pocity radosti, až euforie.

VIDEO: Záchranář Vít Samek: Jaká je první pomoc při úrazech hlavy u dětí

Ten úžasný pocit lehkosti a opojení při každém skoku a letu vzduchem… Nutno říct, že jde o zdraví velmi prospěšný pohyb, který zpevňuje a posiluje svaly celého těla, zlepšuje rovnováhu a koordinaci pohybů, navíc je vědecky dokázáno, že dělá lidi šťastnější (pohyb vyplavuje do krve hormony štěstí endorfiny) a snižuje krevní tlak. Každý rodič ví, že děti vydrží skákat a řádit na trampolíně celé hodiny.

Jenže se to bohužel občas neobejde bez úrazů a lékaři varují, že jejich počet neustále roste. Mezi velmi frekventované úrazy, které se řeší na odděleních dětské chirurgie, patří vedle zlámaných nosů a končetin (zejména zápěstí a předloktí) také otřesy mozku, spáleniny nebo podvrtnuté kotníky.

Zavřená síť a maximálně dva skokani

Podle odborníků a lektorů, kteří s dětmi pracují při pohybové výchově, je velmi důležité malé skokany zavčas naučit dodržovat při skákání na trampolíně důležitá bezpečnostní pravidla. Která to jsou?

„Děti, které si jdou zaskákat na trampolíně, musí dobře znát, a především důsledně dodržovat zásadní pravidla. Opatrnosti je třeba zvláště u mladších dětí, které ještě nemají zcela vyvinutou koordinaci pohybů a motoriku.

Zásada číslo jedna zní: vždy za sebou zavřít ochrannou síť, aby nehrozilo, že někdo z trampolíny vypadne. Dále platí: nikdy se neleze pod trampolínu. Ani když tam spadne míč, ten se musí vytáhnout třeba klackem nebo smetákem. Pokud by totiž v tu chvíli, kdy je někdo pod trampolínou, začal jiný na trampolíně skákat, mohlo by to mít fatální následky,“ upozorňuje Štěpánka Štrougalová z dětského centra Baby Club Juklík, která je sama maminkou čtyř dětí, a připomíná: „Disciplína je ovšem i na nás, rodičích. Často je vidět na hřištích na trampolíně hrozen deseti dětí. A cedule s doporučeným množstvím maximálně dvou dětí je sedícími rodiči na lavičce naprosto ignorována.“

Kristýna Přibylová z profesionálních dětských tělocvičen Monkey's Gym doplňuje: „Je vždy lepší, když je na trampolíně méně dětí, ideálně dvě – a stejného věku. To bych zdůraznila. Určitě ohlídejte, aby nedošlo k situaci, kdy batole leží na trampolíně a okolo něj skáčou starší kamarádi. To je pak skoro jisté, že to nedopadne dobře.“

12 praktických rad pro bezpečný pobyt u rodinného bazénu

Žádný bonbon ani žvýkačka v puse!

„I když to všem sportovcům může připadat samozřejmé, je až překvapující, kolik rodičů nechá děti vstoupit na trampolínu s 'časovanou bombou'. Rodiče musí dohlédnout, aby dítě nešlo na trampolínu s bonbonem či žvýkačkou v ústech či snad s dlouhými ozdobnými řetízky s velkými přívěsky na krku, a samozřejmě chybou je i mikina uvázaná kolem pasu s masivním zipem. Jsou to drobnosti, ale dokážou nadělat nečekaně velkou paseku,“ upozorňuje Štěpánka Štrougalová a připomíná, že opatrnosti je třeba i při nošení brýlí – slunečních i dioptrických. „Pokud děti nosí dioptrické brýle dlouhodobě, jsou s nimi zvyklé sportovat a nijak jim nepřekážejí. To už musí být velká souhra náhod, aby brýle letěly do vzduchu. Přesto pokud je to možné, vhodnější je brýle před divočejším skákáním odložit.“

A Kristýna Přibylová z Monkey´s Gym má ještě jeden důležitý vzkaz. „Děti vždy nechte 'po akci' slézt z trampolíny po schůdkách či žebříčku. Nenechávejte je skákat z trampolíny rovnou dolů na zem – po skákání na měkkém povrchu totiž mají v nohou jiný cit a dopad na tvrdou zem by je mohl zaskočit nepřipravené na takový náraz, to by mohlo vést k úrazu.“

Umět padat je výhoda

Dětem velmi prospívá, když se už záhy naučí, jak správně padat, když se „otrkají“ při cvičení a hrách v tělocvičně nebo na hřišti pod odborným vedením vyškolených lektorů. Nejdůležitější je prevence, tedy pohybová průprava odmalička, návyk na pohyb a sport, díky kterému jsou obratnější, šikovnější a získávají lepší koordinaci pohybů.

„Doporučuji nechat děti skákat z překážek úměrně jejich věku a dovednostem a hlídat od počátku správný způsob doskoku a obtížnost postupně navyšovat. Malé děti je vhodné aktivně učit používání rukou při pádu vpřed, aby nedopadaly přímo na obličej. Například během inline kurzů, které pořádáme, učíme děti padat dopředu na kolena a při pádu brzdit dopad rukama. Pád dopředu je totiž o mnoho bezpečnější než pád vzad, který nejen dítě, ale i dospělý jen velmi těžko koordinuje,“ dodává Kristýna Přibylová.

V létě jsou zranění dětí častější. Víte, co dělat při úrazu hlavy, mdlobách nebo krvácení? Naučte se první pomoc

Na co dát pozor při výběru trampolíny?

  • Nakupujte jen u spolehlivých a ověřených prodejců, vyhněte se akčním nabídkám bezejmenných trampolín v supermarketech.
  • Rozměr trampolíny: prostor, který máte na zahradě nebo dvorku k dispozici, je důležitým ukazatelem, kolik místa můžete věnovat umístění trampolíny a jak velkou můžete vybrat. Odborníci z bezpečnostních důvodů doporučují mít alespoň jeden metr volného prostoru po obvodu trampolíny.
  • Nosnost: pokud chcete na trampolíně skákat spolu s dětmi, její nosnost by měla být alespoň 100 kg. Každá trampolína sice zvládne i trochu větší hmotnost, než je doporučeno výrobcem, snižujete tím ale její životnost a v případě velkého přetížení může dojít k úrazu.
  • Materiál: kvalitě materiálů, ze kterých je trampolína vyrobena, věnujte pozornost. Pozor na tloušťku a kvalitu tyčí i celé nosné konstrukce. Platí, že čím odolnější jsou použité materiály, tím déle bude trampolína bezpečně sloužit. 
  • Bezpečnostní síť: tvoří obvod celé trampolíny a chrání před vypadnutím. O tom, že musí doléhat až ke skákací ploše, není pochyb. O stupeň bezpečnější je vnitřní ochranná síť. Ta navíc brání nárazu do konstrukce trampolíny a vniknutí končetin mezi pružiny při špatném doskoku.
  • Certifikáty bezpečnosti: trampolína by měla splňovat přísné bezpečnostní normy a měla by být ohodnocena příslušnými certifikáty. Jedná se o prověření kvality použitých materiálů, odolnosti či stability trampolín řadou institucí, jako je například Strojírenský zkušební ústav. Dalšími věrohodnými certifikáty mohou být Dekra, Intertek nebo TÜV.
  • Vnitřní ochranná síť: výjimečnost vnitřní ochranné sítě spočívá v umístění v těsné blízkosti skákací plochy. Najdete ji mezi skákací plochou a pružinami. Jejím účelem je za prvé zabránit vypadnutí a za druhé zamezit kontaktu s rámem a šlápnutí do oblasti pružin.
  • Skákací plocha: měla by být vyrobena z odolných materiálů a zároveň navržena tak, aby doskoky co nejméně namáhaly klouby. Ideální je odrazová plocha se speciální neabrazivní úpravou, která zabraňuje odření pokožky při pádu.

Jak bezpečně skákat na trampolíně?

  • Při sestavování domácí zahradní trampolíny vždy přesně dodržujte pokyny výrobce.
  • Samozřejmostí je používání ochranných sítí a podložek kryjících pružiny a rám.
  • Trampolínu a ochranné pomůcky je nezbytné pravidelně kontrolovat. Na pochybně vypadající trampolínu je lepší děti nepustit.
  • Domácí trampolína, stejně jako bazén, má být řádně zajištěna, aby v ní malé děti neskákaly bez dozoru.
  • Před vstupem na trampolínu dbejte na to, aby dítě nemělo v puse žvýkačku, bonbon nebo lízátko či zmrzlinu, na trampolínu nepatří ani lahev s pitím.
  • Stanovte dětem maximální čas, kdy mohou na trampolíně skákat, toto opatření je nenásilnou prevencí úrazů z nepozornosti, „přetažení“ a únavy, předejdete tak také přetěžování pohybového aparátu.
Témata: Zdraví, Děti, Praktické rady, Děti a sport, Sport, zábava, Cvičení, Pohyb, materiál, Zahrada, Nehoda, Kristýna Přibylová, Tramp, Ochranná síť, Štěpánka Štrougalová, Zranění, Vít Samek, Skákání, Brýle, Baby Club Juklík, Přetížení, Úraz, TÜV, Trampolína, Pružina, Zdraví na Heureka.cz