Maminka.czKrálovská rodina

Jak bude letos slavit Vánoce královská rodina? Víme, co bude k večeři, kdo zdobí stromek i jaké dárky si dávají

Simona Procházková 17.  12.  2023
Královské vánoční svátky probíhají obvykle ve velkém stylu. Ty letošní budou ale v něčem jiné. Loňský rok přinesl královské rodině mnoho změn, především kvůli odchodu královny Alžběty II. – nejen zbožňované panovnice, ale především milované maminky, babičky a prababičky. A přestože život v rodu Windsorů přešel do období vlády krále Karla III., s některými tradicemi lze počítat i o letošních svátcích.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá rodina má své vánoční tradice a zvyky, které společně dodržuje. Ani britská královská rodina není výjimkou. Jednou z takových tradic je odlehčený, méně formální tón každoroční výměny vánočních dárků. Windsorové si totiž na oslavu svátků s oblibou dávají tak trochu "drzé dárky", které v rodině vyvolají upřímný smích. Princezna Anna údajně jednou darovala svému staršímu bratrovi, tehdejšímu princi Charlesovi, kožené záchodové prkénko. A princezna Diana dala své švagrové Sarah Ferguson koupelnovou předložku s leopardím vzorem.

VIDEO: 5 věcí, které má Kate Middleton společné s princeznou Dianou

Je jasné, že vládnoucí členové britské monarchie slaví Vánoce tak trochu jinak než my všichni ostatní. A nejen ve slavnostní výzdobě nebo skladbě menu při štědrovečerní večeři. Pokud vás zajímá, kde a jak tráví nejkrásnější svátky v roce princ William s princeznou Kate a dětmi, Charles, nyní již král Karel III., s manželkou Camillou, co o svátcích dělají, co rádi jedí a pijí a čím si dělají radost, čtěte dál. 

Minulý týden princ a princezna z Walesu odtajnili své letošní vánoční přání. To pořídil na začátku roku fotograf Josh Shinner. 

Vánoční nadílka a stromeček od krále

Každý člen rodiny dostával vždy od královny jeden osobní dárek, Její Veličenstvo rovněž osobně předávalo dárečky některým svým zaměstnancům v Buckinghamském paláci, na hradě Windsor i ve svých dalších sídlech. Svému personálu královna také pravidelně darovala vánoční pudingy, které sama objednávala, a přidávala k nim vlastní blahopřání. Tento tradiční zvyk pravděpodobně převzal král Karel.

Stejně jako další tradici, a to věnovat o každých Vánocích peníze různým charitativním organizacím a také zajistit vánoční stromy pro Westminsterské opatství, katedrálu sv. Pavla, katedrálu sv. Jiljí a kostel Canongate Kirk v Edinburghu. 

Ve Velké Británii stejně jako v dalších anglosaských zemích se dárky obvykle rozdávají až na Boží hod vánoční, tedy ráno 25. prosince. Královská rodina to má ale jinak a nadílku pod rozsvíceným stromečkem mají na Štědrý večer, aby dodrželi tradici německých předků.

Vánoční stromy ve všech královských sídlech a palácích zdobí personál, členové královské rodiny mu ale rádi pomáhají nebo stromy po svém „dolaďují“. Nechybí samozřejmě tisíce světýlek, skleněné ozdoby a královské dekorace, včetně sametových korunek.

Štědrý den společně na venkově

Vánoční svátky tráví královská rodina tradičně na rozlehlém venkovském sídle v Sandringham House v Norfolku (Velikonoce pak slaví pravidelně na hradě Windsor). Členové rodiny se sem sjíždějí během Štědrého dne. A to postupně a v přesně daném čase – podle toho, jaké je jejich postavení. Pořadí je vzestupné, nejprve se tedy objeví nejmladší členové, jako poslední přijíždí následník trůnu, letos tedy princ William s chotí – princeznou Catherine. Král bude na místě již pár dní předem, aby dohlédl na přípravy.

Královna Alžběta, milovaná babička a prababička. Podívejte se na fotky s vnoučaty plné emocí

Odpoledne se všichni sejdou u jednoho stolu na „čaj o páté“, kdy děti s radostí dozdobí vánoční strom. Princové George a Louis a princezna Charlotte tak mají jedinečnou příležitost předvést svůj kreativní talent. A dělají to prý s obrovskou chutí.

Nepomůže jim bohužel malý Archie, princ Harry a manželka Meghan totiž už předem oznámili, že návštěvu Británie ani o letošních svátcích nemají v plánu. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu se chystají oslavit své třetí Vánoce v Montecitu se svými dětmi, čtyřletým princem Archiem  a dvouletou princeznou Lilibet. K princi Harrymu a Meghan se bezpochyby o Vánocích připojí matka vévodkyně Doria Ragland. 

Meghan mluvila s E! News během listopadové akce Variety's Power of Women o svátečních tradicích: "Vytváříme si nové tradice a užíváme si každý okamžik. Miluji zdobení stromku se svými dětmi."

Krůta a kaštanové pyré k večeři

Štědrovečerní večeře v královské rodině se nese v honosném a slavnostním stylu. Samozřejmostí je velká večerní toaleta pro dámy a smoking pro pány. Skvostná tabule se prohýbá pod dobrotami, které zbožňují všichni přítomní, nechybí samozřejmě pečená krůta, klobásky obalované ve slanině, kaštanová nádivka a kaštanové pyré ani pečená zelenina, gratinované brambory, vánoční puding se sušeným ovocem a další lahůdky od nejlepších královských kuchařů. Veškeré sladké cukroví a dokonalé kořeněné perníčky chystají cukrářky již od začátku prosince.

Před nadílkou sklenka brandy

Během večeře i po ní se údajně popíjí třešňová brandy a domácí jablečný cider, který má rád hlavně princ William. Po večeři následuje společné rozbalování dárků, kdy se rodina prý často pěkně odváže. Královnin bratranec vikomt Linley to prý popsal jako "totální vřavu". Když jsou pak děti uloženy do postýlek, zábava pokračuje, hrají se například společenské hry, a to klidně do půlnoci. 

GALERIE: Královské děti umí zlobit i pořádně dovádět. Takhle je fotí vévodkyně Kate

Mše a vánoční oběd jen pro zvané

Na Boží hod vánoční 25. prosince vyrážejí členové královské rodiny každoročně do místního kostela na vánoční mši. Tedy spíše rovnou na dvě. První je soukromá, druhé se můžou zúčastnit i další lidé. Ti jsou ovšem již předem pečlivě vybráni. 

Po dopolední mši se pořádá tradiční vánoční oběd pro pozvané hosty. Královská drobotina je při recepci „uklizena“ do dětského pokoje, respektive připravené herny. Odpoledne by měl podle staré tradice pozvat král své hosty na šálek čaje a vánoční dort, pro zájemce pořádá hon na bažanty. Širší rodina pak na panství přijíždí popřát šťastné svátky až o den později, na druhý svátek vánoční.

Jelikož se poměrně nedaleko od Sandringham House nachází venkovské sídlo prince a princezny z Walesu, Kate a William se společně s dětmi posléze přesunou na své panství, kde zůstávají po celý čas vánočních prázdnin a užívají si společné rodinné chvíle v ústraní.

Témata: Rodina, Královská rodina, Velikonoce, Tradice, slavné děti, svátek, Vánoce, monarchie, Princezna Diana, Král, Následník trůnu, Princ George, Styl, Vánoce 2022, Advent, Princ William, Vévodkyně Kate, prababička, královna Alžběta, Princ Harry, Pravnoučata, Dárek, Stromek, princ Charles, Canon, Tipy na dárky na Heureka.cz