Maminka.czJen pro maminku

Jak být prima máma: 12 tipů přesně pro vás

Klára Kotábová 27.  9.  2017
Jsem máma. Jsem také žena, manželka, dcera a kamarádka. Snažit se zvládnout všechny role, které v životě mám, je balancováním na ostří nože, oblékání si příliš mnoha klobouků, jak chcete. V každém případě jsem sedla a dala dohromady tipy, které mi usnadňují život. Pomůžou také vám?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je normální, že dobrá máma miluje své děti, stará se o jejich fyzické i emocionální potřeby, snaží se s nimi trávit co nejvíc času. Jenže, kde je ta tenoučká hranice, která je prakticky neviditelná, ale z maminky průměrné dělá maminku skvělou? Takovou, jakou by si každé dítě přálo mít a která dává svým dětem víc než jen to, co se od ní očekává?

Video: Všední den očima mámy a jak to vidí děti

1. Zůstaňte k sobě upřímná

Nemusíte se vzdávat svého života a svých vášní jen proto, že se z vás stala máma. Tak to nefunguje. Nepotlačujte své já a nesnažte se naplnit cizí očekávání nebo šablonku „dokonalá matka“. Stejně se nezavděčíte všem, budete se cítit frustrovaná a vaše pocity se budou odrážet na vztahu k dítěti, které najednou nebudete brát jako dar, ale jako komplikaci, kvůli níž jste musela zahodit své vlastní já, a stejně to nikomu není dost dobré.

Dělejte i jako matka to, co vás baví. Ráda čtete? Pokračujte v tom. Naplňuje vás práce? Zkuste vymyslet takový systém, abyste do ní mohla chodit i nadále. Snažte se své lásky a záliby zapracovat do denního stereotypu. Jistě, snáz se to řekne, než provede, ale platí, že jen spokojená máma má spokojené dítě. Dělejte vše pro to, abyste si užívala, a v pohodě bude i vaše dítko. Budete-li spokojenější, budete zároveň i lepší máma.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Náročná disciplína, Laskavost, Zoologická zahrada, Bunkr, Rodinná zábava, Samostatný život, Prim, Noční služba, Velen, Špatná nálada, Honba, Šťastné dítě, Vlastnost, Skvělá matka, Prima, Velká holka, Žehlení, Nevyžehlené prádlo, Jak, Drink, Zábava, Edukativní hračka, Dokonalá matka