Maminka.czDěti a mateřství

Jak často stříhat miminka a batolata? A budou mít pak hustší vlasy?

Martina Machová 15.  5.  2014
Jak často stříhat miminka a batolata? A budou mít pak hustší vlasy?
Také patříte mezi dámy, které jejich rodiče nechávali od raného dětství stříhat „na kluka“, aby měly v dospělosti krásné a husté vlasy? Jenže vlasy nejsou trávník a stříhání jejich hustotu dle odborníků opravdu neovlivňuje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá maminka si samozřejmě přeje, aby její miminko bylo zdravé, a je vděčná, pokud tomu tak je. Nicméně je naprosto přirozené, že by navíc chtěla (a do života svému dítku přála), aby bylo i hezké. Vnímání krásy, zvláště u holčiček (ale samozřejmě i u kluků), ovlivňuje i kvalita vlasového porostu – husté copy, rozevlátá kudrnatá hříva nebo bohaté mikádo mají zkrátka své velké kouzlo.

A protože vás možná rodiče už v batolecím věku vodili pravidelně k holiči, nebo vás dokonce stříhali sami, přemýšlíte, zda byste svému potomkovi také neměla dopřát časté stříhání, aby měl vlasy husté jako poctivý anglický trávník. Jenže vlasy nejsou trávník a stříháním nezhoustnou!

„Množství, barva, síla a tvar vlasu jsou člověku vrozeny. Ovlivňují je jak rasová tak rodová příslušnost. Během života se žádné nové vlasové folikuly nevytvářejí, naopak jich spíše ubývá,“ tvrdí zkušený lékař Peter Hajduk, který se zabývá transplantacemi vlasového porostu a léčbou vlasových chorob.

„Lékaři toho napovídají, ale když malou ostříhali, byl vidět rozdíl!“

Možná si po zkušenostech stejně stále říkáte: „Na každém šprochu, pravdy trochu!“. Vždyť jste na vlastní oči pozorovala ten rozdíl, když jste nechala ani ne dvouleté dcerce ostříhat přerostlé, jemné a velmi neforemné vlásky na kratičké mikádo s pěknou ofinkou, a po poměrně krátké době bylo patrné, že jsou vlasy pevnější a hustší.

Jenže zásluha nepatří nůžkám, ale těm kdo je držel, tvrdí zkušená kadeřnice Erika Kretková: „ Pokud vlasy kvalitně ostříháte a zvolíte vhodný střih, mohou opravdu i v dětském věku vypadat hustší! Navíc jsou vlasy u kořene silnější než na konečkách, když je ostříháme, působí silněji a pevněji.“ V batolecím věku navíc dochází k „dozrávání“ vlasového porostu, přechodný jemný intermediální vlas postupně střídá silnější trvalý vlasový porost – i to může naše vnímání po ostříhání ovlivnit!

„ Když malého ostříhali, už nikdy mu nenarostly ty krásné andělské kudrliny!“

Jestliže malému andílkovi ostříháte jeho první kudrliny a jemu začnou růst vlasy rovné, opět nejsou na vině nůžky, ale to, že jste se s návštěvou holiče trefili do období výměny tzv. intermediálního vlasu (přechodný vlas batolecího věku) za „dospělý“ vlasový porost.

„Výměnu vlasového porostu jste ostříháním zkrátka jen uspíšili,“ míní kadeřnice Kretková. Místo původních ostříhaných jemných lokýnek se nyní mnohem více prosazuje trvalý vlas, který může být nejen překvapivě rovný, ale třeba i jinak zabarvený.

Mohlo by vás zajímat: Správná péče o vlásky miminka? Méně je více!

6 věcí, které dětským vláskům neprospívají

  • Příliš časté mytí a fénování (vlasy kojence a batolete stačí mýt 1x týdně, je-li to nutné častěji, klidně použijte jen vodu).
  • Používání nevhodné nebo nekvalitní vlasové kosmetiky, která může dětskou pokožku hlavy dráždit a přesušovat (šampon je vhodné před nanesením zředit s vodou 1:1).
  • Vlásky musíme velmi důkladně spláchnout, předcházíme tak podráždění pokožky.
  • Mokré vlasy rozhodně nerozčesávejte násilím, protože tak dochází k jejich poškození. Pokud to jde, prosušte je bez rozčesávání.
  • Vlasům a vlasovým cibulkám nesvědčí ani časté svazování do velmi pevného culíku, copů, drdolů apod.
  • Seborrhoickou dermatitidu (tlusté suché bílé nebo žlutavé mastné šupinky kůže na vlasové pokožce hlavy) řešte vždy ve spolupráci s lékařem, jinak se ošetřuje suchá forma, jinak mastná. Při nešetrném ošetření můžete do pokožky zanést infekci!
Témata: Děti, Vlasy, transplantace, Hříva, Čas, Správná péče, Jak, Mimi, Žlutavě, Střih, Vlasová kosmetika na Heureka.cz