Maminka.czŠkolák

Jak chránit děti před úrazy v domácnosti

Josef Kraus 17.  8.  2011
Jak chránit děti před úrazy v domácnosti
Ostré hrany, pálící předměty, elektřina, hluboké propady a další nástrahy čekají na děti u vás doma. Jak se těm nejvýraznějším věcem ubránit pomocí několika základních triků?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mezi nejčastější dětské úrazy v domácnosti patří popáleniny, pády, pořezaní a nárazy. Nelze samozřejmě vždy účinně děti ochránit před nejrůznějšími nástrahami domácnosti. Je ale možné riziko minimalizovat několika základními prvky, o které váš domov doplníte.

Popáleniny

První základní věcí, kterou pro svou ratolest můžete udělat, je zrušit všechny ubrusy v domácnosti, popř. je alespoň zabezpečit sponkami proti strhnutí. Právě taháním za ubrus totiž na sebe děti nejčastěji strhnou vařící polévku, nebo jiné předměty, které je mohou poranit (třeba nůž). Nádoby s horkým obsahem pokládejte pro jistotu doprostřed stolu, nikoli na jeho okraj.

Dejte si rovněž pozor na šňůry elektrických spotřebičů visících dolů blízko k dosahu dítěte. Jedná se typicky o rychlovarnou konvici naplněnou horkou vodou, stále ještě rozpálenou žehličku či elektrickou plotýnku. Úraz může způsobit také silně roztopený radiátor. Nebezpečné popáleniny i horší věci může mít na svědomí zásah elektrickým proudem. Umělohmotné krytky zásuvek by ve vaší domácnosti měly být samozřejmostí.

Pády

Pádům dítěte se zejména v určitém věku nelze nikdy stoprocentně vyvarovat. Pády patří k dětskému životu naprosto neoddělitelně. Z toho důvodu mají dětské kosti vyšší flexibilitu a lebka není napevno srostlá. Nicméně zlomeniny, vymknuté končetiny a rozbité hlavy i tak hrozí. Výrazně preventivně mohou působit protiskluzové povrchy.

Dá se jimi zabránit nepříjemným pádům na dlaždičkách v koupelně pomocí speciálních gumových podnožek s přísavkami, v obýváku na parketách jednoduchým položením koberce, v kuchyni vhodnou volbou neklouzavého linolea atd. Dobrý pozor je pak třeba dávat v domácnostech, které mají schody. Dobrou volbou je rovněž nákup speciálních protiskluzových ponožek.

Pořezání

Děti k pořezání obvykle přijdou tak, že se nějak dostanou k ostrým nástrojům, se kterými začnou neohrabaně manipulovat. Z toho důvodu je nejúčinnější a nejjednodušší prevencí tyto nástroje skrýt nebo dostat bezpečně z dosahu dítěte. Zásuvky s noži, příbory i obyčejnými pilníky by měly být pro jistotu opatřeny bezpečnostní pojistkou. Takovouto pojistku umístěte také na šuplíky s jinými nebezpečnými věcmi – různými jedy, hořlavinami, alkoholem apod.

Problém sám o sobě pak představují skleněné předměty. Oken se samozřejmě zbavit nemůžete, stejně jako sklenic a dalších základních věcí. Jiné je to již třeba s prosklenými dveřmi, které lze vyměnit. Skleněné lahve, vázy či talíře raději pořádně schovejte.

Nárazy

Častou příčinou zranění dětí bývají ostré rohy nábytku, nejčastěji pak stolu, který je navíc přímo ve výši dětské hlavy. Jistým, nikoli dokonalým řešením mohou být umělohmotné chrániče rohů. Jedná se o kousek plastu, který se nasadí na rohy stolu, přičemž jeho cena se pohybuje kolem padesáti korun za čtyři kusy. Nejedná se samozřejmě o žádný estetický a dekorativní kousek, nicméně svou úlohu plní dobře.

U ostatního nábytku je větší problém zamezit nárazům na ostré rohy případně nějaké jeho vystouplé části. Jistou možnost tak představuje pouze výměna chytů pro otevírání skříní či šuplíků za nějaké méně vyčnívající a ostré. Volte ale moudře, aby tím výrazně neutrpěl pěkný vzhled nábytku.

====SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!====

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Praktické rady, Domácnost, Úrazy, Úraz, Ostrý nástroj, Zranění dětí, Elektrický proud, Elektrický spotřebič, Dom, Lebka, Sponka, Jak