Jak chytře zpracovat celé kuře

Je mnohem lepší a cenově výhodnější si koupit celé kuře než třeba jen kuřecí prsa. Pokud si nevíte rady s tím, jak ho naporcovat, tady pro vás máme jednoduchý návod, jak celé kuře zpracovat a nádavkem pár jednoduchých receptů.

Vyhazování potravin je stejně zbytečné jako plýtvání penězi. Když koupíte celé kuře a ne porcované, kilogram masa vyjde až na polovinu ceny. 

Tady máte rychlý obrázkový návod, jak si s celým kuřetem poradit: 

Klepněte pro větší obrázek
Ostrým nožem podél svalu oddělte stehna. Čepelí najděte kyčelní kloub a zatlačte mezi kosti. Stehna pak už odříznete bez použití síly. 
Klepněte pro větší obrázek

2 Podobně oddělte křídla. Pokud je chcete péct, je dobré odkrojit jim špičky, které se snadno připálí. Křídla můžete upéct samostatně nebo je přidat do polévky či vykostit a nadívat. 
Klepněte pro větší obrázek
3 Trup uprostřed nařízněte, abyste prsní svaly oddělili od sebe. Kůži nesundávejte, třeba přírodní plátek je mnohem chutnější s ní. 
Klepněte pro větší obrázek
4 Pokud maso z prsou bude potřeba krájet, oddělte zespodu i hrudní kost. Na pečení je ale lepší ji nechat, maso bude šťavnatější. Z odřezků a skeletu připravíte skvělou polévku. 

Pokud potřebujete, aby zůstalo kuře bez kostí, ale vcelku, třeba na roládu, bude se vám hodit tento návod: 

Kuřecí polévka s kroupami 

4 porce příprava: 2 hodiny

Potřebujeme: skelet a odřezky z 1 většího kuřete, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 1 cibule, 200 g ječných krup, sůl, 3 mrkve, 2 petržele, 50 g másla, ½ pórku, 200 g brokolice

Skelet rozeberte na menší kusy. Přidejte koření a cibuli i se slupkou, zalijte asi 2 litry studené vody a na malém plameni nechte lehce probublávat (ne vřít!) nejméně 1,5 hodiny. Ze začátku vaření sbírejte lžící pěnu.

Kroupy propláchněte vodou a uvařte v osolené vodě doměkka. Mrkev a petržel nastrouhejte nahrubo a osmahněte na kousku másla, až změknou.

Pórek nakrájejte na kolečka, brokolici rozeberte na malé růžičky. Vývar sceďte, z kostí oberte maso, odeberte kůže. Vývar přiveďte opět k varu, přidejte orestovanou zeleninu, pórek, brokolici, maso i kroupy, dochuťte solí a ještě asi 2 až 3 minuty provařte. 

Klepněte pro větší obrázek

Paličky s tex mex omáčkou 

4 porce příprava: 40 minut

Potřebujeme: 750 g paliček nebo křidélek, sůl a pepř, 2 stroužky česneku, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce medu, 5 lžic oleje, ½ lžičky mletého chilli (nebo vloček), 1 lžička římského kmínu 

Troubu zapněte na 200 °C. Paličky osolte, opepřete a dejte na chvilku péct, aby se maso zatáhlo. Česnek prolisujte a smíchejte se všemi zbylými surovinami.

Vyjměte paličky, potřete je omáčkou a dejte péct na 15 až 20 minut. Během pečení ještě jednou potřete. Podávejte s pečivem a zbylou omáčkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Kuřecí prsa po asijsku 

4 porce příprava: 35 minut

Potřebujeme: 2 kuřecí prsní řízky, 2 lžičky nastrouhaného zázvoru, 2 stroužky česneku, 3 lžíce sójové omáčky, olej na smažení, 3 jarní cibulky, 6 žampionů, 1 červená chilli paprička, 100 g vaječných nudlí „bahmi“

Kuře očistěte. Nastrouhaný zázvor smíchejte s utřeným česnekem a 1 lžící sójové omáčky. Směsí potřete kuřecí řízky a na rozpáleném oleji je z obou stran opečte. Vyjměte z výpeku a udržujte v teple.

Do pánve dejte na polovinu překrojené cibulky a na plátky nakrájené žampiony. Opečte. Nakonec přidejte tenké plátky chilli papričky zbavené semínek.

Mezitím uvařte nudle. Ty promíchejte se směsí v pánvi a dochuťte sójovou omáčkou. Podávejte s opečeným masem nakrájeným na plátky. 

Klepněte pro větší obrázek

Kuřecí párty koláčky 

4 porce příprava: 70 minut

Potřebujeme: 2 kuřecí stehenní řízky, sůl a pepř, olej na smažení, 1 cibule, 1 menší pórek, 4 menší brambory, 2 bobkové listy, 200 ml kuřecího vývaru, 3–4 žampiony, 4 jarní cibulky, 1 snítka tymiánu, 100 ml smetany ke šlehání, 200 g křehkého (nebo listového) těsta, 1 žloutek

Kuřecí stehna nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Osolte a opepřete. V hluboké pánvi rozehřejte trochu oleje a orestujte. Maso vyjměte, přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli, na kolečka pokrájený pórek, na kousky nakrájené očištěné brambory, bobkový list a asi 10 minut duste. Po částech přidávejte vývar, který nechte odvařit na poloviční množství.

Vraťte kuřecí maso zpět, přidejte pokrájené žampiony, jarní cibulku a tymián. Nakonec přilijte smetanu a míchejte, dokud se směs nepropojí. Podle potřeby dochuťte. Nechte vychladnout.

Troubu zapněte na 200 °C. Kuřecí směs naplňte do zapékacích misek. Ty překryjte rozváleným křehkým (nebo listovým) těstem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte asi 20 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Merkur má velmi dobré navázání na Pluto, což by pro vás znamenalo schopnost komunikace, ale také je dobře umístěná Luna, což vám může…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci