Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Jak dítě přimět, aby nám naslouchalo? Tři jednoduché triky

Martina Machová 30.  7.  2018
Pouští vaše slova jedním uchem tam a druhým ven? Jak dítě naprosto přirozeně přimět, aby vám naslouchalo?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už když se nadechujete k doporučení či radě, tak tušíte, že vaše slova jen proletí vzduchem, odrazí se od zdi jako balónek, načež budou bezvýsledně „hopkat“ po prostoru, dokud neodezní poslední písmenko? Děti zkrátka často pouštějí naše slova jedním uchem tam a druhým ven. V některých situacích je doporučení a rad prostě už příliš, a tak je děti přestávají vnímat. Jindy mohou být natolik ponořené do hry, že svět kolem nich zkrátka neexistuje. A je tu ještě další možnost; malí raubíři moc dobře vědí, že pokud se podle rady nezařídí, žádný vážnější důsledek z toho nepoplyne. Jak tedy dítko přimět, aby nám naslouchalo? Budete se divit, není to vůbec těžké!

Proč zlobí jen se mnou? Podle psychologů je to normální

Tři jednoduché rady, jak dítě přimět, aby nám naslouchalo

  • Mluvte spolu „ruku v ruce a z oka do oka“
    Chcete-li, aby dítě skutečně naslouchalo vašim slovům, nebude s velkou pravděpodobností stačit, abyste na něj své dobré rady volali ze stinné lavičky na hřišti směrem ke klouzačce či z kuchyně do dětského pokoje. Pokud chcete, aby vám mrně skutečně naslouchalo, bude zapotřebí bezprostřední a blízký kontakt. Buďto dítě přivolejte k sobě, nebo jděte vy za ním. V praxi se nejvíce osvědčuje, hovoříte-li spolu z „oka do oka“; buďto si k dítěti sedněte na bobek, nebo jej vyzvedněte k sobě na klín či do náruče. Pokud vám to bude oběma příjemné, klidně dítě chytněte za ruku. Podívejte se například, jak to dělá vévodkyně Kate s dětmi

  • Buďte vždy důslední, respektive spolehliví a pravdiví
    Rady typu „Buďte důslední!“ zní možná tvrdě a ohraně, ale pokud si uvědomíme, že rodičovská důslednost přináší dítěti srozumitelnost, možnost spolehnout se na slovo rodiče a věřit mu (v dobrém i ve zlém), je důslednost skvělým pomocníkem ve vztahu i v komunikaci. Dítě ví, že neplýtváte zbytečně slovy. Jednoduše to, co říkáte, myslíte vážně. K důslednosti však neodmyslitelně patří vzájemný respekt, a to i k těm nejmenším dětem. A pozor, důslednost ve spojení s nadřazeností se domůže pouze spolupráce ze strachu – a ten bohužel vydrží maximálně do puberty.

  • Stručně a srozumitelně mu řekněte, co po něm chcete a proč
    K tomu, aby vám dítě naslouchalo, není naprosto potřeba dlouhých promluv, při nichž vám dítě po chvíli „uteče“ do zcela privátního světa fantazie. Pokud s dítětem promluvíte jasně, srozumitelně a krátce mu popíšete představu výsledku; ne však nadřazeně, ale partnersky tváří v tvář, je víc než pravděpodobné, že vám dítě naslouchat bude.

Proč dětem tak dlouho trvá, než zareagují na pokyn rodiče?

3 hlavní důvody proč děti zlobí: Takhle to můžete změnit
Také občas odvádíte pozornost dětí? Lepší než rozptýlení je však pochopení
Jak zmírnit dětské záchvaty vzteku? Tohle nám zabírá

 

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Batole, Chování a vztahy, Rodina a vy, Fantazie, Ucho, Nejmenší dítě, Oko, Trik, Raubíř, Prime, Jednoduchá rada, Písmenko, Skvělý pomocník, Jak, Prim, Důslednost, Jed, Jednoduchý trik, Balónek, Doporučení, Náš