Maminka.czBatole

Jak dlouho chcete kojit? Dobře si to rozmyslete

Klára Kotábová 27.  8.  2014
Do kdy je ještě výhodné dítě kojit? Je rok hodně nebo málo? Jak dlouho má vaše dítě z kojení skutečně užitek? A jak často se mají děti kojit? Je opravdu nutné je na krmení budit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojení je ideální aspoň šest měsíců

Výživoví poradci považují za ideální, pokud maminka plně kojí po dobu šesti měsíců. Co když vás ale napadne, že zdravé mlíčko by mělo vaše dítě dostávat ve věku tří let, a že s kojením tedy nepřestanete? Popřemýšlejte o tom, jestli je tak dlouhodobé kojení pro vaše dítě ještě vůbec přínosem… 

VIDEO: Co má jíst kojící žena, aby ani ji, ani dítě netrápila obezita?

Krmení, respektive přikrmování mateřským mlékem od roku věku ano, nebo ne? Kojení dětí, které si umí samy dojít na toaletu, deset minut si hrát a zabavit se, odříkají básničku a více než dětičky a miminka začínají připomínat spíš zmenšené kopie dospělců, je velice choulostivým tématem. Jedno je jisté: Maminky, které tímto způsobem krmí své potomky, ať už na veřejnosti, či v soukromí, musí být zanícenými zastánkyněmi tohoto způsobu výživy, protože z povinnosti a na doporučení pediatra se této činnosti rozhodně nevěnují.

Jak se shodují odborníci, pozdní kojení není pro každého, ovšem ty maminky, které se rozhodnou pro kojení delší než řekněme rok, mají na mysli především fyzické i psychické zdraví dítěte. Zvažují to, aby se jejich dítě nesetkalo s alergickými projevy, chtějí mu předat vlastní imunitu a dát najevo moře lásky... Otázkou ale zůstává, jestli o kojení dítě v předškolním věku ještě vlastně stojí a jestli by nebylo namístě s tímto způsobem výživy přece jen už skončit. 

Jak vyzrát na věčný hlad při kojení? Vsaďte na těchto 5 potravin. Zaženou chutě a podpoří tvorbu mléka

Kojení starších dětí za zavřenými dveřmi...

Pravdou je, že i když si možná myslíte, že se tento článek týká asi tak dvou šílených biomatek v naší republice, tajně své děti ve vyšším věku kojí určitě nejedna matka ve vašem okolí. Bavíme se totiž o věkové kategorii rok až tři – a ruku na srdce –, jak dlouho jste kojila vy své prvorozené dítě? A měla jste pro to důvody, nebo vaše dítě mléko „jen“ vyžadovalo a vy jste věděla, že se mu u nalitého ňadra dobře usíná? Ať už byl důvod jakýkoli, byl správný.

Na druhou stranu je dobré si říct, že předškolák by si možná už mohl dopřát trochu jinou svačinku než mámino mléko… Podívejte se stejně jako jiné maminky na dlouhodobé kojení hned z několika úhlů pohledu – z fyzického, emočního a sociálního. Můžete tak zjistit, jaké výhody na tomto způsobu komunikace s dítětem shledávají a proč se ho nechtějí za žádnou cenu vzdát. 

Dlouhodobě kojené děti: menší riziko cukrovky i obezity

Je poměrně zřejmé, že pro děti není a ani nemůže být mateřské mléko hlavní složkou jídelníčku v době, kdy se z batolecího věku dostávají do předškolního. Nicméně existují určité fyzické výhody kojení i pro děti nad rok věku. Ty jsou dokonce uznávány Světovou zdravotnickou organizací (WHO). WHO doporučuje kojení jako druh a způsob výživy u dětí do dvou let věku, jelikož do té doby matka předává dítěti v mateřském mléce na míru šitý koktejl živin a protilátek.

Když je mlíčka málo aneb jak na laktační krizi? Tohle vám pomůže!

Světová zdravotnická organizace zároveň vyzdvihuje výsledky výzkumů, které potvrzují, že dlouhodobě kojené děti jsou více chráněny před obezitou a dvěma typy diabetu. Podpora a rozvoj imunity jsou dalším z důvodů, proč se maminky často rozhodnou kojit delší dobu než výživovými poradci doporučovaných minimálně šest měsíců. Laktační poradkyně se shodují, že pokud je dítě kojeno dva až tři roky, jeho zdraví je mnohem pevnější než u těch dětí, které tento vklad do zdraví od své matky nedostanou.

Velká většina dlouhodobě kojících matek se přiznává k tomu, že kromě zdravotních důvodů má pro tento způsob výživy i další důvody. Snadno a rychle díky kojení zklidní svého potomka, například v době, kdy se jej snaží uložit k večernímu spánku. Doloženým faktem totiž je, že kojení mírně snižuje tepovou frekvenci, krevní tlak a eliminuje stres. 

Kojení jako emoční záležitost 

Maminky, které dlouhodobě kojí i děti na počátku předškolního věku, se shodují na tom, že právě děti v tomto období potřebují dostatečnou citovou podporu od svých matek, a je tedy nemístné upírat jim něco, co samy vyžadují.

 

„Kojit přestanu, až otěhotním“

 

Kateřina (kojí čtyřletou dceru): „Já sama bych s kojením už dávno přestala, ale Ema se nechce vzdát každodenního ujištění, že jsem tu jen pro ni. Rozhodla jsem se tedy, že s kojením skončím v okamžiku, kdy otěhotním – rozhodli jsme se totiž s partnerem, že si pořídíme ještě jedno miminko. Pak dceři snad vysvětlím, že mlíčko musíme schovat pro brášku. Tím nechci říct, že by mě kojení dcery nějak obtěžovalo, pravdou ale je, že společnost na něj není nastavená a já musím dceři potřebu plnit tajně, neví o tom už ani bližší rodina. Rozhodně by mě totiž odsoudili.“

 

„Kojím, protože dítě to vyžaduje“

 

Tereza (kojí tříletého syna): „Kojím, protože můj syn to stále vyžaduje, nijak se mu nevnucuji. Ovšem vím, že kdybych to, jak uspávám svého potomka, zmínila třeba před tchyní, asi by mě odsoudila. Ta totiž nekojila nikdy. Lidé málokdy respektují svobodné rozhodnutí jiných, obzvlášť tady v Česku.“

 

„Kojením moje dcera uspokojuje své emoční potřeby.“

 

Sylvie (kojí čtyřletou dceru) se s tím ztotožňuje: „Své dceři jsem musela vysvětlit, že do výstřihu by mi na veřejnosti lézt neměla, kojím tedy tajně doma. 
Myslím si, že tuto dohodu se nám daří naplňovat. Venku a na návštěvách si své emoční potřeby dcera uspokojuje jinak, stačí jí pohlazení jako pojistka, že jsem na místě, ve školce si po obědě také klidně zdřímne, jen večerní usínání má spojené se mnou a s kojením.“

V jakém bodě se kojení větších dětí stává škodlivým pro jejich vývoj? Ať už se bavíme o emoční, či fyzické rovině, problém nastává v okamžiku, kdy se kamarádi kojenému dítěti mohou posmívat, urážet i jeho matku, dokonce není vyloučena šikana v předškolním věku. Maminky se shodují, že přesně toto jsou důvody, proč přibližně od roku věku kojení tají. Aby se jejich dítě nestalo terčem posměchu, kterému ale batole nerozumí, protože přítomnost matky spojená s kojením je pro něj přirozeným trávením dne.

Kojení před lety. Podívejte se na historické snímky, které dokazují, jak dojemné pouto kojení vytváří

Psychologové souhlasí s tím, že je dobré děti před negativními konotacemi ze strany okolí chránit, tedy včas s tímto způsobem výživy přestat. Pokud se ale k procesu ukončení kojení nedostanete se svou ratolestí přirozenou cestou, ale právě třeba na základě posměchu, skončí nehezkým způsobem to nejkrásnější pouto, které by matka s dítětem měla prožívat, a vám může takovýto konec dokonce způsobit problémy s kojením dalšího potomka, protože se budete obávat stejného stresu či stejného posměchu, kterému jste byla vystavena vy nebo vaše starší ratolest. 

Společenské důsledky

Vypadá to, že jeden nepopiratelný argument proti kojení delšímu než rok existuje. Je to sociální názor, že kojení dítěte staršího než jeden rok vyvolává v lidech poměrně často negativní podněty. Západoevropská kultura dlouhodobé kojení jako takové zatím nepřijímá, a proto se ženy, které se rozhodnou dlouhodobě kojit, musí stahovat do ústraní.

Jistě, česká společnost je poměrně otevřená, ale v tomto případě nikoli a maminka, která by na dětském hřišti chtěla nakojit svého dvou- či tříletého syna, by se pravděpodobně setkala s odsuzujícími pohledy, jestli mu náhodou neubližuje. Negativní postoj k dlouhodobému kojení nastává v okamžiku, kdy lidé, kteří do situace nejsou zainteresováni, mají pocit, že mohou svými teoretickými radami přispěchat na pomoc mamince, která si evidentně neví rady, jak s kojením přestat a kdy ho ukončit. Pak dochází ke sporům, ze kterých nikdo nemůže vyjít vítězně, pouze psychicky vyčerpaný.

Kojení na veřejnosti - co už je za hranou?

Maminka Kateřina, která se se svými zkušenostmi svěřila na počátku článku, dodává: „Je důležité uvědomit si, že kojit předškoláka není stejné jako kojení novorozence. Tříleté a starší dítě je větší, samostatnější a nevyžaduje mléko v hodinovém intervalu. Pokud není vhodné místo a čas, klidně vydrží do doby, než je vhodná příležitost a klid. Už totiž rozumí, že zkrátka není možné, aby se maminka na veřejnosti odhalila. Kojení většího dítěte zabere možná pět minut denně, ale pokud dítě samo nepřestane výstřih hledat a kojení vyžadovat, měla by si každá máma zvážit, jestli s kojením přestat násilně, protože si to společnost žádá.“

Tereza k tomu dodává: „Přece neodstavím svoje dítě jen proto, že mi to radí moje matka nebo tchyně, které koneckonců nikdy nekojily. Počkám si na dobu, až já budu vnitřně cítit, že už bylo kojení dost. Myslím, že pokud jsou máma a dítě propojeny, dojdou k tomu poznání ve stejný čas a odstavování tak bude méně bolestné."

Témata: Děti, Kojení, Batole, Kojenec, Dlouhodobé kojení, Vhodné místo, Sylvie, Večerní usínání, Alergický projev, Velká většina, Šikana, Maminka Kateřina, Jak, Česká společnost, Kojené dítě, Žhavé téma, Pojistka, Prvorozené dítě