Maminka.czOd těhotenství k porodu

Zkrátí porod o čtvrtinu, zajistí o třetinu vyšší spokojenost s jeho průběhem. Víme, proč se obrátit na dulu

Simona Procházková 12.  9.  2021
Duly, kdysi neznámé „vetřelkyně“, dnes žádané profesionálky, rozvířily před lety poněkud konzervativní prostředí českého porodnictví. Máte jasno v tom, kdo je porodní dula a jak vám může být nápomocná? Prozradíme víc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dula je profesionální průvodkyní v počátcích mateřství, měla by to být laskavá a zkušená žena, která poskytuje nepřetržitou podporu rodící ženě a také jejímu partnerovi během celého porodu a také v poporodním období, tedy šestinedělí. Původ slova „dula” je řecký a vyjadřuje „pečovatelku”. Tato péče může mít samozřejmě různé podoby, vždy podle konkrétní situace a individuálních přání a potřeb celé rodiny.

VIDEO: Těhotenský test a příznaky těhotenství. Jak ho zaručeně poznat?

Přesně tak ji vnímá tatínek Šimon: „Naše dula nám už od prvních setkání byla obrovskou oporou, uklidněním, a tak, jak ji vnímám já, i naší dobrou vílou. Ve světě nepřeberného množství informací z webů, Instagramu, doporučených knížek i okolí a rodiny bylo těžké se nezbláznit. Naše dula nás ale vždy vedla k srdci, intuici a budovala důvěru v nás samé. Možná až díky ní jsme si začali naplno uvědomovat, že budeme rodiče našeho dítěte. My a nikdo jiný. Navždycky budu vzpomínat na vyděšený ranní telefonát, ve kterém jsem jí oznamoval začátek porodu a kdy mě opět svým laskavým hlasem uklidňovala a jemně připravovala na ten velký okamžik. Stejně tak nás provedla náročným, ale krásným porodem, a zůstává při nás i teď v šestinedělí, kdy se naše představy setkávají s každodenní realitou nevyspání, návalů lásky a úzkostí a všeho dalšího.”

Klepněte pro větší obrázek

Pomoc nejen při porodu

Největší přínos duly pro rodící maminku je fakt, že se znají už dlouhou dobu před porodem. „Dula zná její přání, obavy a třeba i rodinné podmínky. Díky tomu ji může podpořit přesně tím způsobem, který potřebuje. Pomáhá snižovat obavu z neznáma, kterou každá rodička v neznámém prostředí porodnice zažívá. Dulu si sama vybrala, je jí s ní dobře, zná ji už před porodem. Může se tak v její přítomnosti cítit uvolněně a v bezpečí. A to zásadně ovlivňuje průběh porodu," říká Majka Staňková, tisková mluvčí České asociace dul.

Co umí duly?
• o 39% vyšší pravděpodobnost, že porod nebude ukončen císařským řezem
• o 35% vyšší pravděpodobnost spokojenosti s porodem
• o 45% méně porodů ukončených císařským řezem
• o 25% kratší doba trvání porodu
• o 15% vyšší pravděpodobnost spontánního vaginálního porodu
• o 31% nižší míra užití analgezie než u porodu bez duly
• o 50% menší potřeba použití umělého oxytocinu ke stimulaci porodu
• o 34% nižší míra klešťových porodů

Zdroj: Česká asociace dul

"Kromě podpory samotné ženy může být dula oporou i budoucímu tatínkovi. Od něj se očekává, že vše zvládne, bude nad věcí a dokáže ženě pomoci. Zapomíná se však na to, že může mít u porodu strach, cítit se zoufale nebo ztracený. V přítomnosti duly však může zůstat uvolněný, plně naladěný na svou ženu. Ví, že je o ni dobře postaráno. Dula je také informačním prostředníkem mezi rodičkou a zdravotnickým personálem. Může jí vysvětlit, co se právě děje, poskytnout potřebné informace či odpovědi na její otázky. Bonusem pak je, že porodem samotným podpora duly nekončí. Pokračuje i nadále v období šestinedělí, kdy může být nápomocna s kojením, péčí o miminko a podpořit ji v její nové roli mámy,“ říká Majka Staňková, tisková mluvčí České asociace dul.

Česká asociace dul slaví už 20. výročí. Oslava proběhne právě dnes v Rajské zahradě Baziliky na Mendlově náměstí v Brně a od 14 hodin bude otevřena pro širokou veřejnost. Připraven je bohatý kulturní program pro celou rodinu.

 
Témata: Těhotenství, Porod, Rodina, Mateřství, Instagram, Od těhotenství k porodu, Šestinedělí, Tipy a rady porod, Porodní asistentka, Tisková mluvčí, Porodnictví, Brno, Mira, Nová role, Průvodkyně, Profesionálka, Stanková, Majka Staňková, Čtvrt, Obrat, DŮL, Máma, Česká asociace, Dula