Maminka.czAdopce

Jak je to s adopcí dětí homosexuálními páry?

Kateřina Prachařová 26.  5.  2017
Tři pětiny lidí v Česku souhlasí s tím, aby gayové a lesby mohli adoptovat děti svého partnera. Polovina pak s tím, aby adoptovali děti z dětských domovů. Pravdou je, že první možnost sice čistě teoreticky existuje, v praxi k ní ale nikdy nedojde. Proč?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možnost uzavřít registrované partnerství mezi dvěma osobami stejného pohlaví existuje v Česku už jedenáct let a dosud ji využilo kolem dvou a půl tisíc dvojic, častěji mužů.

Až do loňského roku platilo, že v Česku mohli o adopci zažádat buď manželé (tedy heterosexuální pár muže a ženy), nebo jednotlivec. Lidé žijící v registrovaném partnerství však o adopci žádat nemohli.

Panovala tak nelogická situace, kdy homosexuální muž nebo žena mohli žádat o adopci (otázkou je, jak úspěšně), pokud byli oficiálně single. Jakmile by uzavřeli registrované partnerství, tato možnost pro ně skončila.

V loňském roce Ústavní soud tuto nelogičnost svým nálezem zrušil. Teoreticky jsou tak nyní heterosexuálové i homosexuálové na stejné startovní čáře, pokud chtějí jako jednotlivci adoptovat dítě. Společné osvojení však gayům a lesbám stále zůstává zapovězeno.

Adopce jako cesta k vlastnímu početí aneb Ach ta psychika

A je tu ještě další věc: Lidé žijící v registrovaném partnerství stále nemohou zažádat o osvojení dítěte partnera. V případě individuální adopce totiž dochází ze zákona k zániku příbuzenského poměru mezi dítětem a jeho biologickým rodičem či rodiči.

Část homosexuálních párů se dá dohromady až ve chvíli, kdy jeden z dvojice již dítě má. Přestože pak uzavřou registrované partnerství, druhý z partnerů nemá na dítě žádný právní nárok.

To v praxi znamená, že nemá právo se s ním vídat po případném rozchodu nebo úmrtí partnera (dítě se pak stává sirotkem a putuje do ústavní péče!). Nedostane automaticky informace o jeho zdravotním stavu. Stejně tak vůči němu nemá žádnou vyživovací povinnost.

Registrovaným párům, které chtějí adoptovat dítě, nezbývá než registrované partnerství ukončit. Anebo o osvojení zažádá jen jeden z nich. Jenže jednotlivec bývá s žádostí o osvojení úspěšný spíše ve výjimečných případech – a z logických důvodů dostává přednost heterosexuál.

Video: Dojemné přijetí adoptovaného miminka

Převratný rozsudek: Registrovaní homosexuálové mohou adoptovat děti
O čem ženy nerady mluví? Tabu analního sexu
Jak dát svému životu nový smysl? Staňte se matkou – pěstounkou
Témata: Děti, Adopce, Par, Homosexuálové, Dvojice, Pár, Homosexuální pár, Jak, Zdravotní stav, Vyživovací povinnost, Stejné pohlaví, Homosexuální páry, Logický důvod, Výjimečný případ, Anální sex, Nový smysl, Zánik, Ústavní péče, Biologický rodič

Video