Maminka.czKojení

Jak je to s bílkovinami při kojení, máme jich dostatek?

Martina Machová 1.  4.  2019
Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem lidského těla – ale mají jich kojící maminky v jídelníčku dostatek? A jak jsou na tom například maminky vegetariánky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se v období laktace zvyšuje energetická potřeba zhruba o 1885–2011 kJ/den (odpovídá lehkému obědu o jednom chodu). Proto, aby tělo produkovalo mléko v dostatečném množství a kvalitě, je pochopitelně nutné, aby mělo odpovídající přísun energie ze stravy. Nicméně to neznamená, že můžeme v době laktace „hodovat“ bez jakéhokoliv omezení, a rozhodně není potřeba jíst za dva! Určitě bychom se v první řadě měli zaměřit primárně na kvalitu než na kvantitu potravin. V těchto souvislostech jsou často zmiňovanou složkou potravy zejména bílkoviny. Máme jich ale ve stravě opravdu dostatek?

Tajemství úspěšného kojení: Uvolněte se, pijte a miminku lechtejte ouško

Nejbohatší zdroje bílkovin: 

  • Maso, vejce (především bílek), luštěniny a výrobky z nich (tofu, tempeh, luštěninové pomazánky apod.), mléko a mléčné výrobky, ořechy, mořské řasy, arašídy a arašídové máslo, semínka (konopná, chia apod.), quinoa, amarant.
  • Bílkoviny pochopitelně obsahují i obiloviny a výrobky z nich a řada dalších potravin.
  • Potraviny bohaté na bílkoviny zpravidla bývají také dobrým zdrojem železa a v některých případech i vitamínů řady B.

Hodně, nebo málo?

„Mnoho žen konzumuje běžně více bílkovin, než je doporučeno, takže další zvýšení konzumace bílkovin během laktace není nutné,“ tvrdí kupříkladu MUDr. Dagmar Schneiderová a kolektiv v praktické publikaci Kojení. Doktorka Schneiderová pak dále dodává: „Většina žen v našich podmínkách přijímá více bílkovin, než je doporučováno pro netěhotnou ženu…“  Zdá se tedy, že si bílkovinami v našich poměrech nemusíme naštěstí lámat hlavu ani v období laktace.

Ten nejlepší jídelníček pro kojící mámy. Diety odložte na později

Ale co bílkoviny a kojící maminky vegetariánky?

Počet vegetariánů a veganů se v současné době zvyšuje. Co se týče kojících maminek vegetariánek s vhodně sestaveným jídelníčkem (ne tedy dam, které jen vyměnily maso za koblihy a pizzu), běžně konzumujících vejce a mléčné výrobky – ty si s obsahem bílkovin ve stravě příliš hlavu lámat nemusí. O něco komplikovanější situace z pohledu kvalitních bílkovin bývá u maminek veganek.

Co má jíst kojící žena? 

Pro vegany jsou totiž tabu všechny potraviny živočišného původu! Zde opravdu může dojít k tomu, že budou v jídelníčku nedostatečně zastoupeny tzv. komplexní bílkoviny obsahující všechny důležité esenciální aminokyseliny. Tyto aminokyseliny, jež si tělo neumí vyrobit samo, jsou až na několik výjimek přítomny výhradně v bílkovinách živočišného původu (maso včetně rybího, mléko, vejce). Neznamená to však, že by byla jejich konzumace vhodně sestaveným veganským jídelníčkem naprosto nemožná. Sestavení takového jídelníčku však není jednoduché, a pakliže kojící maminka na veganském stravování trvá, měla by jídelníček konzultovat s erudovaným odborníkem na výživu.

 

Témata: Kojení, Výživa a stravování, Kojenec, Jídelníček, Vejce, Schneiderová, Maminka, Vegetariánka, Zdroj, Strava, Potraviny, Bílkovina, Dostatek, Výrobek, Jak, WHO