Maminka.czPoradny

Jak jinak: Jsou jiné možnosti než domácí porod?

V této poradně již nelze pokládat další otázky. Diskuze byla ukončena.
Zpět na hlavní stránku poradny

Mnoho žen přemýšlí nad alternativami, kde rodit. Porodnice se jim zdají velmi neosobní a nelíbí se jim přístup místních lékařů. Rády by své dítě přivedly na svět v klidu a bez zbytečných stresů.  Mnohé se proto rozhodnou pro riskantnější variantu a chtějí porodit doma. 

Kam se obrátit, když chci rodit doma? Co porodem doma riskuji? Nechci rodit v porodnici, ale doma se bojím. Mám nějaké možnosti? 

Na tyto otázky se můžete ptát tento týden porodních asistentek z iniciativy Jak jinak, která si klade za cíl zavést do českého porodního systému fungující primární péči a nabídnout těhotným a rodícím ženám více bezpečných možností, jak o ně bude postaráno. A to i ve spolupráci s lékaři.

Iniciativa by ráda přispěla k tomu, aby si ženy bez zbytečných následků mohly vybrat to, kde budou rodit. 

Natálie Sedlická je odbornou garantkou projektu Jak jinak. Tři roky studovala medicínu a nyní pracuje jako porodní asistentka, terapeutka a praktikuje shiatsu a má i magisterské vzdělání v oboru psychoterapie. 

Milada Barešová pracovala jako porodní asistentka v Ústavu péče o matku a dítě v Praze - Podolí a ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Pracovala také v Městské nemocnici Neratovice, kde poskytovala i individuální péči před, při a po" porodu. Nyní pracuje jako soukromá porodní asistentka.