Maminka.czPředškolák

Jak jsem se dostal ven z bříška? O početí a porodu mluvte na rovinu!

Michaela Láchová 19.  5.  2020
Jsou témata, o kterých se nám rodičům nemluví úplně snadno. Jedním z nich může být otázka početí a narození miminka. Co všechno zvídavému dítku říct a hlavně jak? Horké chvilky plné všetečných otázek jsou najednou tady, ani nevíte jak. Buďme připraveni!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mami, jak jsem se dostal z bříška ven? Zeptal se mě nedávno můj čtyřletý synek. I když jsem si tuhle situaci přemílala v hlavě dopředu už několikrát, nebudu popírat, že mě jeho otázka trošku překvapila. Především proto, že jsem ji spíš čekala od toho o dva roky staršího potomka. Ten se samozřejmě se zájmem přivinul a byl jedno velké ucho. „No, mami, já to chci taky vědět!“ V hlavě se mi rychle srovnala základní pravidla, kterými bych se chtěla jako rodič řídit a která doporučují mnozí dětští psychologové, jejichž literaturu jsem prošla: Mluv s nimi na rovinu. A mluv jednoduše, přiměřeně jejich věku, nezatěžuj je detaily. 

Jak mluvit s dětmi o sexu. Neříkejte předškolákovi: „Na to jsi ještě malý“

Čápa a vránu nechte pohádkám 

A tak jsem tedy začala odpovídat na otázku, kterou mi můj chlapeček položil. V duchu jsem přitom vzpomínala na svou kamarádku Lenku, která se při naší polemice o tom, jak vysvětlit dětem jejich příchod na svět, usmívala, jak to má v tomhle směru jednodušší, když je porodila císařem (alespoň v něčem díky němu cítila výhodu).

A tak jsem jim jednoduše popsala oba dva způsoby: „Když je ten správný čas a miminko v maminčině bříšku vyroste, vyjde ven vaginou. To je označení pro pipinku. Nebo té mamince udělá pan doktor malý řez dole na bříšku a tamtudy se miminko vyndá, to ale není tak časté.“ Tak. Chvilku se chichotali, a když jsem se zeptala, jestli mají ještě nějakou otázku, pokračovalo to ve stejném duchu. Starší syn reagoval kývnutím a říká: „Pustíš mi telku?“

Přinesl vás čáp? Neopakujte chyby svých rodičů. O sexu mluvte na rovinu

Ten mladší ještě chvilku dumal, kupodivu se nezajímal o to, jak se to miminko do bříška dostalo, ale o to, jestli i holčičky ve školce můžou čekat miminko. Tak jsme si ještě vysvětlili, že se to týká jen dospělých žen, které jsou připravené být maminkami. A to mu stačilo. Moje zásadní rada tedy zní: Nechte se dítětem vést a odpovídejte na to, na co se zeptá. Přirozeně, otevřeně, beze studu. 

Vezměte si na pomoc knížku 

I když jsem si odpovědi na očekávané otázky předem sesumírovala, litovala jsem, že jsem si včas nepořídila nějakou vhodnou dětskou literaturu, která by mi posloužila jako taková malá berlička. Pro někoho to může být dokonce i velká berle, od které se může odrazit. 

„Určitě bych se předem vybavila nebo alespoň seznámila s dostupnou literaturou a poté bych se rozhodla, jaká forma sdělení dítěti mi nejvíce vyhovuje. Zda přirozené povídání a odpovídání na otázky nebo ukazování a povídání si s knihou,“ radí dětská psycholožka Mgr. Kamila Horská. Knížek je dnes už naštěstí na trhu mnoho, stačí si jen vybrat, která podle vás dítě zaujme. 

Naše tipy:

1 / NECHTE SE DÍTĚTEM VÉST. Na jeho jednoznačnou otázku jednoznačně odpovězte. Bez studu, jednoduše, ale pravdivě. Zbytečně jej nezatěžujte detaily. 

2 / NÁZVOSLOVÍ VOLTE PŘIMĚŘENĚ VĚKU DÍTĚTE. Můžete použít své „domácí výrazy“ při popisu situace, objasněte mu ale i odborné názvy, aby vědělo, že jde o jedno a to samé. 

3 / MLUVTE OTEVŘENĚ. Stud nechte za dveřmi. Ano, v předchozích generacích se o sexu nemluvilo tolik jako teď. Děti by přitom měly cítit, že je to naprosto přirozené. Ale vy jako rodiče jste těmi, od kterých by tyhle informace vaše ratolesti měly dostat. Protože jinak se je dozvědí jindy a jinde, v nevhodné formě. Dítě by mělo cítit, že se může rodičů zeptat úplně na vše. 

4 / NEKÁREJTE DĚTI ZA HRY „NA DOKTORA“. Jsou jen touhou po poznání. 

Mluvte jednoduše, ale konkrétně 

Otázka vyvstává i nad označením pohlavních orgánů. Podle psychologů může některé děti mást, když rodič nepopisuje části těla přesně. Myslí si pak třeba, že miminko roste mamince v bříšku, kam padá i jídlo, které sní. Můžete mu proto vysvětlit, že má svůj vlastní prostor v místě, kterému se říká děloha. Právě ilustrovaná knížka vám může pomoci „zkrotit“ jeho představivost, která ihned vidí „tatínkovo semínko“, které maminka spolkla (proto ho má přece v bříšku), a tak pak zase miminko musí vyzvracet (ano, i takové historky od dětí známých jsem slyšela). Snažte se vyprávět vše v jakémsi sledu, abyste pomohli dítěti celý proces lépe pochopit. 

Pipinka a lulánek? Zapomeňte na hloupé názvy pohlaví! Děti si to nezaslouží

Při vysvětlování, jak se věci mají, samozřejmě hodně záleží na věku dítěte. Tříleté dítě se spokojí s tím, že holka má pipinku a kluk pindíka, bude ho stále dokola tenhle fakt fascinovat. A to, že miminko se narodí mamince z bříška. U předškoláčků už můžete zaostřit na anatomii pohlavních orgánů i na to, jak dochází k početí. Můžete používat hovorové termíny, které dítě zná, ale objasněte mu, že je to vlastně název pro vaginu nebo penis. Aby tyhle pojmy znalo a spojilo si je s tím.

Budeš mít sestřičku! 

Dobrou příležitostí k vysvětlování může být očekávání dalšího miminka do rodiny. Prcek vidí, jak vám roste bříško, povídáte si o tom, že v něm roste miminko. Snažte se jej co nejvíce zapojovat do dění – ukažte mu, jak miminko kope, povídejte si o tom, co asi v bříšku teď dělá – že si cucá paleček, spinká nebo se zrovna probudilo. Můžete mu třeba společně zazpívat. Mimo jiné tím budujete i jejich budoucí sourozenecký vztah. Povídat si můžete také o tom, že až bude miminko připravené přijít na svět, pojedete do porodnice, kde vám pomůžou s jeho narozením. Řekněte mu, kdo se o něj těch pár dní, kdy nebudete doma, postará, a že se za vámi na sestřičku může přijít podívat. 

Dětská masturbace. Nepohoršujte se, je to naprosto přirozené

Hrajeme si na doktora 

Informace o rozdílnosti těla muže a ženy, tedy takové základy, získávají děti zkušeností a taky hrou. Jednou z nich bývá oblíbená „hra na doktora“, kdy si dvě děti opačného pohlaví prohlížejí své genitálie. Pokud je při něčem takovém přistihnete, nekárejte je. Nabídněte jim, že se společně podíváte v knížce na to, jak to všechno funguje – společně si prohlédněte obrázky. Snažte se být otevření a dejte dítěti najevo, že vám může důvěřovat a zeptat se na všechno, co ho zajímá.

Hra na doktora? Proč by rodiče neměli křičet, když děti přistihnou

Odpověď typu: „Na to máš ještě dost času“ nikdy nikomu nepomohla, právě naopak. Nezapomenu na jednu ze svých tet, která v dětství dostala menstruaci a naprosto nepoučená si v tu chvíli myslela, že umírá… Snažte se proto zachovat poker face a chladnou hlavu a odpovídat stejně „nezaujatě“, jako když dítku na poli vysvětlujete, jak funguje secí stroj. Upřímný rozhovor a otevřenost se vám zúročí později, kdy za vámi dítko přijde se vším, co ho bude zajímat. Pokud naopak dáte najevo, že jsou vám podobné dotazy nepříjemné, můžete jej od těch dalších jednoduše odradit. Obzvláště v pubertě se vám pak otevřený přístup vyplatí. 


 

Témata: Děti, Předškolák, Miminko, Výchova, Batole, Rodina a vztahy, Praktické rady, Sex, Rodiče, Početí, Bříško, Lenka, Jak, Lula, Pipi, Oblíbená hra, Dostal, Maminka, Kamila Horská, Počet, Otevřenost, Doktor, Knížek, Chvilka, Pór