Maminka.czDěti

Jak koupat děti? Základem je šetrná kosmetika

Reklama 25.  3.  2019
Pravidelná očista kůže je velmi důležitá, protože působením vnějších vlivů je kůže vystavena nečistotám okolního prostředí. Dále se na jejím povrchu udržuje pot a odumřelé buňky. A proto se koupele staly nepostradatelnou součástí našeho života. Mytí by mělo být šetrné, říká MUDr. et Bc. Lucie Růžičková Jarešová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Používáním hrubších mycích houbiček může docházet k narušení ochranných mechanismů kůže. Teplota vody by měla být 33°C, přičemž platí, že sprchování je pro kůži vhodnější než celková koupel.  K umytí dětí je vhodné používat přípravky k tomu určené, důležité je vybrat takové produkty, které kůži očistí, ale zároveň nevysuší. Problém ale je, že snášenlivost různých typů mýdel je individuální.

Kvalitu mýdel a krémů zlepšují mastné kyseliny, lipidy nebo vodu vázající látky např. přísady rostlinného nebo živočišného původu (pšenice, mandle, bílý čaj, aloe vera, bambucké máslo), glycerol. Hydratační, zvláčňující, změkčující efekt mají lipidy a glycerol, který také podporuje hojení.

Vitamíny hydratují a usnadňují hojení

Z vitamínů mají na kůži blahodárný vliv především vitamín E nebo B5 – snižují svědivost kůže a urychlují hojení ran. Účinky vitamínu E navíc mohou být zesíleny kombinací s vitamínem C. Mezi další látky, které mohou být obsaženy v čisticích přípravcích, mýdlech a mycích gelech, jsou fytosloučeniny, látky přírodní povahy. Podporují imunitu, zlepšují hydrataci kůže a usnadňují hojení.

Velké množství pozitivně působících látek včetně antioxidantů, vitamínů a nenasycených mastných kyselin obsahují plody acai nebo aloe vera s více než 160 účinnými látkami, nejvýznamnější úlohu mají vitamíny, minerály a aminokyseliny, které působí protizánětlivě a dodávají vlhkost kůži.

15 minut postačí

Bambucké máslo má účinky hydratační, vyživovací a zjemňující pokožku. Pokud má dítě atopický ekzém, doporučují se koupele s odvarem z dubové kúry, ovesných vloček nebo mořské soli, které by měly trvat asi 10 –15 minut. Pokud byla do produktu přidána mořská sůl, je důležité kůži po koupeli osprchovat a hydratovat vhodným krémem. Stále se řeší, zda je vhodné mýt dítě každý den, ale i dospělý člověk se rád po celém dnu osprchuje nebo vykoupe, nechce být opocený ani špinavý.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

TIP: Pokud hledáte vhodný produkt pro koupel svých dětí, sáhněte po pěnivém oleji do sprchy Mixa Baby  se speciálním složením, obsahujícím micely, které důsledně odstraňují  nečistoty bez potřeby použití tlaku. Dětská pokožka zůstane po umytí vláčná, hebká a nevysušená.

V případě, že vaše dítě trpí citlivostí pokožky, můžete použít zklidňující čisticí olej na vlasy a pokožku Mixa Baby , který je určen dokonce pro pokožku se sklonem k atopii. Jemně ji umývá a zanechává ji zklidněnou a vyživenou.

Témata: Děti