Maminka.czZdraví

Jak lze zvýšit šanci na otěhotnění při IVF

Reklama 4.  5.  2021
Neplodnost je komplikace, která v současné době kříží cestu k miminku každému pátému páru. Dobrou zprávou je, že IVF tyto překážky úspěšně překonává.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Úspěšnost léčby však především s vyšším věkem ženy klesá. Podívejme se, jak úspěšnost umělého oplodnění zvýšit  a zařadit se k těm, kterým IVF pomohlo splnit sen.

Některé faktory můžeme mít pod kontrolou

Úspěch IVF závisí na řadě faktorů, z nichž některé máte pod kontrolou málo, jiné lze naopak zlepšit změnami životního stylu. Jedním z faktorů, které hrají podstatnou roli a mají dopad na každou buňku v našem těle, je samozřejmě zdravý životní styl a výživa, neméně podstatnými jsou pak také pohyb a péče o duševní hygienu, především minimum stresu a dostatek kvalitního spánku.

Na některé vlivy jsme krátcí a vyplatí se pomoc odborníků

Zvýšit pravděpodobnost úspěchu lze také díky velkým pokrokům reprodukční medicíny, která dnes nabízí řadu laboratorních metod - jednou z nich je velmi doporučovaná metoda ICSI neboli intracytoplazmatická injekce spermií, při níž se injekčně zavádí spermie přímo do vajíčka a výrazně se tak snižuje šance na oplodnění. ICSI je základní metodou IVF a embryologové ji doporučují všem párům podstupujícím umělé oplodnění.

Minimum manipulace s embryi je základ úspěchu

Další laboratorní metodou, která může zvýšit úspěšnost umělého oplodnění, je EmbryoScope, což je kontinuální monitoring embryí, pomáhající embryologům při výběru nejvhodnějšího vajíčka pro transfer. Oproti běžnému monitoringu, kdy v určitých intervalech lékař embrya vytáhne a poté zase navrátí, umožňuje EmbroyScope nepřetržité sledování za pomocí kamery automaticky snímající jednotlivá embrya, a to bez nutnosti jakékoliv manipulace během kultivace až do embryotransferu.

Hyaluronan, látka, kterou je potřeba při IVF tělu dodat

Během přirozeného těhotenství se v děloze zvyšuje koncentrace hyaluronanu - látky, která minimalizuje nežádoucí pohyby embrya. Během asistované reprodukce je však nutné tuto látku dodat. Ověřený přípravek, který prokazatelně zvyšuje počet těhotenství a počet narozených dětí, je EmbryoGlue. Ten se ukázal jako velmi vhodný pro implantaci oplodněných vajíček a lepšímu přilnutí embrya k děloze, a jak naznačují některé výzkumy, má pozitivní vliv na uhnízdění embrya v děloze žen, které za sebou mají opakované neúspěšné IVF cykly.

Asistovaný hatching, metoda, která sklízí úspěchy

Nejen u starších žen, v případě neúspěchů či u rozmrazených embryí, se pro zvýšení úspěšnosti osvědčuje metoda asistovaného hatchingu, při němž se mikroskoskopicky jehlou či laserem nařízne obal embrya těsně před transferem do dělohy a zajistí se tak jeho lepší zahnízdění a vývoj. Tuto metodu používají i vybrané IVF kliniky v Česku, a určitě platí, že nezbytnou podmínkou pro léčbu neplodnosti je nejen důkladný výběr týmu odborníků, se kterými se budete cítit jako doma, ale také to, aby klinika byla vybavena špičkovými technologiemi.

Proč je nutné věnovat dostatek času výběru vhodné kliniky

V neposlední řadě lze navýšit úspěchu otěhotnění za pomocí darování vajíček od mladých, zdravých dárkyň. IVF klinika, pro kterou se rozhodnete, by měla proto věnovat výběru dárkyň velkou pozornost a pokud patříte mezi ženy, které nemohou otěhotnět s vlastními vajíčky, pak jistě volte takové centrum reprodukční medicíny, které má prověřené a špičkové dárcovské programy. Je to jedna ze zásadních voleb, která vás přenese zase o něco blíž k vašemu splněnému snu o rodičovství.

Témata: Zdraví, Reklama, Prezentace klienta, Zdraví na Heureka.cz