Maminka.czZdraví

Jak mít krásné zuby i v těhotenství?

Tereza Marková 9.  3.  2015
Máte strach, že se vám v těhotenství zkazí zuby a v tom lepším případě vám vypadají až po porodu? Zjistěte, zda je na tom něco pravdy a na co si vlastně dát největší pozor.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plod v matčině těle dokáže spoustu věcí. Zvládne odebírat vápník, fosfor, tuky i cukry. Ale to, že by dokázal odebírat vápník ze zubních tkání, se nikdy neprokázalo. Proto to na miminko tentokrát raději nesvádějte a zaměřte se na intenzivnější péči a pestřejší stravu. Zubní kaz je totiž nemoc, nemoc infekční, a pokud zvýšenou kazivostí zubů trpí maminka, je pravděpodobné, že nemoc přenese i na dítě. 

Proč v těhotenství hrozí více zubních kazů? 

Odpověď je jednoduchá. V těhotenství si zkrátka nemůžeme pomoct a konzumujeme větší množství cukrů a kyselých potravin než obvykle. Když se ještě přidá těhotenská nevolnost, kyselé prostředí v ústech je ideálním místem k množení zákeřných bakterií. Naučíme vás ale, jak s tím bojovat… 

Zbavte se krvácejících dásní 

Nebude to úplně snadné, ale dá se to zvládnout. V těhotenství je vlivem hormonálních změn velmi ovlivněna i dáseň. Ruku na srdce, v tomto období jsme unavenější a může se stát, že zanedbáme hygienu. A když se navíc přidá změna stravovacích návyků, vede to k vyššímu výskytu mikroorganismů nutných pro zkvašování cukrů, vzniku zubního kazu a zhoršení stavu dásní.

Gingivitida neboli zánět dásně je jedním z nejčastějších zánětů v lidském těle. Zánětem dásní trpí 30–100 % gravidních žen. Projevuje se krvácením dásní při čištění chrupu, někdy i při jídle. Jak gingivitidu poznáme? Zanícená dáseň je zarudlá, mírně zduřelá a místy bolestivá. Vzniká hlavně u žen, které už měly zánětlivé změny na dásni před otěhotněním. Pokud se nebezpečné látky dostanou do krevního oběhu ženy, zvyšuje se dokonce riziko předčasného porodu. 

Jak o zuby nejlépe pečovat? 

Zuby čistěte ráno po snídani a večer před spaním a používejte k tomu antibakteriální zubní pastu (třeba s obsahem tea tree), která eliminuje zápach z úst. Jestli vám běžná pasta vadí, vyzkoušejte pastu pro těhotné a kojící ženy (např. značky BioXtra® nebo Biorepair), která byla speciálně vyvinuta tak, aby doplnila funkci slin v období těhotenství a po něm a eliminovala krvácení dásní.

Nezapomínejte ani na pravidelné čištění mezizubních prostor, ať už mezizubním kartáčkem nebo zubní nití. Používejte je jednou denně, nejlépe večer před spaním na závěr čištění zubním kartáčkem. Jestli ani to nepomůže, čistěte si i jazyk. Hromadí se na něm bakterie a nečistoty, které způsobují nepříjemný zápach z úst. Pomoct by vám měla speciální škrabka na jazyk, kterou seškrábete usazené nečistoty z povrchu jazyka. Škrábat začínejte u kořene jazyka a pokračujte k jeho špičce. Tento proces několikrát opakujte. Provádějte jednou denně, vždy po čištění zubů. 

Jestli netušíte, jak dlouho si máte čistit zuby, odpovědí pro vás bude – až budou čisté. Ne, neděláme si legraci! Nádobí také nemyjete jen tři minuty. A jak tedy potom poznáte, kdy můžete s čištěním přestat? Snadno, když si zuby přejedete jazykem a nebudete mít pocit, že lížete samet (ten s jemnými chloupky), až budou zuby hladké jako porcelán, poté můžete čištění s klidným svědomím ukončit. 

Jaké pomůcky je vhodné používat v těhotenství? 

V první řadě měkký kartáček s malou hlavičkou, který se v ústech dostane do všech prostor a nebude vyvolávat dávivý refl ex. Konce vláken by měly být zaoblené, aby nenarušovaly křehký povrch zubu. Zubní pasta by měla obsahovat protizánětlivé složky, fluoridy a dostatek minerálů pro snížení výskytu zánětů, kazivosti a pro udržení kompaktní a zdravé skloviny.

Doporučujeme také aspoň dvakrát v těhotenství navštívit zubní hygieničku, která se dostane i do prostor, kam vy ne. Dokonale pročistí mezizubní prostory a kazy tak nebudou mít šanci. Neděste se, když vám poteče více krve než obvykle. „Těhotenské“ dásně jsou totiž náchylnější k podráždění, ve výsledku jim ale velmi pomůžete. Jedna návštěva stojí průměrně 700 Kč, ale vyplatí se.

Při výskytu zánětů a krvácivosti můžete preventivně používat antibakteriální prostředky s obsahem chlorhexidinu. Pro zachování vyvážené a především zdravé ústní mikroflóry doporučujeme užívání speciálních probiotik, případně xylitolových pastilek. 

I když mám zuby čisté, ústa mi nevoní 

Halitóza je vznešený název pro méně vznešený jev, kterým trpí skoro polovina populace, a to nejčastěji po probuzení, šálku kávy nebo cigaretě. Jde o nepříjemný zápach z úst, který nevyřeší pouze mentolové pastilky, jež nosíte v kabelce. Na okamžik vás sice zachrání, ovšem jestli chcete, aby se vedle vás váš vyvolený i šťastně probouzel, věnujte svým ústům neméně času jako pleti či vlasům.

Pokud si zuby čistíte správně a pravidelně, ale pořád se vám zdá, že to s dechem není ono, najezte se. Další příčinou nepříjemného zápachu v ústech je totiž také hlad. S plným žaludkem budou vaše polibky hned chutnat lépe. Ale pozor! Vyvarujte se aromatických jídel, jež obsahují česnek a cibuli. Jezte naopak hodně vláknité zeleniny, například mrkev.

Mezi další příčiny nepříjemného dechu patří rovněž sucho v ústech, proto doplňujte tekutiny doslova po litrech. Dejte si ale pozor na kávu, která problém s dechem jen zhoršuje. Pokud zrovna nemáte po ruce vodu, žvýkejte žvýkačku bez cukru, která podporuje produkci slin a zároveň účinně bojuje proti zubnímu kazu. 

Čeká mě schůzka, ale nemám kartáček na zuby...

V tomto případě je nejlepším pomocníkem antibakteriální ústní voda (například Listerin), která snižuje výskyt bakterií, jež mají nepříjemný zápach z úst na svědomí. Odměřte si 20 ml přípravku, nalijte do úst a intenzivně proplachujte prostor mezi tváří a zuby po dobu přibližně 30 vteřin (déle to stejně kvůli pálení nevydržíte), poté vyplivněte. Rázem budete mít svěží dech, jako byste snědla kamion hašlerek. Skvěle funguje také čistá termominerální voda ve spreji, která neutralizuje pH v ústech. 

Jak na zuby během gravidity? 

Navštivte minimálně 2x svého zubaře, který vám ošetří případné kazy, odstraní zubní kámen a provede profesionální čištění zubů. V případě zvracení nejprve ústa vypláchněte vodou, zuby si vyčistěte nejdříve za 10–15 minut. Pro zachování vyvážené a zdravé ústní mikroflóry doporučujeme užívání speciálních probiotik, případně xylitolových pastilek. 

Bassova technika čištění zubů 

Kartáček přiložte k okraji dásně v úhlu 45 stupňů, aby štětiny dosáhly i do žlábku mezi zubem a dásní. Vždy čistěte maximálně 2–3 zuby najednou. Začněte u vnějších stran, pokračujte k vnitřním plochám a nakonec čistěte plochy žvýkací. Při čištění vnitřních ploch předních zubů pohybujte kartáčkem ve směru od dásní k zubům. Namáhané kousací plochy stoliček čistěte optimálně pohybem vpřed a vzad. 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Zuby, Dáseň, Reflex, Mezizubní prostor, Zanícená dáseň, Přední zub, Zánět dásní, Pravidelné čištění, Nejlepší pomocník, Jak, Zubní nit, Zub, Ústní voda, Kyselé prostředí, Těhotenská nevolnost, Zdraví na Heureka.cz