Jak může strava ovlivnit váš zrak

Reklama 8.  2.  2016
Trávíme-li dlouhé hodiny u počítače, přetěžujeme svůj zrak. Zdraví našich očí je proto nutné podporovat, například pravidelnou konzumací omega-3 mastných kyselin. Jejich přísun si můžeme zajistit třeba konzumací tučných ryb.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Počítač se stal nejen nutnou součástí mnoha pracovišť, ale také školních učeben a domovů. Zatímco před deseti lety vlastnilo v Česku počítač asi jen 30 % všech domácností, v současné době je jich téměř dvakrát více.[1] Každodenní několikahodinové sezení před monitorem může mít negativní důsledky na správnou funkci zraku, jež se projevují únavou, cukáním víček, slzením, syndromem suchých očí a v dlouhodobém horizontu i zhoršováním ostrosti zraku. Následně nás také bolí hlava, cítíme se unavenější a naše výkonnost se snižuje.

Klepněte pro větší obrázek

Zdraví svého zraku bychom měli chránit a své oči nepřetěžovat. Je potřeba nastavit si vhodný stupeň jasu monitoru a osvětlení v místnosti. Doporučuje se také dopřát očím pravidelný, třeba jen krátký odpočinek. Správnou funkci zraku můžeme ovlivnit také konzumací kvalitní a pestré stravy s dostatkem antioxidantů. Nutriční terapeutka Margareta Iliopulosová uvádí:

„Prokazatelný vliv na kvalitu zraku mají vitaminy A, C a E, vyskytující se v ovoci a zelenině, například mrkvi, borůvkách, kapustě, česneku nebo špenátu. Riziko očních nemocí pomáhají snižovat také látky obsažené ve vaječném žloutku. Velmi důležité pro zdravé oči jsou rovněž omega-3 mastné kyseliny, které ve vysoké koncentraci obsahuje oční sítnice. Jejich významným zdrojem je například losos nebo i jiné tučné ryby, jako jsou makrela nebo tuňák.“ 

Klepněte pro větší obrázek

Význam omega-3 mastných kyselin pro správnou funkci zraku potvrzuje řada studií. Jedna z nich[2] prokázala, že pravidelný přísun omega-3 pomáhá redukovat potíže se suchýma očima. Studie porovnávala dvě kontrolní skupiny uživatelů počítače, kteří měli syndrom suchých očí. První skupina každý den konzumovala omega-3 mastné kyseliny v podobě kapslí. Druhá skupina nikoliv. Po třech měsících se ukázalo, že jedinci první skupiny, kteří měli pravidelný přísun omega-3, se potýkali s problémem suchých očí v menší míře než jedinci druhé kontrolní skupiny.

„Pro dostatečný přísun omega-3 bychom měli jíst nejlépe třikrát týdně tučné mořské ryby,“ uvádí Iliopulosová. Pokud však ryby nemáte rádi, obsahují potřebnou denní dávku omega-3 mastných kyselin dvě kapsle OmegaMarine Forte+, vyrobené z tuku norského lososa. Pro více informací navštivte www.naturamed.cz nebo volejte 800 10 40 40.

Klepněte pro větší obrázek
OmegaMarine Forte+

[1] https://www.czso.cz

[2] http://www.sciencedirect.com