Maminka.czZdraví

Jak naučit děti smrkat? Nejprve je naučte sfouknout svíčku

Simona Procházková 24.  5.  2017
Na dotaz odpovídá praktická lékařka pro děti a dorost MUDr. Jarmila Seifertová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Michaela P.: Mám problém naučit své téměř dvouleté dítě správně smrkat a používat kapesník. Máte nějaký tip, jak mu mohu pomoci?

MUDr. Jarmila Seifertová: S „výukou“ smrkání je ideální začít v momentě, kdy je dítě zdravé a v dobré náladě. Nejdříve ho naučte foukat ústy, například do píšťalky či sfoukáváním svíčky. Pokud to vaše dítě hravě zvládá, řekněte mu, aby to zkusilo nosem. Poté ho naučte foukat pouze jednou nosní dírkou, díky které se zaručí dostatečný tlak.

A na závěr nezapomeňte na malou odměnu. Pozorně ale kontrolujte, zda opravdu smrká a pouze nefouká do kapesníku, aby vás potěšilo. Pokud trápí rýma a obecně problémy s dýchacími cestami vaše dítě často, můžete ho navíc naučit inhalovat.

Inhalování hravě zvládnete díky inhalátoru a odsávačce dva v jednom – Omron DuoBaby, inhalátor a odsávačka v jednom, do kterého můžete navíc aplikovat léky, pomocí kterých rýmu svého dítěte běžně léčíte, a jejich účinek tak zaměříte pouze tam, kde ho nejvíce potřebuje.

Video: Neslyšící babička učí hluchou vnučku znakovou řeč

Jak rozeznat zánět nosohltanu od rýmy? U obou je důležité správné smrkání
Jak zastavit krvácení z nosu u dětí a kdy už raději volat lékaře?
První rýma u kojenců. Víte, co máte dělat?
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Batole, Pediatrie (poradna), Omron DuoBaby, NEJ, Smrk, Zánět nosohltanu, Michaela P, Jarmila Seifertová, Neslyšící, Jak, Dostatečný tlak, DuoBaby, Omron, Kapesník, Odsávačka, Nosohltan, Správné smrkání, První rýma, Dýchací cesta, Zdraví na Heureka.cz