Maminka.czNovorozenec

Jak naučit dítě spát celou noc

Tereza Víchová 30.  9.  2014
Spánek – nejskloňovanější slovo čerstvých maminek. Ať už náš nebo dětský, obvykle je ho málo. Co pomůže ke správným nočním návykům dětí a zatím na hony vzdálenému odpočinku maminek?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tak co, už spí celou noc?“ ptají se známí při pohledu do kočárku. Prospaná noc bez jediného probuzení je pro mnohé pomyslným hodnoticím kritériem „hodného miminka“. Nepočítejte ale s tím, že po šestinedělí dítě uložíte, pohladíte a prvně zavrní až v osm ráno. Chtěla byste po něm něco, čeho není a ještě delší dobu nebude schopné.

„Z hlediska fyziologie je totiž pro kojence nesmyslné, aby spal celou noc v kuse,“ uvádí Julia Dibbernová ve své knize Miminka v bezpečí. Aby se totiž novorozenci a kojenci mohli optimálně vyvíjet a růst, potřebují i v noci mateřské mléko. 
To je odrazový můstek pro jakékoli učení delšímu spánku, takže s tím počítejte.

Přehledně: Kolik hodin spánku potřebuje dítě pro zdravý vývoj
 

Instinkty pod zemí 

„V postýlce mi malý Honzík prostě neusnul, i když jsem zkoušela různé metody,“ vypravuje maminka Jana. „Nejdřív jsme ho nosili, pak ho zkoušeli nechat vyplakat. Vydržel brečet klidně tři hodiny, což si dodnes vyčítám. Pak jsme ho vždycky museli uklidňovat z úplného amoku. Postupně jsme dospěli k tomu, že bez kontaktu s rodiči prostě neusne, takže ho držím za ručičku a zpívám mu. Předtím jsme se mohli stavět na hlavu a bez úspěchu.“

Zavalené knihami, metodami a přesnými postupy maminky často zapomínají na to, co a jak cítí. Stále více odborníků se ale přiklání k tomu, že instinkt hraje ve vztahu matka–dítě klíčovou roli. „V dnešní době jsme instinkty pohřbili někam hluboko pod zem a vyplývá to i z kulturního a sociálního pozadí naší společnosti,“ vysvětluje speciální pedagožka raného věku a lektorka kurzů pro rodiny s dětmi Eva Šupčíková. „Kolektivní výchova oddělování matek od dětí je v nás stále zakořeněná z dob minulých, kdy se děti nekojily a odkládaly v roce do jeslí. Ale prvotní instinkt přece velí kojit a mít dítě u sebe. Jsme jediný živočišný druh, který odděluje na noc děti od matek.“

Ideální stav by tak asi nastal v případě, že bychom my matky neměly jiné povinnosti než své miminko. Najít rovnováhu mezi péčí o nového človíčka, další sourozence, domácností a pro mnohé i zaměstnáním, je velmi často nadlidsky obtížné. Instinkty ale určitě nechte promluvit – pokuste se vytvořit si už od počátku s dítětem režim a správné načasování všeho, tedy i spánku. 

Nastavujte hned, ale citlivě 

V děloze žádný režim dodržován nebyl, vyhradit si čas na krmení nebylo nutné. 
Děťátko se tedy v novém světě učí trávit, celý trávicí systém si zvyká na zpracovávání mléka, žaludek se postupně roztahuje. Pro novorozené dítě je typické velmi časté kojení po malých dávkách. Takto malé dítě nemá žádný režim, nezná rozdíl mezi dnem a nocí a právě šestinedělí až první tři měsíce jsou tím časem, kdy se dítě seznamuje se světem a kdy mu máma pomůže najít určitý životní rytmus. A nejen jemu.

Často se naše představy o porodu a následných týdnech s realitou velmi rozcházejí. Pamatujte od počátku na jeden důležitý fakt – jak zasejete, tak sklidíte. Argument „ono tomu to dítě ještě nemůže rozumět“ platí jen do určité míry. Nastavovat pravidla začněte co nejdříve. 

S námi nebo samo 

Největší dilema ohledně spánku bylo už mnohokrát diskutováno a knižně zpracováno. Bude mít dítě svou vlastní postýlku, nebo bude spát s rodiči? Názory i argumenty se liší, a tak dbejte na dvě věci – na svůj již zmiňovaný instinkt a také na vaše dítě. Obojí je totiž naprosto individuální. Faktem zůstává, že osm hodin nerušeného spánku vás nějakou dobu ještě nečeká a z tohoto hlediska je vstávání k jiné postýlce poněkud nepraktické. 


Řešením, pohodlným pro všechny, může být postýlka s odnímatelným bokem, která bude stát u vaší postele. Zastánci společného spaní dětí s rodiči v tom spatřují soulad s přírodou. Kniha Miminka v bezpečí uvádí i zajímavé výzkumy ze spánkových laboratoří. Děti jsou podle nich prokazatelně stvořeny k tomu, aby reagovaly na přítomnost druhého. A nikdy nic také neukazovalo na to, že by si matky nebyly vědomy blízkosti svého potomka.

Jak uspat malého křiklouna? Estvillova metoda funguje na 96 %

Výzkumy sledovaly dvojice matek a dětí, které spaly kvůli pohodlnému kojení spolu v bezpečném prostředí. Studie dokázaly, že stejně jako kojící matky, tak i jejich 2–4 měsíce staré děti během spánku velice citlivě vnímaly pohyby a tělesný stav druhého. Že své dítě zalehnete, což patří k běžným obavám, je tak podle studií téměř vyloučeno. Výhody společného spaní jsou jasné – když se děti v noci probudí, zjistí, že jsou v bezpečí u rodičů a vlastně nemusejí vůbec úplně procitnout, plakat a volat někoho, kdo se nachází na druhém konci bytu.

Pokud jste si ale jistá, že má být vaše dítě ve své postýlce a vy mu budete nablízku, kdykoli bude potřebovat, pořiďte mu ji hned od počátku. Víte-li, že byste se bála pořádně usnout, když bude váš drobeček těsně vedle vás, je určitě lepší variantou dětská postýlka těsně vedle té vaší, než ještě hlubší kruhy pod očima a nervozita z absolutního nevyspání.

„Jestliže maminka chce nechat dítě v jeho postýlce a vstane pokaždé, když ji zavolá, je to její volba. Ale když dítě pláče a chce matku, nejedná se o jeho rozmar. Jeho sací refl ex je silný, stejně tak potřeba mléka, a děti tyto potřeby musejí uspokojit,“ upozorňuje Eva Šupčíková. „Když nechceme dát prs, můžeme použít dudlík. Je to o našem vnitřním rozhodnutí, o povaze a nastavení maminky i jejího partnera.“ 

Rituální jistota 

„Rituály jsou základem úspěchu pro správný spánkový režim,“ doplňuje odbornice. „Doporučuji je nastavovat hned po příchodu z porodnice, jakmile se maminka v domácím prostředí zorientuje. Jasně dané činnosti totiž pomohou miminku vyznat se v denní době a dítě díky tomu ví, co kdy následuje.“ To mu dodá potřebnou jistotu v neznámém světě a vám pomůže zvládnout i ostatní nutné činnosti nebo povinnosti. 

„Ráno je nejlepší začít hygienou, po které následuje třeba kojení nebo přebalování a pak hraní nebo jiná řízená činnost,“ doporučuje Šupčíková. „Stejně důležitý je večer. Před takzvaným hlavním spaním se děti obvykle koupou nebo masírují. Maminka by měla hlídat přibližně stejný čas pro všechny tyto činnosti. Miminko už potom ví, co bude následovat, a oběma to pomůže ve vytváření návyků.“

K oblíbeným činnostem patří také zpívání nebo povídání, tady ale dejte pozor, abyste dítě nezahlcovala a jeho mozek nemusel zpracovávat stále nové podněty, což klidnému usínání naopak brání. „Zpívat je lepší třeba tři stejné písničky. Novou pohádku či příběh nezařazujte před ukládáním do postýlky,“ dodává odbornice. 

Aromaterapie

Problémy s usínáním a spánkem dítěte lze řešit také pomocí aromaterapie. 
S touto metodou ale neexperimentujte sama, raději si nechte poradit od odborníka. Bylinky totiž mohou mít překvapivou sílu. Použít se dá aromalampa nebo vlhká plenka a olej z levandule nebo meduňky. Preventivně se mohou olejíčky využívat i při masážích miminek nebo koupelích.

Dejte ale pozor na výběr olejů, ne všechny jsou čistě přírodní. „Když děti v noci málo spí, jsou to opravdu náročná období,“ shrnuje Šupčíková. „Po probdělé noci ale bezpečně zafunguje jedno jediné – ranní úsměv vašeho miminka. V tu chvíli na vše zapomenete.“ 

Rady pro dobré spaní 

  • Místnost pro spaní by neměla být přetopená, ideální teplota je 18–20 °C. Při vyšší se dítě potí a je neklidné. 
  • Před spaním místnost vždy vyvětrejte. Čerstvý vzduch dělá mrzutým miminkům dobře. 
  • Miminko příliš neoblékejte – stačí košilka a dupačky. Vybírejte pohodlné přírodní materiály. 
  • Postýlka by měla mít kvalitní matraci, rošt navíc podložte, aby hlavička byla trochu výš než nohy. 
  • Do pokoje pořiďte tlumené světlo – přináší bezpečí a vám pomůže s orientací ve tmě. 
  • Při nočním vstávání na miminko nemluvte a přebalujte, jen když je to nutné. 
  • Před spaním si vytvořte společné rituály – masírujte, čtěte mu, zpívejte ukolébavku... 
  • Dejte mu kus svého oděvu, vůně vás bude připomínat.

Pomocníci pro klidnou noc 

Koupele pro dobré spaní – uklidní a připraví děťátko na spánek. 
„Chrápající“ plyšáček – hračka, která vydává jemný zvuk a pohybuje bříškem jako při nádechu a výdechu. 
Bílý šum – pouštění fénu, zvlhčovače nebo podobné zvuky připomínající prostředí dělohy. 
„Muchláček usínáček“ – použijte pro miminko plenku nebo malou fleecovou dečku. 
Houpací síť – nebo lehátko s vibracemi – pro miminka je houpání a kolébání spolehlivým uspávadlem. 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Šestinedělí, Ideální stav, Noc, Pod zemí, Křikloun, Správné načasování, Tlumené světlo, Košilka, Časté kojení, Noční vstávání, Přesný postup, Houpací síť, Čelo, Klidné usínání, Přírodní materiály, Společné spaní, Největší díl, Novorozené dítě, Reflex, Dětská postýlka, Odrazový můstek, Estvillova metoda