Maminka.czDěti a mateřství

Jak nebýt matka hypochondr, ale zároveň něco závažného nepodcenit

Michaela Karavarakis 18.  12.  2013
Je obecně známo, že s prvním dítětem člověk lítá k doktorovi mnohem častěji, než s tím druhým. Jako prvorodič řešíte každý pupínek, každou zvýšenou teplotu, každé zakašlání či nudli u nosu. U druhého dítěte jste už přece jen o něco zkušenější a dovolíte si důvěřovat také vlastnímu úsudku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zdravým selským rozumem bráno

Víte, že pupínky zase většinou zmizí, s teplotou byste měli být hlavně v klidu a s kašlem či rýmou doktor stejně nic moc nenadělá. Už máte zkušenost, že všechny popsané příznaky znamenají počátek nějaké infekce, častěji virové, a ta se musí (v rámci možností) vyležet nebo aspoň včas podchytit naordinováním domácího klidu. Tahat dítě k doktorovi s týden starou rýmou nebo zvýšenou teplotou je jedině kontraproduktivní a odrazují od toho i samotní pediatři. Existují ale příznaky, které byste podceňovat neměli a v případě jejich vypozorování doktora okamžitě vyhledat. Víte, jaké to jsou?

Není horečka jako horečka

Pakliže se u vašeho dítěte projevují jiné známky infekce (je nachlazené, unavené, kašle) a večer mu najednou vylítne teplota nad 38, ještě není důvod k panice. Pokud po podání léků na horečku nebo po zábalech teplota zase klesne a dítě se jeví „lepší“ (usne, nepláče, vrátí se mu trochu energie), není nutné vláčet ho hned druhý den do ordinace plné nemocných dětí. Dejte mu tři dny. Doma, v klidu a v teple. Teprve kdyby ani pak horečky neodeznívaly, vypravte se k doktorovi, ať se na něj radši mrkne.

Něco jiného je ovšem horečka, která se nedaří srazit. Rychlý nástup vysokých teplot, které nereagují na antipyretika (střídání nurofenu a paracetamolu po čtyřech hodinách), je jasným signálem k okamžité návštěvě lékaře. S největší pravděpodobností se totiž jedná o bakteriální onemocnění, které vyžaduje léčbu antibiotiky. Může jít o anginu nebo třeba zánět močových cest, který se rozhodně nevyplatí podceňovat. Dalším neklamným příznakem je schvácenost dítěte a jeho celková apatie.

Pediatra byste měli vyhledat, i pokud horečky doprovází zvracení či průjem nebo pokud dítě najednou odmítá tekutiny – tady zase hrozí dehydratace organismu.
To samé – okamžitá návštěva lékaře - platí i pro případ, když je vaše horečnaté miminko mladší 3 měsíců.

A nakonec jen pro úplnost, pokud se s horečkou dostaví nějaký alarmující příznak (křeče, tvrdnutí šíje – dítě nemůže předklonit hlavičku, nafialovělá barva kůže), není přirozeně rovněž na co čekat.

Není kašel jako kašel

Záchvaty kašle speciálně ty noční dokážou pořádně pocuchat nervy. I tady je ale třeba rozlišovat. Na dráždivý kašel nebo na odkašlávání hlenu většinou stačí domácí klid, kapičky, homeopatika, bylinkové čaje nebo cibulový vývar s citronem a medem, pokud je ho vaše dítě schopno pozřít.

Pokud ale večer z pokojíčku slýcháváte nekonečné záchvaty štěkavého dávivého kašle a často tak silné, až vaše dítě lapá po dechu a nemůže se nadechnout, neměli byste to nechávat jen tak. Může jít o laryngitidu, při které otéká hrtan a zabraňuje průchodu vzduchu do plic. První pomocí v tomto případě je vystavit dítě proudění studeného vzduchu (otevřít na něj dokořán okno, postavit ho před otevřený mrazák) a pak okamžitě zavolat lékaře.

Není bolavé bříško jako bolavé bříško

Kdo neslyšel svoje dítě stěžovat si, že ho „bolí bříško“? Kdyby se všichni rodiče vypravili k pediatrům vždy, když jejich děti „bolí bříška“, čekaly by se před ordinacemi fronty. Jistě.

Ovšem v případě, že se dostaví i jiné příznaky – dítě je bez energie, skleslé, polehává, pláče, opakovaně si stěžuje na bolest, případně zvrací, může se jednat o zánět slepého střeva či o náhlou příhodu břišní a tady jde o minuty. Lepší vypravit se k doktorovi se zaraženými větry než se snažit doma rozchodit slepák.

Témata: Děti, Matka, Jak, Zář, Barva kůže, Dráždivý kašel, Nurofen, Hypo, Domácí klid, Bolavé bříško, Máť, Rychlý nástup