Maminka.czBatole

Jak odstavit batole

Jana Vašáková 4.  1.  2011
Jak odstavit batole
Přemýšlíte o tom, kdy je ten správný čas? Bojíte se, aby to na něm náhodou nezanechalo psychické následky? A co jeho zdraví? Budou na to vaše prsy připraveny, a když ne, co si s nimi máte počít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Existuje tolik otázek, na které dokonce i odborník bez individuální konzultace odpovídá jenom velmi těžce. Obecně však platí pravidlo: čiňte tak s láskou, pozvolna a s pevným přesvědčením, že ten správný čas už nastal.

Proč je kojení prospěšné? Jde bezpochyby o tu nejlepší stravu, kterou můžete svému miminku nabídnout. Je vždy k dispozici, má tu správnou a ideální teplotu, přizpůsobuje se jeho aktuálním potřebám a je zcela zdarma. Díky svému „bezchybnému“ složení posiluje imunitní systém vašeho potomka a chrání jej před vznikem potravinových alergií, vyšším výskytem respiračních a kožních alergií, snižuje pravděpodobnost vzniku diabetu a aterosklerózy a působí rovněž jako prevence proti anemii (nedostatku železa). U kojených dětí se navíc prokázal nižší výskyt syndromu náhlého úmrtí (SIDS). Sání z prsu navíc povzbuzuje správný vývoj zubů, ústní dutiny a řečových orgánů a kojení jako takové má pozitivní vliv i na psychiku vašeho zlatíčka, zlepšuje jeho psychomotorický vývoj a podle některých studií také zvyšuje intelekt.

Kdy skončit? Tento proces svým způsobem začíná již s prvním příkrmem, který postupně nahrazuje jednu dávku kojení. Se zařazením nemléčné stravy do jídelníčku kojence pozvolna klesá nutriční význam mateřského mléka. Je-li to jen trochu možné, miminko by mělo být kojeno minimálně prvních šest měsíců, ideálně jeden rok, a jako doplněk stravy může být takto krmeno do dvou až tří let. Jestliže vyloučíme zdravotní důvody, o tom, kdy je ten správný čas odstavit batole, nerozhoduje ani tak názor odborníka jako spíše připravenost maminky a dítěte.

Jak na věc? Zkuste poprosit tatínka, babičku, kamarádku a podobně, aby vám v odstavování pomohli a podpořili vás. Bude potřeba změnit zajeté denní návyky a rituály, které by mohly dítěti připomínat kojení. Nejdříve zrušte jedno týdně a zkuste je nahradit jídlem, které má vaše ratolest ráda. V ideálním případě by se mělo jednat o mléčný výrobek, jako je například jogurt, tvaroh, kefírové nebo acidofilní mléko.

Jak dlouho vám to bude trvat, záleží čistě na vás a vašem potomkovi, na jeho věku, dané situaci a také zdravotním stavu. Může se totiž lehce stát, že v období, když už máte vítězství téměř na dosah, děťátko onemocní a bude vyžadovat váš prs nejen jako potřebný zdroj potravy, ale také k utišení a vy budete zase na začátku.

Čtěte také: Hlídáte si pitný režim? Dohlédněte i na přísun tekutin dítěti!

Potřebuji rychle přestat... Pokud na to máte pět dnů a přitom stále ještě kojíte vícekrát denně, doporučuje se nahradit dvě krmení láhví. V případě dvou dnů vynechte první den každé druhé kojení a druhý den zbytek. V případě „mamánků“ je někdy lepší, když jim mléko z láhve podá jiná bližší osoba, než je jejich maminka.

Takové „brutální“ techniky jako pomazání prsní bradavky něčím, co vašemu dítěti nechutná nebo odjezd na několik dnů mimo domov rozhodně nedoporučuji.

Jak mu to mám vysvětlit? U dětí kolem jednoho roku vám spíše než vysvětlování pomůže, když je zabavíte a odvedete tím pozornost od kojení. Batole od dvou let je něco jako malý velký člověk. Ledasčemu rozumí a samo si o mateřské mléko řekne. Vymyslete si opravdu dobrý důvod, proč už ho nemůže dostat, a ten používejte, kdykoli se bude dožadovat prsu. Někdy stačí říct, že už jste o mlíčko přišla, jindy musíte být vynalézavější a vysvětlit mu, že už je velké a potřebuje se naučit pít z hrníčku jako ostatní děti.

Co s nočním kojením? V případě, že je vaše batole tzv. nespavec a při každém probuzení vyhledává vaši přítomnost a prs, neobejde se jeho odstavování bez slziček. Jestliže jí během dne úměrně svému věku, noční kojení z výživového hlediska není zapotřebí.
Jedná se spíš o zvyk a určitou potřebu kontaktu s maminkou. Tady máte dvě možnosti: zapojit tatínka, který k němu v noci bude alespoň prvních pár dnů vstávat, anebo zkusit dát dítěti napít mléka či v ideálním případě vody z lahvičky.

Jak se mám starat o své prsy? V případě, že je odstavování pozvolné, přirozenou cestou ustane i laktace. Aby tomu tak opravdu bylo, zkuste nejdříve vynechat to kojení, při kterém nejsou vaše prsy tolik nalité, a pak jedno denně každé dva až tři dny. Pocítíte-li tlak v prsech, vyzkoušejte masáž horkou sprchou nebo teplý obklad a přitom zlehka prsty odstříkejte mléko do tzv. úlevy. Při větší bolesti si můžete vzít Paralen 500 a přiložit na postižené místo naopak studený obklad, od zánětu si ulevíte i tvarohovým zábalem.

Nahradí umělá výživa mateřské mléko? Složení umělého kojeneckého mléka maximálně odpovídá potřebám dětí. Obsahuje všechny výživové látky a je dokonce obohaceno o oligosacharidy, mléčný tuk je nahrazen rostlinným a podobně. Nutriční hodnoty se liší podle věku a také potřeb dítěte. Existují mléka počáteční, batolecí a speciální. Do této skupiny patří hypoalergenní mléka s označením HA, antirefluxová nebo také bezlaktózová mléka.

Je kravské mléko pro děti do tří let vhodné? Má přibližně o 2 % více bílkovin a naopak o něco méně laktózy, mědi, vitaminu E, kyseliny listové a vitaminu C než mateřské mléko. Obsahuje však kasein, který může být pro děti do tří let těžce stravitelný.

Jestliže nebyla u vašeho batolete potvrzena intolerance laktózy nebo alergie na mléčnou bílkovinu, můžete kojení postupně nahradit polotučným čerstvým mlékem, a to v ideálním případě v biokvalitě.

Jak dodat dítěti vápník, když mléko odmítá? V případě, že opravdu nechce pít mléko, netrapte se s tím a nevnucujte mu ho za každou cenu třeba ve formě kakaa.

Počkejte pár dnů, klidně i týdnů a pak mu jej znovu zkuste podat znovu. Potřebnou dávku vápníku, tj. u kojenců 400 mg a u batolat 600 mg denně, získá vaše dítě tím, že mu do jídelníčku zařadíte dvě porce mléčných výrobků denně. Vápník se nachází rovněž v sardinkách, petrželové nati, fazolích nebo brokolici.

Čtěte také: Hlídáte si pitný režim? Dohlédněte i na přísun tekutin dítěti!

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Praktické rady, Potřeba dětí, Mléčný výrobek, Intolerance laktózy, Jak, Individuální konzultace, Umělá výživa, Řečový orgán, Zdravotní důvody, Nespavec