Maminka.czPředškolák

Jak osvětlit pokoj pro školáka? Zdravý zrak je na prvním místě

redakce 21.  9.  2016
Osvětlení dětského pokoje není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Ať už jde o domácí úkoly, hraní nebo koukání do monitoru počítače, vždy je třeba dětem na tyto činnosti dobře posvítit, aby si zbytečně neunavovaly oči.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pro výběr zdravého a spolehlivého osvětlení vám přinášíme několik tipů a doporučení očního lékaře MUDr. Pavla Stodůlky a odbornice na osvětlení Zuzany Zicháčkové.

Riziko krátkozrakosti

S podzimem se dny zkracují a tma nastává již v odpoledních hodinách. Školáci si tak musí v pokoji rozsvítit nejen kvůli domácím úkolům, ale i pro čtení nebo hraní. Možná si ale vaše děti svítí nevhodným svítidlem a ani o tom neví. Bohužel se jedná o velmi častý případ.

Krátkozrakost a císařský řez
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Krátkozrakost a císařský řez


Nejenomže si přitěžují při psaní domácího úkolu, když špatně vidí na text a vlastní písmo, ale také si zbytečně unavují oči. „Dlouhodobé namáhání očí při čtení za nedostatečného světla zvyšuje riziko krátkozrakosti. Způsobuje také rychlejší únavu, bolesti hlavy a horší výsledky ve škole,“ upozorňuje MUDr. Pavel Stodůlka, primář oční kliniky Gemini.

Osvětlení pracovního stolu

Nejobvyklejší svítidlo nejen v dětských pokojích je samozřejmě centrální stropní světlo. To by ale nikdy nemělo být používané samostatně jako svítidlo na specializovanou činnost.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

„Centrální stropní svítidlo v pokoji by mělo být doprovázené dalšími doplňkovými svítidly, která jsou určená pro jednotlivé činnosti. V případě školáků by to rozhodně měla být pracovní lampa na stůl, lampička na čtení v posteli a případně stojací nebo nástěnná lampa do hracího koutku,“ říká Zuzana Zicháčková z poradensko-prodejního portálu eSvětlo.cz.

Klasické závěsné centrální svítidlo s jedním zdrojem světla se dá nahradit ještě užitečnější variantou. Tou je stropní spotové svítidlo, které má několik bodovek umístěných na ramenech, nebo v kruhu.

Jednotlivé bodovky lze namířit různými směry, například na podlahu, když si tam dítě zrovna potřebuje rozložit spoustu studijních materiálů. Nebo na postel a stůl, zkrátka téměř kamkoli. Student si tak snadno přisvítí právě tam, kde to potřebuje.

A nezapomeňte! Děti sledují a napodobují – pokud tedy máte u vás v rodině ve zvyku číst si pouze pod centrálním světlem v místnosti, těžko můžete vyžadovat zdravé návyky od svých ratolestí.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Oči, Praktické rady, Váš domov, Zrak, Pracovní stůl, Oční sval, Velký rozhovor, Kvalitní spánek, Gemini, Oční lékař, Dlouhodobý pohled, Krátká procházka, Kontrast, Pavel Stodůlka, Tlumené světlo, Pokoj, Pravák, Odpolední hodina, Lampa, Zásadní vliv, Psací stůl, Zdraví na Heureka.cz

Video