Jak pečovat o citlivou a ekzematickou dětskou pokožku

Věděli jste, že každé šesté malé dítě, tedy zhruba 15 % českých kojenců, batolat či předškoláků, trpí atopickým ekzémem? Řada dalších dětí se pak potýká s vysušenou a podrážděnou kůží. Jak takové děti mýt? Používat mýdlo, nebo ne?
Jak pečovat o citlivou a ekzematickou dětskou pokožku

V souvislosti s péčí o citlivou dětskou pokožkou koluje řada mýtů a mylných názorů. Například nemálo maminek je přesvědčeno, že vůbec nejlepší je umývat dítě pouze čistou vodou. Anebo naopak, ve snaze mít své děťátko krásně navoněné, používají často různé pěny do koupele či parfémovaná mýdla. Jak se nejlépe postarat o zdravou či atopickou kůži vašeho dítěte, a to především během zimního období, nám prozradila odbornice na slovo vzatá, kožní lékařka z  Fakultní nemocnice Motol Štěpánka Čapková.

Projevy atopického ekzému

Kůže dětí a dospělých se do určité míry odlišuje. Kojenci, batolata a mladší děti ji mají tenčí, její vrstvy jsou méně soudržné a bez dostatečně vyvinutého kyselého ochranného tukového pláště na povrchu. Proto je jejich kůže méně odolná k zevním nepříznivým vlivům a snadno ztrácí vodu. Vzhledem k tomu, že kůže malých dětí obsahuje méně kolagenních a elastických vláken, je i méně pevná a pružná. Imunologická obranyschopnost kůže se u dětí teprve vyvíjí. Vůbec nejčastějším kožním onemocněním u dětí je atopický ekzém, který se projevuje nejčastěji ve druhém až čtvrtém měsíci po narození. Nejprve se obvykle objeví na tváři, na bradě a postupně se šíří na krk, celou hlavu, trup a končetiny. Kůže je zarudlá, suchá a zhrublá a děti většinou často svědí. Atopie je vrozená a zpravidla dědičná. Pokud se tedy jeden z rodičů potýká s ekzémem či jinou formou tohoto předstupně alergie, je zhruba 50% pravděpodobnost, že se to bude týkat i jeho potomka. Vyskytuje-li se u obou rodičů, šance je 80 %.

Prevence a olejové koupele

Podle kožní lékařky Štěpánky Čapkové je u atopiků či u dětí se suchou kůží klíčová prevence. Klepněte pro větší obrázekKromě souboru dietních a dalších opatření dle individuálních potřeb potomků je to především vhodná péče o kůži, která zabrání nadměrnému vysušování. Za základní krok přitom považujeme právem péči o její čistotu. Právě časté koupání nebo neuvážlivé používání mýdel způsobuje největší vysušení pokožky. „Nejpříjemnějším a nejúčinnějším způsobem péče o suchou kůži jsou olejové koupele. Olejová koupel očistí pokožku mnohem šetrněji než běžná mýdla nebo mycí emulze," konstatuje Čapková a dále vysvětluje: „Olejová koupel dobře rozpouští a odstraňuje z kožního povrchu pot, kožní maz i opotřebované zrohovatělé buňky a zároveň kůži zvláčňuje a ošetřuje tak, že již většinou není nutné další promašťování kosmetickými krémy po očistné koupeli." Mezi vhodné olejové koupele například patří přípravek od renomované značky léčebné kosmetiky Linola. „Často svým pacientům předepisujeme olejovou lázeň Linola Fett Ölbad. Obsahuje tekutý parafín a nenasycené mastné kyseliny s velmi jemným rozptýlením a neobsahuje žádné konzervační přísady," konstatuje lékařka. „Léčebné olejové koupele představují pro všechny pacienty se suchou kůží, a především pro ty s ekzémy, výrazné rozšíření léčebných možností. Jejich pravidelné používání umožní značně snížit užívání hormonálních mastí a krémů."

Pozor na vodu a pěny 

V podstatě obrácený efekt než olejové koupele má omývání v samotné vodě. „Voda do třiceti vteřin hydratuje, pak naopak vysušuje. Navíc není efektivním čisticím prostředkem, neodstraní látky rozpustné v tucích, jako například zbytky stolice či ochranného krému. Zvyšuje také pH pokožky, což má za následek aktivaci procesů, které urychlují rozrušování ochranného kožního filmu," vysvětluje Štěpánka Čapková. Ještě nevhodnější, zvlášť jde-li o dítě se suchou a citlivou kůží a především atopika, je užívání parfémovaných pěn do koupele. Ty totiž nejenže kůži vysuší, ale také ji zbytečně dráždí. Podobný neblahý efekt má i užívání agresivních pracích prostředků. U mytí je rovněž důležité hlídat teplotu vody, která by neměla přesáhnout 37 ºC. Doba koupele u dětí by měla trvat nejdéle 10 minut.

Mazat, mazat, mazat

Klepněte pro větší obrázekKromě omývání je pro děti s atopickým ekzémem či suchou kůží zásadní také časté promazávání kůže. Což platí dvojnásob, je-li venku mrazivé počasí. Zvláštní péči je pak nutné věnovat kůži na obličeji a rukou. Týká se to samozřejmě i dospělých, ale především to platí u dětí. Dětská kůže totiž reaguje již na teplotu 10 stupňů nad nulou! Řada dětí má také tendenci olizovat si rty a okolní kůži, což v kombinaci s působením mrazu vede často k nepříjemným vyrážkám. Na promazávání obličeje je vhodné použít krémy s vysokým obsahem lipidů, zejména kyseliny linolové, která regeneruje ochrannou bariéru kůže, a chrání ji tak před vysušením a podrážděním. Značka Linola nabízí novinku – krém na obličej Linola Gesicht. Pro péči o extrémně suchou a popraskanou kůži na rukou a případné záděry okolo nehtů je vhodný mj. krém Linola Fett.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články