Maminka.czpokožka

Jak pečovat o citlivou kůži miminka? Poradíme vám

Aneta Mrazilová 14.  3.  2023
Najít ten správný způsob, jak se starat o dětskou pokožku, bývá často oříšek. Miminka totiž mají během svého prvního roku pokožku nesmírně citlivou a náchylnou k podráždění a je snadné péči o ni přehnat, nebo naopak zanedbat. Jak najít tu správnou cestu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětská pokožka je mnohem jemnější a citlivější než naše kůže. Podráždit ji proto může cokoliv. Než se ale pustíte do mazání, koupání a otírání drobného tělíčka, na chvilku se zastavte a zapřemýšlejte. Dětská pokožka je pětkrát tenčí než kůže dospělých. To znamená, že beze zbytku absorbuje všechny látky, které na ni aplikujeme, a na tyto podněty reaguje velmi citlivě. Navíc ještě nějakou dobu potrvá, než si vybuduje svou vlastní obranyschopnost. Buďte k ní proto šetrní a myslete na to, že méně je v tomto případě vždy více. A volte dobře i dětskou kosmetiku.

Jak časté by mělo být koupání?

Možná není náhoda, že se většině novorozenců nelíbí kontakt s vodou. Časté koupání může jejich pokožku zbytečně vysušovat a činit ji citlivou. Dopřejte jí čas. Zpočátku bohatě postačí miminko koupat jednou týdně, a to v čisté vodě bez pěny či sprchových gelů. U miminek stačí ke koupání voda o teplotě 37 stupňů a žínka. Po koupeli ošetřete pokožku miminka dětským pleťovým mlékem nebo olejem. Tím nejlépe zabráníte vysušování, protože kohoutková voda, kterou napouštíme vaničku, může být tvrdá. A není výjimkou, že na ni dětská pokožka reaguje vysušením, přecitlivělostí, případně i ekzémem. Pro každodenní použití se tak doporučuje jemný neparfemovaný olejíček, který podpoří vývoj dětské pokožky.

vyzkoušejte měsíček lékařský

K velkým trendům v péči o dětskou pokožku patří oleje s měsíčkem lékařským. Ten šetrně čistí pokožku a zároveň zklidňuje podráždění. Vyzkoušet můžete třeba měsíčkový kojenecký olej od Weledy, který je skvělou volbou k ošetření suché pokožky. Olej můžete použít jak k péči o pokožku celého těla, tak pro šetrné čištění v oblasti plenek a vhodný je také pro jemnou masáž kojenců. Složení je velmi minimalistické: jen lehký sezamový olej a extrakt z organického měsíčku.

Jak o pokožku děťátka pečovat každý den?

Dětská pokožka je mnohem jemnější a citlivější než kůže dospělých. Podráždit ji může skutečně cokoliv, proto vždy vybírejte pouze kvalitní dětskou kosmetiku. Ta pro dospělé by totiž mohla dětskou kůži podráždit. Dětské produkty mají vyvážené složení, obsahují minimum parfemačních látek, barviv a konzervantů. Jejich výhodou je univerzální použití na celé tělo. Navíc jsou šetrné a vyráběné na nejcitlivější dětskou pokožku, která má sklon se vysoušet a pod plenkami opruzovat.

jaké jsou rozdíly mezi dětskou a dospělou kůží?

  • Je 5x tenčí.
  • Obsahuje více vody.
  • Mazové a potní žlázy ještě nejsou zcela vyvinuty.
  • Kyselý plášť není zcela vytvořen ještě několik měsíců po narození.
  • Obnova poškozené pokožky trvá delší dobu.
  • Pravidelně je pokožka zatěžována v oblasti pod plenkami.
  • Není vyvinuta dokonalá termoregulace.
  • Není plně funkční ochranná bariéra.

Jak si poradit s podrážděním v oblasti plenek?

Když se miminko narodí, začíná kolotoč spánku, krmení a mokrých plenek, které citlivou pokožku spolehlivě dráždí. Vyskytnout se mohou pupínky nebo zarudnutí. V takovém případě je vhodné omýt zadeček teplou vodou obohacenou o jemný olej a poté pokožku poklepáváním šetrně vysušit.

Vyrobte si vlastní vlhčené ubrousky

Vlhčené ubrousky jsou praktická věc, na kterou nedá dopustit žádná maminka. V běžně kupovaných ubrouscích ale často najdete například alkohol nebo parabeny, které mohou citlivou pokožku dráždit a vysušovat. Vyrobte si raději vlastní ubrousky, které jsou navíc ohleduplné k přírodě.

Témata: Zdraví, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Miminko, Batole, Koupání, pleť, kůže, pokožka, ochrana kůže, měsíček, Voda, Weledy, Ubrousek, Oříšek, Plenka, Podráždění, Olej, Zdraví na Heureka.cz